Serie: Under the Dome (seizoen 2)

De plot van ‘Under the Dome’ – gebaseerd op het boek van Stephen King – is wat je noemt high concept, ofte in één zin samen te vatten: een onzichtbare koepel verschijnt eensklaps over een Amerikaans dorpje en de bewoners zien zich van het ene moment op het andere van de buitenwereld afgesloten. Volgt daarop: hoogoplopende spanning, verwoede pogingen om het mysterie te ontrafelen en een hele hoop silly scifi.

Op het einde van het vorige seizoen lieten we de genaamde Barbie (Mike Vogel) achter terwijl die met z’n nek in een strop stond, klaar om opgehangen te worden. Aangezien Barbie het hoofdpersonage van de reeks is, mag het evenwel geen spoiler heten dat hij zich alsnog uit zijn benarde situatie zal weten te bevrijden.

Mike Vogel «Ik ga nog niet dood, nee – dat ik nog interviews doe, is daar jammer genoeg al het bewijs van, hè? (lacht) Máár: dat wil lang niet zeggen dat ik veilig ben. Deel van de aantrekkingskracht van een reeks als deze is net dat alles kan gebeuren en dat iedereen kan sterven. Qua jobzekerheid had ik dus wel een betere rol kunnen kiezen.

»Ik kan ook wel verklappen: niet alle personages zijn even fortuinlijk als Barbie… Bereid je maar voor om van veel mensen afscheid te nemen!»

- Stephen King schreef ook nu weer de eerste aflevering van het seizoen: een eer, zeker?

Vogel «Natúúrlijk! De meeste mensen op de set zijn dan ook diehard-Stephen King-fans. Hij heeft een uniek talent: hij schrijft niet zomaar een thriller of een horrorboek, maar hij combineert genres, voegt een snuifje americana toe, bedenkt de meest wonderlijke personages… Hij is één van de grote Amerikaanse auteurs.

»We hadden ’m onlangs nog te gast op de set – hij heeft een klein rolletje in de aflevering die hij schreef. Het leukste daaraan was dat hij me van alles toevertrouwde over mijn personage en zijn ideeën. Hij mocht namelijk niet zomaar alles in zijn scenario stoppen – we zijn en blijven een network show, tenslotte – maar ik kan je wel zeggen: hij heeft een morbide fantasie, die King (lacht).»

- Nog meer grote namen achter de schermen: ‘Under the Dome’ werd ontwikkeld door DreamWorks, de productiemaatschappij van Steven Spielberg. Zie je hem veel?

Vogel «Steven zit me voortdurend te bellen en te sms’en: dan heeft hij weer één of ander idee voor de volgende aflevering. Ik moet soms zeggen: ‘Rustig Steven, we zijn nu aan het filmen, laat ons even doen!’ (lacht)

»Nee, serieus, ik heb nu een aantal projecten voor DreamWorks gedaan en Steven is altijd geweldig involved – hij weet alles over zijn producties – ook al zie je hem nooit. Enfin, hópelijk zie je ’m nooit, want als hij wél komt opdagen, dan is het omdat er iets scheef zit. Maar bij ons is hij nog niet over de vloer geweest: yes!»

- Wat mogen we verder nog verwachten van seizoen twee?

Vogel «Meer Barbie! (lacht) Vorig seizoen was hij nog een groot vraagteken, nu zul je hem meer en meer in een leiderspositie zien. Wait and see.

»(Op dreef) Het is echt wel een fantastisch personage. Hij doet me denken aan mijn broer: die kan eender waar op straat lopen en het aan de stok krijgen met iemand zonder dat hij iets doet – omdat hij een bepaalde uitstraling heeft, denk ik dan? Bij Barbie is dat net zo: zijn houding brengt hem de één of andere manier altijd in de problemen. Hij is geen held – zo wilde ik absoluut niet dat de schrijvers ’m coole oneliners in de mond zouden leggen – maar hij deinst ook nooit terug om tot actie over te gaan. Hij bedoelt het goed, maar hij is altijd in the wrong place at the wrong time.»

- Barbie is, met andere woorden, de John McClane (uit ‘Die Hard’) van ‘Under the Dome’.

Vogel «Ik zal het maar meteen toegeven: ja, ik ben de nieuwe Bruce Willis (lacht).»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234