null Beeld

Serie: True Detective (seizoen 1)

Wie nog niet heeft gebaad in de mystieke ganja-dampen van de weirdste detectiveserie sinds ‘Twin Peaks’ krijgt daar vanavond voor het eerst via niet-betalende én niet-illegale weg de kans toe: ‘True Detective’ komt op Canvas!

vvp

Daarvoor mag u alvast de champagne koud zetten, of toch op zijn minst de Lone Star-biertjes die Rust Cohle (Matthew McConaughey) met zoveel enthousiasme naar binnen klokt in de loop van de acht afleveringen die het eerste seizoen telt. Rust is – als u dan toch nog niet gekeken hebt – één van de twee detectives rond wie de HBO-reeks draait; de andere is Marty Hart (Woody Harrelson), en het zijn hun ellenlange conversaties over alles en niks die ‘True Detective’ haar unieke, onweerstaanbare karakter geven. Dat, én het feit dat de reeks integraal door één regisseur werd ingeblikt, de voortreffelijke Cary Fukunaga: een unicum in het vooral door hired guns bevolkte tv-landschap.

'Matthew McConaughey (rechts) over de chemie tussen hem en Woody Harrelson (links): 'De bal een beetje heen en weer kaatsen tussen ons tweeën - héérlijk!'

En dan is er nog de vertelstructuur: ‘True Detective’ ontvouwt zich in twee tijdslijnen tegelijk. In de eerste, die zich afspeelt in 1995, onderzoeken Rust en Marty de rituele moord op een prostituee: zij werd gevonden met een gewei op en allerlei mystieke objecten rond zich. De tweede, in 2012, toont de ondervraging van Rust en Marty, die al tien jaar op gespannen voet leven, over diezelfde zaak. De moordenaar zou opnieuw actief zijn…

- Meneer McConaughey, u bent ook terug na jaren wegkwijnen in de romcomvergeetput. Hoe belangrijk was Rust Cohle voor u?

Matthew McConaughey (in onversneden McConaughey-stijl) «Ruussttiin Coohhlle: oh, yeah (lacht). Ik moet zeggen: ik ben heel fier op de reeks. Al van bij het begin had ik de acht afleveringen doorgestuurd gekregen van HBO, maar ik dacht: ik ga doen zoals de mensen thuis en op televisie kijken, één aflevering per week. Ik heb elke aflevering in de loop van de week dan telkens twee of drie keer opnieuw bekeken, en ik moet zeggen: ik heb er fucking van genoten.

»Rust moet één van mijn favoriete personages zijn, maar langs de andere kant heb ik de laatste jaren wel héél veel geluk gehad met mijn rollen: Mark Hanna in ‘Wolf of Wall Street’, Ron Woodroof in ‘Dallas Buyers Club’. Of nog: Dallas in ‘Magic Mike’ en Joe in ‘Killer Joe’, personages met een pervers kantje – marginale kerels ook, die zich aan de rand van de maatschappij bewegen. Dat speel ik graag nu: mannen die continu geestesdronken rondlopen, high door hun mentale obsessies. Of, in het geval van Rust, gewoon dronken rondlopen (lacht).»

- Je zei dat je graag naar ‘True Detective’ kijkt: wat is volgens u de grote troef van de reeks?

McConaughey (denkt na) «Dat we op pellicule gefilmd hebben, is er alleszins aan te zien. En Cary heeft een uitzonderlijke job gedaan: dat verbaasde me niks, want ik was ook al fan van zijn ‘Sin nombre’. Verder wist ik natuurlijk meteen dat het schrijfwerk top was. Toen ik de eerste twee afleveringen gelezen had, zei ik al: ‘Ik doe mee als ik Rust mag spelen.’ Ik kon niet wachten om te zien wat er nog allemaal uit die fucking kerel z’n mond zou komen.»

- Eigenlijk wilde schrijver Nic Pizzolatto u voor de rol van Marty, maar u stelde Woody Harrelson voor: jullie chemie samen is misschien wel de grootste troef van de reeks.

McConaughey «Thanks, man. Woody en ik zijn de beste vrienden en we hebben vroeger veel comedy gedaan samen: de bal een beetje heen en weer kaatsen tussen ons tweeën – héérlijk!»

- Jullie zouden een fameuze tequilanacht beleefd hebben tijdens de shoot…

McConaughey «Oh ja. Nic was er ook bij: toen scholden we elkaar de huid vol en daarna was de werkrelatie weer gezuiverd (lacht). Ja, zo’n avondje goed doorzakken, ik doe dat wel graag. Maar niet op schoolavonden: ik heb een gezin, meneer. De dag na het drinken moet mijn agenda leeg zijn. En, nu ik er zo over nadenk: de dag dáárna eigenlijk ook (grijnst).»


Bekijk de trailer:

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234