null Beeld

Serie: Togetherness

Ofwel bivakkeert u vandaag van elf uur ’s ochtends tot drie uur ’s middags voor uw tv en kijkt u alle acht afleveringen van het eerste seizoen in één ruk uit op Prime Series, ofwel tapet u ze alle acht om ze op een tijdstip van eigen gading één voor één te bekijken. Aan u de keuze, maar dát u de gloednieuwe, door de gebroeders Mark en Jay Duplass geschreven en geregisseerde Amerikaanse dramady ‘Togetherness’ moet hebben gezien, lijkt ons een uitgemaakte zaak. ’t Is het aloude adagium van Homer Simpson dat hier weer eens van toepassing is: ‘It’s funny, because it’s true.’

Noud Jansen

Mark Duplass «‘Togetherness’ gaat over twee koppels die in hetzelfde huis wonen in een suburb van Los Angeles. Eén koppel (waarvan Mark Duplass zélf de mannelijke helft speelt, red.) is getrouwd en heeft twee jonge kinderen. Ze hebben net de periode van chronisch gebrek aan nachtrust achter zich gelaten, en nu ze zich weer meer met mekaar kunnen bezighouden, realiseren ze zich dat de vonk tussen hen weg is. Bij het tweede koppel is het nog een graadje erger gesteld: ze hebben geen kinderen, en ze krijgen voor de rest ook al niks van de grond, op professioneel noch op romantisch vlak. En nu ze de 40 naderen, zijn ze bang dat ze nooit meer iets zullen vinden dat betekenis geeft aan hun leven.

»’t Gaat dus over serieuze onderwerpen, maar net zoals in onze echte levens beschouwen Jay en ik die onderwerpen als een praktisch onuitputtelijke bron van humor.»

Jay Duplass «‘Togetherness’ is gebaseerd op de realiteit; op verhalen die we ooit van vrienden gehoord hebben, maar ook op dingen die onszelf overkomen zijn. Toen Mark en ik deze serie schreven, waren we allebei ver in de 30 en zaten we in een midlifecrisis. Je begint jezelf dan ernstige vragen te stellen over het leven en de liefde, en ook over hoe je de seksuele relatie met je vrouw interessant kunt houden. Mensen keken naar ons en zeiden: ‘Wow, jullie carrières zitten in de lift, en jullie hebben allebei een prachtig gezin. Jullie zullen vast wel heel gelukkig zijn.’ En alles wat we op dat moment konden denken was: ‘Jaja, maar we liggen wél iedere nacht wakker tot vier uur door het gejank van die fucking baby’s van ons.’»

Mark «Je hoort over vrouwen weleens zeggen: ‘Can’t live with ’em, can’t live without ’em.’ Wat mij betreft geldt dat niet voor vrouwen, maar voor kinderen. Gisterennacht lag ik in bed met mijn vrouw, en ik vroeg haar: ‘Waarom heb ik deze hele avond geprobeerd om mijn kinderen te ontlopen?’ Ik weet dat ik mezelf over tien jaar, wanneer mijn dochter naar de universiteit zal gaan, voor m’n kop zal slaan dat ik dat soort vader ben geweest. Ik zou dan alles doen om haar twee uur terug te kunnen halen toen ze zeven was, en op mijn schoot wilde zitten om ‘Back to the Future’ voor het eerst te zien. Maar zo gaat het nu eenmaal in het leven.»

Jay «Over dergelijke schijnbaar kleine, maar in wezen heel belangrijke problemen gaat ‘Togetherness’. Over de verwoede pogingen die mensen zoals wij doen om tegelijkertijd goeie ouders, goeie vrienden en goeie echtgenoten te zijn, en om daarbovenop ook nog eens je persoonlijke ambities te proberen verwezenlijken.»

- Even iets anders nog: de vrouwelijke helft van het eerste koppel, Michelle, runt een springkastelenbusiness. Hoe zijn jullie op dat idee gekomen?

Jay «We kennen iemand die springkastelen verkoopt in bijberoep. En zeg nu zelf: iemand die een springkastelenimperium probeert uit te bouwen, dat is toch grappig?»

Mark «Springkastelen zijn wat mij betreft ook een mooie metafoor voor het huiselijke gezinsleven. Ook al omdat je constant lucht in dat ding moet blijven pompen, zodat het niet leegloopt.»


Bekijk de trailer van 'Togetherness', seizoen 1

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234