null Beeld

Serie: The White Queen

Bummed out dat ‘In Vlaamse velden’ erop zit? Geen nood, bij de VRT hadden ze nóg een – de term is al een goede twee weken niet meer gebruikt en we zouden niet willen dat u zich zorgen begint te maken – Prestigieuze Fictiereeks achter de hand.

vvp

‘The White Queen’ is een samenwerking tussen Eén en de BBC, zij het dan vooral in naam: het is een Britse productie, maar dan grotendeels opgenomen in Brugge en met hier en daar een bekend Vlaams gezicht in een kleine bijrol – Lize Feryn komt even piepen en Veerle Baetens mag zelfs twee afleveringen opleuken.

Qua opzet lijkt ‘The White Queen’ wat op een historische versie van ‘Game of Thrones’: de reeks werd gebaseerd op een bekende boekencyclus (in dit geval ‘The Cousin’s War’ van Philippa Gregory), draait rond de strijd om een troon (in dit geval die van Engeland in de 15de eeuw) en telt een bovengemiddeld aantal sterke vrouwenrollen, met voorop de enthousiaste Rebecca Ferguson als Witte Koningin Elizabeth Woodville.

Rebecca Ferguson «Ik wilde altijd al een period drama maken! Mijn moeder is Britse en ik ben opgegroeid met historische reeksen met dames als Maggie Smith en Helen Mirren. ‘Kon ik daar maar een kleine rol in spelen,’ dacht ik toen. En zie mij nu!»

- Schets anders eens het verhaal? Het is nogal ingewikkeld.

Ferguson «Vertel mij wat! Ik kreeg een samenvatting van twee A4’tjes, maar heb daarna zowat een boek gevuld met mijn research (lacht).

»Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de Rozenoorlog in Engeland: het Huis van York en het Huis van Lancaster – eigenlijk twee takken van dezelfde familie – zijn in een strijd om de troon verwikkeld, en er wordt dus wat af gevochten. ‘The White Queen’ begint op het moment dat die oorlog al negen jaar bezig is. De oude koning is naar Schotland gevlucht en de legers van de Lancasters zijn in de pan gehakt, waarna Edward IV van York tot koning wordt gekroond: ’t is dán dat Elizabeth – een werkelijk fantastisch personage – op de proppen komt.

»Als het publiek haar voor het eerst ontmoet, is ze net weduwe geworden: haar Lancaster-man is gevallen in de strijd, en ze moet koning Edward gaan smeken om haar land terug te krijgen. Hij wordt verliefd op haar – een gewone, niet-adellijke vrouw – en wanneer zij aan het hof arriveert, gaan de poppen aan het dansen. Bereid je maar voor op seks, verraad, intriges en moord! We gaan in ijltempo van een love story naar een politieke thriller. Heel opwindend, allemaal!»

- De reeks telt tien afleveringen, die vijftien jaar beslaan. Dat wil ook zeggen dat Elizabeth in het begin 27 en op het eind 42 is...

Ferguson «Yep... De make-upafdeling en onze hair designer hebben gewéldig werk geleverd, maar ik wilde haar ook ouder spélen. Daarvoor heb ik goed naar Janet McTeer gekeken, die Elizabeths moeder speelt, en karaktertrekjes van haar overgenomen. Vond ik best slim van mezelf (lacht).»

- En wat vond je nu eigenlijk van Brugge?

Ferguson «O, dat is de meest onwaarschijnlijke plek! Zó mooi! Elke ochtend kreeg ik van die fantastische, handgemaakte jurken aangemeten, en een grote pruik die me lang, weelderig haar gaf, en dan ging ik wandelen in de bééldige sets. Fantastisch gewoon...

»En de architectuur ginds! Als ik een stad bezoek, graaf ik graag in de geschiedenis van die plek, en de gebouwen vertellen je dan heel veel – die in Brugge ádemen karakter. Zelfs als je niet in costume bent: in Brugge voel je je automatisch een deel van de geschiedenis.»

- Fantastisch!

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234