null Beeld

Serie: The Bridge

Een nieuw tv-seizoen, een nieuwe Scandinavische politieserie. Zou er daar ergens een fabriekje staan waar Noords noir van de band komt gerold?

Redactie

Het bloedstollende, Deens-Zweedse ‘The Bridge’ opent met een geweldige vondst: het lijk dat op de brug in kwestie - de Øresund, die beide landen met mekaar verbindt - wordt aangetroffen, bestaat uit twéé halve lichamen.

Hoofd en romp behoorden in beter tijden aan een Zweedse politica toe, de onderste helft is van een Deense prostituee. De speurders van Kopenhagen en Malmö zullen dus nauw moeten samenwerken. Enter de sympathieke, maar graag buiten de lijntjes kleurende gezinsvader Martin Rohde (Kim Bodnia) en de obsessieve, sociaal onaangepaste Saga Norén (Sofia Helin). Niet meteen een dream team, dit merkwaardige duo, maar wél intrigerend.

- Een sociale moeder van twee die zo’n koude, compleet humorloze en hyperrationele vrouw speelt. Leg eens uit?

Sofia Helin «Initieel heb ik de rol afgewezen. Omdat er al zo veel Zweedse krimi’s zijn - op het moment dat ze me vroegen, liepen er niet minder dan dertien – en ik geen zin had in een harde tante à la Lisbeth Salander. Normaal ga je als acteur altijd eerst in jezelf graven, op zoek naar overeenkomsten met je personage, en in dit geval kon ik echt niks vinden. Maar net omdat die vrouw me zo irriteerde, begon ik na verloop van tijd te denken dat er toch iets in zat.

»Het wordt niet met zoveel woorden gezegd, en Saga is zich zelf van geen kwaad bewust, maar volgens de schrijvers lijdt ze aan het syndroom van Asperger. Dáárdoor weet ze vaak niet hoe ze zich tegenover anderen moet gedragen. Ze is zich gewoon niet bewust van de regels en geplogenheden die de wielen van de sociale omgang draaiende houden. Toen ik wat research naar die aandoening begon te doen, moest ik tot mijn verbazing vaststellen dat mensen die ik gewoon kil vond, eigenlijk hun uiterste best doen om ons en de manier waarop we met mekaar omgaan te begrijpen.

»Ondertussen heb ik zelfs heel wat van mijn personage opgestoken. Ik ben van nature emotioneel en bang om mensen teleur te stellen. Maar onlangs vroeg iemand me iets te doen waar ik echt geen zin in had, en ik heb het níét gedaan. Vroeger zou ik toegegeven hebben, om vriendelijk gevonden te worden, nu deed ik wat Saga zou doen.»

- Als Saga zin heeft in seks, pikt ze ook gewoon een man op in een bar, zonder er veel woorden aan vuil te maken.

Helin «Dat heeft natuurlijk te maken met haar ongeremdheid – Saga geeft toe aan impulsen die wij uit beleefdheid of uit schaamte onderdrukken – maar ik denk dat wij Zweden sowieso minder pudeur kennen op seksueel vlak. Ik krijg thuis in elk geval veel minder reacties op die scène dan in het buitenland.»

- Zonder al te veel van de plot te willen prijsgeven: er spelen ook sociale thema’s – immigratie, ongelijkheid, seksuele uitbuiting – in ‘The Bridge’.

Helin «Ja, en daar ben ik blij om. Ik weet dat de rest van Europa Scandinavië op dat vlak als de maatstaf beschouwt, maar ook bij ons wordt de ongelijkheid alsmaar groter. Alleen al de manier waarop Oost-Europese gastarbeiders uitgemolken worden, is wraakroepend. Nee: in de jaren zeventig was Zweden misschien nog onschuldig, maar we zijn dat idealisme kwijtgeraakt. De samenleving is veel harder geworden.»

- Tussen haakjes: als het niet Norén en Rohde zijn die botsen, dan wel de Zweden en de Denen in ‘t algemeen. En wij die dachten dat jullie allemaal uit hetzelfde dennenhout gesneden zijn.

Helin «O nee, in onze ogen zijn de Denen luie dronkaards. En zij vinden ons vervelende, ambitieuze kommaneukers (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234