null Beeld

Serie: Thicker Than Water

Twee van elkaar vervreemde broers en een zus moeten onverwacht het pension van hun overleden moeder beheren, anders kunnen ze naar de erfenis fluiten. U voelt de hoog oplopende emoties, ruzies, onverwachte ontwikkelingen en nodige lijken in de kast – soms bijna letterlijk – al aankomen.

Patrick Bremmers

'Joel Spira (links op de foto): 'Zo veel series zijn er niet over broers en zussen. Terwijl de meesten onder ons toch een broer of zus hebben.'

De drie kinderen hebben een moeilijke jeugd gehad, dankzij de losse handjes van wijlen hun vader. Naar aanleiding van het eerste seizoen van deze nieuwe, veelgeprezen tiendelige Zweedse serie, trommelde Humo de drie hoofdrolspelers Björn Bengtsson, Aliette Opheim en Joel Spira op en stelde ze elk dezelfde vragen.

HUMO Wat trok jou aan in de serie?

Björn Bengtsson (oudste zoon Lasse) «Dat je toch gaat nadenken over het gezin waar je zélf uit komt, de relatie met je familieleden, de band met je zus of – in mijn geval – broers. Net als Lasse ben ik óók de oudste in het gezin. Ik herken zijn bezorgdheid, het feit dat je toch altijd een soort van rolmodel probeert te zijn. En dat je daar niet altijd in slaagt. Al ben ík gelukkig niet zo zelfdestructief als Lasse.»

Aliette Opheim (dochter Jonna) «Ik ben dol op dramaseries over gezinnen en families waarin de onderlinge verstandhouding centraal staat. En toen ik hoorde dat Joel Spira en Björn Bengtsson mijn broers zouden gaan spelen, ging ik helemaal overstag. Ik bewonderde hen beiden al een tijdje – als acteur en als mens.»

Joel Spira (jongste zoon Oskar) «Het eerste wat me opviel toen ik het script begon te lezen, was dat de personages centraal staan, en niet de plot. Natuurlijk gebeurt er ook van alles tussendoor, maar de karakters en de onderlinge verhoudingen vormen toch de hoofdmoot.»

HUMO Vraag twee. Hoe zou je je personage omschrijven?

Bengtsson «Lasse is iemand die altijd op zoek is naar – zeg maar – de sluiproutes in het leven. Sommige mensen worden, als ze zo’n heftige jeugd als Lasse, Oskar en Jonna hebben gehad, ontzettend agressief tegenover anderen. Maar bij Lasse is de agressie eerder naar binnen gericht. Hij runt een restaurant in Stockholm en zit flink in de schulden, en dat zet hem ertoe aan altijd de gemakkelijke en snelle uitweg te kiezen. Hoewel hij inmiddels drommels goed beseft dat hij zichzelf daarmee tekortdoet.»

Opheim «Jonna is een vrij nieuwsgierige jonge vrouw. Benieuwd naar wat het leven haar te bieden heeft, is ze waarschijnlijk ook nog wel enigszins zoekende. Ze mag nu dan weliswaar het vak van actrice hebben gekozen en daar uiterst gepassioneerd over zijn, ik geloof niet dat ze haar uiteindelijke bestemming in het leven al gevonden heeft. Op het eerste gezicht lijkt ze zo’n typisch theatermens te zijn, met die lange jurken en die jointjes en zo. Maar er zit méér achter. Ze is een stuk boeiender dan je zou verwachten. Wacht maar af.»

Spira «Ik vind mijn Oskar soms regelrecht vervelend! (lacht) Het is typisch zo iemand die wil dat alles precies volgens de regels verloopt. Een man van regelmaat, die het liefst vasthoudt aan hoe het altijd geweest is. Persoonlijk vind ik dat vrij saai en vervelend. Gelukkig zorgen de dramatische ontwikkelingen ervoor dat er één en ander komt bovendrijven.»

HUMO Ten slotte, vraag drie, waarom moeten we zeker kijken?

Bengtsson «Nou ja, ik weet niet hoe de situatie in Vlaanderen is, maar hier in Zweden zijn er alleen maar misdaadseries op de buis. Een drama over een gezin is dus een aangename afwisseling.»

Opheim «‘Thicker Than Water’ is een beeldschone noirtragedie die onder je huid zal kruipen, én je met een goed gevoel over jezelf zal achterlaten.»

Spira «Veel series die nu op de buis zijn, zitten boordevol plot en hebben een hoog tempo. ‘Thicker Than Water’ is wat dat betreft een buitenbeentje: zo veel series zijn er niet over broers en zussen. Terwijl de meesten onder ons toch een broer of zus hebben. God, ik weet niet hoe ik het verder nog moet pitchen. Jawel… het is gewoon een keigoede serie! (lacht)»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234