null Beeld

Serie: True Detective

Iiiiiiiiiih! OMG, OMG, OMG! Zo, en nu dat eruit is: vannacht beginnen Amerikaanse meerwaardezoekers en Europese nachtbrakers tegelijk aan het langverwachte tweede seizoen van ‘True Detective’: liefhebbers mogen hun wekker op 3 uur zetten.

vvp

'Toen ik hoorde dat er een nieuw seizoen kwam met andere acteurs, dacht ik: 'Matthew Mc-Conaughey en Woody Harrelson vervangen? Yeah, good luck with that!' En dan kwamen ze toch wel bij mij uit, zeker?' Colin Farrell

Wie meer van het geniale zelfde verwacht, is er evenwel aan voor de moeite: de voltallige cast is, samen met regisseur Cary Fukunaga, ribbedebie; de setting is verschoven van het mysterieuze Louisiana naar de vorte achterbuurten van Hollywood; en er wordt een gloednieuwe zaak uitgespit. Wanneer een schimmige zakenfiguur wordt vermoord, worden een uitgebluste flik (Colin Farrell laat zijn hunkstatus ver achter zich), een louche entrepreneur (Vince Vaughn), een harde detective (Rachel McAdams) en een oorlogsveteraan/motoragent (Taylor Kitsch) meegesleurd in een draaikolk van… Wel, alleszins niet van snoepjes en regenbogen.

Wat onveranderd is gebleven: de deprimerende, in alcohol, pijnstillers en lijmgeur gedrenkte true crime-atmosfeer. Dat, én scenarist-bedenker Nic Pizolatto natuurlijk.

Nic Pizolatto «Er is geen enkele overlapping met seizoen één: op geen enkel moment komt pakweg Matthew McConaughey even terug door de deur wandelen. De structuur is ook anders, met vier hoofdpersonages in plaats van twee, en een verhaal dat, in tegenstelling tot vorige keer, helemaal in chronologische volgorde verteld wordt.

»Maar het blijft natuurlijk ‘True Detective’: laten we zeggen dat de twee verhalen wél eenzelfde ziel delen, eenzelfde gevoeligheid.»

- Vorig jaar wist je nog te zeggen dat dit seizoen over ‘slechte mannen, harde vrouwen en de occulte geschiedenis van het Amerikaanse transportnetwerk’ zou gaan.

Pizolatto (lacht) «Dat klopt niet meer: slechte mannen en harde vrouwen genoeg, maar die occulte plot hebben we volledig laten varen. Enerzijds omdat we zoiets al hadden gehad in het vorige seizoen – en Louisiana leent zich nu eenmaal veel beter voor dat soort verhaalelementen – anderzijds omdat ik meer op de complexe personages wilde focussen. Het moest grounded blijven: een té grootschalig verhaal haalt alleen de aandacht weg van de figuren die erin rondlopen.

»Pas op, het is niet dat de wereld in ‘True Detective’ nu minder donker of onbehaaglijk is. Zowel de gedachtekronkels van de hoofdfiguren als de wereld an sich zijn grauw, onbetamelijk en verontrustend… Er hangt echt een onaangenaam sfeertje – dat is een belofte!»

- Colin! Was jij snel overtuigd?

Colin Farrell «Toen ik hoorde dat er een tweede seizoen kwam met nieuwe acteurs, dacht ik meteen: ‘Matthew en Woody (Harrelson, red.) vervangen? Yeah, good luck with that!’ (lacht) Maar dan kwamen ze toch wel bij mij uit, zeker?

»Om op je vraag te antwoorden: natuurlijk heb ik niet getwijfeld. Daarvoor was de kwaliteit van het scenario te buitengewoon.»

- Wie speel je?

Farrell «Net als veel mensen – vooral wanneer ze in ‘True Detective’ rondlopen – worstelt mijn personage met donkere gebeurtenissen uit zijn verleden. Je zult het altijd zien, het verleden is de gevaarlijkste villain in de reeks. Ray wil ergens wel vooruit, maar hij zit vast in een uitzichtloze cyclus van drank, omkoping en depressie. Fundamenteel is hij, denk ik, een goeie man, maar je zou het hem niet nageven (lachje).»

- Hij is wel een beetje, euh…

Farrell «Een loser? Opgebrand? (lacht) Ja, hoe zouden ze daarvoor in

’s hemelsnaam bij mij zijn beland? Laten we zeggen dat ik wel wat uit mijn eigen niet-al-te-verre verleden kon putten.»

- Heb je het nu over je periodes van verslaving? Hoe gaat het daar nog mee?

Farrell «Ondertussen gaat het goed, man… Ach, ik ben lang genoeg op het feestje geweest; het was tijd om naar huis te gaan.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234