null Beeld

Serie: The Borgias

Ruzies en conflicten komen in de beste families voor. Maar wat als je oudste broer kardinaal is, je andere broer hoofd van het leger en je vader paus? Daarover gaat de fascinerende Brits-Amerikaanse kostuumdramaserie 'The Borgias', van de makers van 'The Tudors', dat u vanaf zaterdag bij de Avro op Nederland 2 kunt volgen.

De reeks speelt zich af in Italië tijdens de renaissance. Kardinaal Rodrigo Borgia wordt in 1492 gekozen tot paus Alexander VI, na tal van kuiperijen, karrenvrachten steekpenningen en een aardige portie geweld.

Aan de job hangt dan ook onmetelijke macht vast - om maar iets te zeggen: de man beslist korte tijd later hoe Spanje en Portugal het pas ontdekte Amerika onder elkaar moeten verdelen.

De paus blijkt alras meer geïnteresseerd in seks, eten en geld dan in het dienen van de Heer: scenarist Neil Jordan hoefde zich niet zo gek veel vrijheden te veroorloven om uit de historische feiten een spannend verhaal te kneden. En niemand minder dan wereldster Jeremy Irons liet Hollywood even links liggen om de pauselijke tiara te torsen.

HUMO Vanwaar uw overstap van film naar de televisie?

Jeremy Irons «Ik had in geen tijden tv-werk meer gedaan - sinds 'Brideshead Revisited' (zeer succesvolle Britse reeks uit begin jaren tachtig, red.) amper nog iets, eigenlijk. Maar er verandert de laatste jaren van alles in de filmindustrie: in 2009 heb ik voor HBO een tv-film over de Amerikaanse kunstenares Georgia O’Keeffe gemaakt, en een paar jaar eerder een tv-film over Scott Fitzgerald voor de zender Showtime.

»Twintig jaar geleden zouden dat bioscoopfilms geweest zijn, maar de tijden zijn veranderd - én de kijkers. Uiteindelijk is het medium niet zo belangrijk. Als het verhaal en mijn personage boeiend en interessant genoeg zijn, ga ik ervoor. Of het nu film, televisie of theater is.»

HUMO Hoe zou u de Borgia’s omschrijven?

Irons «Dat was de meest bloeddorstige, amorele clan die je je maar kunt voorstellen. De familie was uit Spanje naar Italië verhuisd, en ze had er alles voor over om de top van de Italiaanse society te bereiken. De tijdgeest was ook anders: in Rome werd rond 1500 wel elk weekend ergens een notabele vergiftigd - om nog maar te zwijgen van het wijdverbreide seksueel misbruik en de alomtegenwoordige incest.

»Mijn personage, kardinaal Rodrigo Borgia, loerde al geruime tijd op de hoogste kerkelijke ambt. Een paus was toen meer een machtige vorst dan wat we vandaag onder die titel verstaan, en Rodrigro was vooral een gewiekste politicus en militair.

»Hem was het erom te doen de Spanjaarden, Napolitanen en de Fransen buiten Midden-Italië te houden, en hij wist zich omhoog te werken tot de top van een geweldige organisatie. Die bezat misschien niet zoveel rijkdommen als andere koninkrijken, maar ze had wel érg veel invloed.»

HUMO Uit vroegere interviews blijkt uw respect voor de katholieke kerk. Is dat veranderd na 'The Borgias'?

Irons «Het heeft me in ieder geval aan het denken gezet. Ik heb nog respect voor een aantal zaken binnen de katholieke kerk, maar ik heb wel de indruk dat ze het contact met het moderne leven in Europa enigszins is kwijtgeraakt. Niet dat er geen geweldige mensen zijn die zich ervoor inzetten, maar als organisatie heeft de kerk zich de voorbije jaren heel wat kritiek op de hals gehaald. Maar dit is misschien niet het moment om daar dieper op in te gaan.»

HUMO Hoe hebt u zich voorbereid op de rol van Rodrigo Borgia?

Irons «Ik heb verscheidene boeken gelezen, waaronder 'De pausen' van John Julius Norwich, om erachter te komen welke feiten betrouwbaar waren en wat meer in de buurt kwam van ordinair geroddel.

»Vervolgens ben ik bij mezelf te rade gegaan, zoals ik voor elke rol doe. Ik probeerde me een beeld van Rodrigo's drijfveren te vormen en na te gaan in hoeverre die overeenstemmen met de mijne, en vervolgens probeerde ik die persoon te worden.»

HUMO Hebt u iets verontrustends gemeen met Rodrigo?

Irons «O, dat weet ik niet, hoor. Ik denk altijd graag dat ik één en ander gemeen heb met de personages die ik speel - enfin, ik merk toch altijd een beetje empathie bij mezelf. Maar ik mag hopen dat ik niet dezelfde enorme honger heb als hij. Over de rest zal ik maar zwijgen (lacht)

HUMO Rode draad in de reeks is de machtswellust en de hebzucht. Waar kunt u nooit genoeg van krijgen?

Irons (denkt even na) «Hmm... Goed gezelschap? Voor de rest heb ik van alles meer dan genoeg gehad, hoor. Ik ben behoorlijk tevreden. Ik heb geweldige vrienden, boeiend werk, ik ben gezond... Misschien zou ik wel meer tijd willen, want alles lijkt zo snel te gaan. Ja, doe mij dat maar: méér tijd.»

HUMO Is genoteerd!

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234