null Beeld

Serie: The Pacific

Canvas zendt vanavond de laatste aflevering 'The Pacific' (ondertitel: 'How The East Was Won') uiy, een tiendelige miniserie van HBO over een stukje Tweede Wereldoorlog waar ook de doorgewinterde Canvaskijker nog niet alles over weet: de strijd die Amerika, na de aanval op Pearl Harbor, met Japan ging leveren op een wirwar van eilandjes in de Stille Zuidzee.

Redactie

Iwo Jima, Guadalcanal en Okinawa zijn slechts enkele van de onherbergzame decors van dit conflict dat, als een voorafspiegeling van Korea en Vietnam, de Amerikanen tot het uiterste dreef.

'The Pacific' is geen documentaire, maar een groots opgezet fictieproject (prijskaartje: 200 miljoen dollar) van Steven Spielberg en Tom Hanks, die tien jaar eerder met 'Band of Brothers' een gelijkaardige serie maakten over de oorlog in West-Europa.

Tom Hanks «De verschillen met 'Band of Brothers' vloeien vooral voort uit de plaats van de actie. De Tweede Wereldoorlog was in Europa nog een oorlog van de oude stempel - de laatste eigenlijk: je had twee grote legers die vooraf beslisten wanneer de gevechten begonnen, en na gedane zaken afspraken maakten over een wapenstilstand.

»Een soldaat die zich omsingeld wist, kon zijn armen in de lucht steken en zijn wapen inleveren. Het conflict in Azië was totaal anders. Het klinkt misschien cynisch, maar het was de eerste moderne oorlog: pure horror, zowel op het slagveld als onder de burgers. Racisme en terreur regeerden. Niemand was nog veilig.»

Steven Spielberg «Er was ook zoveel méér om tegen te vechten dan in Europa: malaria, tropische hitte, honger. En dat alles in het meest onbarmhartige decor van allemaal: de jungle. Drop daar onze jongens in, jongens die vaker wel dan niet uit de lagere klasse geplukt waren en die lak hadden aan het establishment en het gezag, en je krijgt totale anarchie.»

- De serie oogt realistisch en wordt door historici ook als behoorlijk accuraat bestempeld. Eén punt van kritiek: er wordt op geen enkel moment geswitcht naar het kamp van de Japanners.

Spielberg «We hebben ons bewust geconcentreerd op het menselijke aspect, met zo weinig politieke bespiegelingen. Trouwens, Clint Eastwood had de twee kanten al belicht in 'Letters from Iwo Jima' en 'Flags of Our Fathers'. Twee films die ik ook geproduceerd heb, trouwens.»

- Tom, we kennen je voornamelijk van het lichtere werk, maar sinds 'Saving Private Ryan' lijkt het wel je roeping om ons deelachtig te maken aan de gruwelen van de oorlog.

Hanks «'Ryan' was een heel intense, diep persoonlijke ervaring die mij en zowat iedereen op de set als mens veranderd heeft. Het is mijn verantwoordelijkheid als acteur, vind ik, om door te geven wat ik daar geleerd heb. Echt waar: dat is een verantwoordelijkheid die ik zéér ernstig neem.»

Bekijk de trailer:


Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234