null Beeld

Serie: T.

De meningen over ‘T.’, de nieuwe zondagavondfictiereeks van Eén, waren op zijn zachtst gezegd verdeeld, maar wij vonden het absurde universum van professor Teerlinck alvast een pak verfrissender dan het kabbelende gezanik van inspecteur Witse. Hoog tijd dus om de geleerde een laatste keer aan de tand te voelen, maar omdat die zonder latex handschoenen de telefoon niet durft op te nemen, belden we zijn secretaresse Ingrid Sneyers. Of beter: Goele Derick, de actrice die de ietwat wereldvreemde Ingrid vertolkt.

mke

HUMO Ligt het aan ons, of is uw rol steeds prominenter geworden?

Goele Derick «Dat kan wel kloppen. De scenarist, Paul Piedfort, had mijn personage oorspronkelijk opgevat als een soort meubelstuk, iemand die er maar wat bij zat. Veel meer dan eens van mijn bureau naar het prikbord en weer terug lopen moest ik aanvankelijk niet doen (lacht). Maar dankzij de fantasierijke invulling van regisseur Indra Siera is het mettertijd zoveel meer geworden. Heel fijn, natuurlijk: als actrice kreeg ik plots veel meer ruimte om Ingrids verhaal uit te werken.»

HUMO Ingrid is zo’n type dat je in elk Vlaams schoolsecretariaat kunt terugvinden. Is dat ook waar u uw inspiratie hebt gehaald?

Derick «Ik zie haar meer als een cocktail. Bij haar zet ik karaktertrekken die ik in mezelf herken extra in de verf. Daarnaast lijkt Ingrid erg op Sarah Morton, het personage dat Charlotte Rampling vertolkt in ‘Swimming Pool’, die geweldige film van François Ozon. Met die Sarah heeft ze gemeen dat ze vanbinnen een beetje vastzit. En hier en daar heb ik nog een leuk detail toegevoegd. Zo vertelde Tanja Oostvogels (die inspecteur Flamant vertolkt , red.) over een secretaresse bij haar op school die als hobby vliegvissen had. Dat leek me nog wel iets waarmee Ingrid zich in haar vrije tijd zou bezighouden (lacht). Ze vertoont ook licht autistische trekjes, al valt het bij haar veel minder op dan bij professor T. Daardoor ontstaat er een onuitgesproken, maar daarom niet minder aanwezige band tussen die twee.»

'Ingrid vertoont licht autistische trekjes: dat schept een band met professor T.'

HUMO Uw vorige rol in een grote fictiereeks was die van madame Nicole in ‘Met man en macht’, ook een secretaresse.

Derick «Ja, bijna al mijn televisierollen bevinden zich de laatste jaren in de administratieve sector. Er was niet alleen ‘T.’ en ‘Met man en macht’, hoor. Als filmstudenten van het RITS of het Sint-Lucas een secretaresse nodig hebben voor een kortfilm, komen ze steevast bij mij uit. Terwijl ik heus nog wel andere dingen kan spelen! Maar regisseurs grijpen nogal snel terug naar de laatste rol waarin ze je gezien hebben. Al heb ik onlangs, in ‘Vriendinnen’, een onsympathieke schoonmoeder mogen spelen. Misschien moet ik me daarin specialiseren: minder mooie, rare vrouwelijke rollen, die andere actrices toch niet willen spelen. Een gat in de markt!»

HUMO Topplan. Was u tevreden over de kijkcijfers die ‘T.’ haalde?

Derick «Ja, we haalden wekelijks bijna een miljoen kijkers, al reageerde het publiek naar het schijnt erg verdeeld: ofwel houden mensen van ‘T.’, ofwel kunnen ze het helemaal niet smaken. De reeks is natuurlijk niet zo mainstream als pakweg ‘Witse’, hè. Ik kijk in ieder geval uit naar een nieuw seizoen – we zijn nog veel fijne dingen van plan met de professor en co.!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234