null Beeld

Serie: Top Boy

‘Het Britse ‘The Wire’,’ aldus Radio Times: men heeft ons al met flauwere lokroepen in bed gekregen. ‘Top Boy’ – niet te verwarren met de Ashton Kutcher-klassieker ‘Toy Boy’ – duikt onder in de groezelige drugswereld van een Londense housing estate (denk aan de rises uit ‘The Wire’)en volgt een tweeledig verhaal: de strubbelingen van de dertienjarige Ra’Nell, wiens moeder net werd opgenomen in het ziekenhuis, en de opmars van lokale dealer Dushane, gespeeld door Idris Elba-buddy Ashley Walters.

Redactie

undefined

Niet toevallig een acteur die zélf uit de wereld van de messengevechten en crack dens afkomstig is: zijn vertolking van Dushane is akelig realistisch.

Ashley Walters «Ach, je moet dat relativeren: volgens mij raak ik veel gevoelige snaren omdat mensen weten waar ik vandaan kom en wat ik vroeger allemaal heb uitgestoken. Als ik aan de Royal Academy of Dramatic Arts was afgestudeerd, was al die eer me niet te beurt gevallen. ’t Is natuurlijk wel handig: ik krijg tegenwoordig veel rollen aangeboden.»

- Je werd ooit opgepakt voor wapenbezit.

Walters (ontwijkend) «Het belangrijkste wat ik heb geleerd in de gevangenis, is wat het betekent om ouder te zijn. Ik ben járen kwaad geweest op mijn eigen vader omdat hij in zijn leven zestien, zeventien keer de bak is ingedraaid. En ik was bezig mijn kind net zo pissig te maken op mij als ik indertijd op hém ben geweest. Mijn zoon was bijna twee en mijn dochter één, en ik was er niet voor hen: ik was on the road,of dronken, of stoned, of ik zat in hotels met allerlei vrouwen… Het was tijd om mezelf weer bijeen te rapen.»

- Hoe ben je in de drugswereld verzeild geraakt?

Walters «Ik heb een verwarrende jeugd gehad. Mijn moeder had me ingeschreven in een theaterschool, waar ik de beginselen van het acteren onder de knie kreeg en met eigen ogen zag hoe kinderen uit de middenklasse leven. Zij woonden in mooie stadswoningen en vlogen in de vakantie van hot naar her. Niet dat dat me ooit jaloers heeft gemaakt, maar ik dacht wel: ‘Fuck, hoe gaat dat daar aan de andere zijde van de wereld?’ (lacht)

»Tegelijk verlangde ik naar thegang life. Ik werd al gepest om mijn theaterachtergrond, dus fitting in werd opeens dubbel zo belangrijk. Ik liep voortdurend gefrustreerd rond omdat mijn vader er nooit was, en door het aanhoudende geweld in de zwarte gemeenschap. Dan kijk je naar je buurman, een drugsdealer, en zie je snelle auto’s, knappe vrouwen, easy money… Dat is verleidelijk, hoor. En ’t is misschien moeilijk voor middenklassers om te begrijpen, maar in onze wijk werd een enkeltje richting cachot gezien als een overgangsrite waardoor je man werd; je keek er bijna naar uit.»

- Hapte je meteen toe toen je gevraagd werd voor ‘Top Boy’?

Walters (twijfelt) «Jarenlang heb ik rollen zoals die van Dushane geweigerd, uit angst om getypecast te worden omwille van mijn verleden. Maar deze kon ik écht niet laten liggen: Ronan Bennett, de scenarist, is één van de beste schrijvers met wie ik al heb kunnen samenwerken. Hij staat altijd open voor de inbreng van anderen en hij verricht úren research: voor mij erg belangrijk, want ik stond erop dat alles realistisch zou zijn.»

- Die research had jij allicht niet nodig?

Walters «Nee, da’s waar (lachje).Mijn aanpak is sowieso heel basic: wanneer ik acteer, probeer ik net níét te acteren, snap je? Zo moeilijk was dat niet: ik kom uit de wereld van ‘Top Boy’ en ik sta er nog altijd dicht bij – ik woon in Noord-Londen. Ik wéét hoe de lifestyle hier is. Komen al die problemen van vroeger en al die ervaringen die ik misschien liever niet had gehad, toch nog van pas.»

Bekijk de trailer:

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234