null Beeld

Serie: The Following: (seizoen 2)

Op zoek naar een stevige shot suspense? Dan zit u goed bij ‘The Following’, de­ ­creepy serie waarvan het tweede seizoen vanavond uit de kast komt vallen bij VIER. Bedenker Kevin Williamson tekende eerder voor softe tienerreeksjes als ‘Dawson’s Creek’ en ‘The Vampire Diaries’, maar ‘The Following’ is toch andere koek.

mke

In seizoen één ontsnapte de briljante seriemoordenaar Joe Carroll uit de gevangenis en sloeg daarna ijverig aan het netwerken: in geen tijd verzamelde hij een hele groep collega’s om zich heen die sektegewijs al zijn bevelen uitvoerden – en nee, gezellig rond de tafel zitten macrameeën hoorde daar niet bij.

De reeks eindigde toen voorlopig met Joe Carroll die stierf in een hevige brand. Of toch niet? Aan Kevins trouwens geen gebrek bij ‘The Following’, want FBI-agent Ryan Hardy, de getormenteerde held, wordt vertolkt door onze favoriete man-met-een-vleesje-als-naam (na Otto-Jan Ham dan toch) Kevin Bacon!

- U bent één van de vele filmacteurs die recent de overstap naar televisie maakten. Omdat dat meer werkzekerheid biedt?

Kevin Bacon «Nou nee, want een serie kan ook zo weer afgevoerd worden. ‘The Following’ krijgt zeker een derde seizoen, dus voorlopig zit ik nog wel even safe. Maar ik ga niet liegen: de keuze voor televisie was niet gemakkelijk. Ik heb het lang een minderwaardig medium gevonden. In de jaren 70, toen ik begon, was dat ook gewoon nog zo. Het laatste decennium is televisie aan een renaissance bezig, maar dertig jaar geleden was acteren voor tv een teken dat je filmcarrière in het slop zat. Tot een paar jaar geleden dus, toen het me opviel naar hoeveel goede series ik zelf keek: ‘The Sopranos’, ‘The Wire’, ‘Dexter’… Stuk voor stuk ijzersterke reeksen, met acteurs die heel goed staan te spelen. Niet het minst mijn eigen vrouw Kyra (Sedgwick, die de hoofdrol in ‘The Closer’ vertolkt, red.), natuurlijk (glimlacht).»

- U hebt een voorkeur voor donkere, dreigende films. Is dat ook wat u zo aansprak in ‘The Following’?

Bacon «Er vloeit inderdaad veel bloed in de reeks, maar dat is niet per se waar het voor mij om draait. De persoonlijke strubbelingen van Ryan en zijn kat-en-muisspel met Carroll vind ik veel interessanter. De demonen waar Ryan mee worstelt maken hem als mens ook complex. Als ik een slechterik speel, ga ik altijd op zoek naar zijn menselijke kantje. Zo is Ryan wel een held, maar zeker geen superheld. Hij heeft, net als iedereen, een achilleshiel, een zwakke plek die je als acteur moet vinden. Oorspronkelijk was Ryan veel ééndimensionaler, maar ik heb meteen tegen Kevin (Williamson, red.) gezegd dat ik niet wou dat hij een onfeilbare, stoere kerel zou zijn. Anders zou het publiek geen sympathie voor ’m voelen. En het is misschien een cliché, maar dat is toch onontbeerlijk om de kijker helemaal mee te krijgen.»

- Kunt u dat soort rollen gemakkelijk van u afschudden na een zware werkdag?

Bacon «Ja hoor, daar heb ik totaal geen moeite mee. Ik zie acteren ook als een vorm van therapie. Hoeveel mensen lopen er niet rond met woede die ze niet kunnen ventileren? Terwijl mijn werk net ideaal is om me af en toe eens goed af te reageren: ik mag al eens met een pistool schieten of iemand in elkaar slaan (grijnst).»

- Gelukzak. Blikt u eigenlijk tevreden terug op uw carrière?

Bacon «Nu wel, al heb ik na ‘Footloose’ ook veel zwarte sneeuw gezien. Na die film ging het een tijdje steil bergaf met mijn carrière. Ik weet nog dat ik rond mijn dertigste over straat liep met mijn vrouw en opeens begon te janken. Ik had net toegezegd om mee te spelen in ‘Tremors’, een draak van een film over monsterachtige wormen. Ironisch genoeg is die prent uitgegroeid tot een echte cultklassieker. Had ik dat toen maar geweten!»


Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234