null Beeld

Serie: Upstairs Downstairs

Nog één keer smullen, en dan is het echt afgelopen met 'Upstairs Downstairs', de sequel van de originele BBC-serie uit de jaren zeventig: Auntie Beeb trekt na twee seizoenen de stekker eruit - net nu het spannend begint te worden!

Patrick Bremmers

In nazi-Duitsland blaft een dictator met een snorretje wild om zich heen, en Prime Minister Neville Chamberlain probeert hem in september 1938 te paaien met het Tsjecho-Slowaakse Sudetenland als zoenoffer. Sir Hallam Holland (Ed Stoppard) denkt daar in zijn statige woning aan het Londense Eaton Place het zijne van.

Ed Stoppard «Hij vindt dat er zo snel mogelijk actie moet worden ondernomen, maar in zijn biotoop, de hoogste diplomatieke kringen, zijn ze het daar niet mee eens. Hij moet opdrachten uitvoeren die volgens hem niet in het belang van Groot-Brittannië zijn, en dat wringt met zijn geweten.»

HUMO Zou dat de reden zijn waarom Hallam Holland er privé zo’n zootje van maakt?

Stoppard «Goeie vraag. Hij staat professioneel onder enorme druk, maar zijn vrouw, Lady Agnes (Keeley Hawes), biedt weinig steun: zij laat zich meer en meer in met de charmante Amerikaan Casper Landry. En haar zuster, Lady Persephone (Claire Foy), is een héél aantrekkelijke vrouw. Meer zeg ik niet (lacht)

HUMO Hebt u wat met de jaren dertig? U was eerder al te zien in de film 'Brideshead Revisited' en in de miniserie 'Any Human Heart', die zich ook in die periode afspelen.

Stoppard «Een acteur moet van alle markten thuis zijn, hè. En de BBC spaart kosten noch moeite opdat we ons helemaal in die epoque kunnen inleven: ook nu weer hebben ze de meest getalenteerde kostuummensen, decorbouwers en designers ingehuurd. Dat maakt het spelen alleen maar makkelijker.

»Wist je trouwens dat de decors een exacte replica vormen van die uit de oorspronkelijke serie? Dat moest ook om de sequel geloofwaardig te houden, want alles speelt zich nog altijd af in het huis aan Eaton Place. Wel hebben ze een nieuwe vleugel gebouwd: het lijkt nu alsof Sir Hallam en Lady Agnes het pand van de buren hebben ingepalmd (lacht)

HUMO Veel Britse critici vonden dat er erg vaak met beroemde namen wordt gestrooid.

Stoppard «Tja, Hallam Holland is nu eenmaal een topdiplomaat, en Joseph Kennedy, de vader van JFK, was in die jaren écht de ambassadeur van de Verenigde Staten in Londen. Het is ook een manier om de kijker te helpen de gebeurtenissen te situeren in de tijd. Tegelijk krijgt die een goed beeld van hoe het destijds toeging in zo'n huishouden, en hoe zo'n kleine gemeenschap moet ondergaan hoe de wereld buiten in brand dreigt te schieten.»

HUMO De BBC zou de 'Upstairs Downstairs'-sequel opgedoekt hebben omdat de reeks niet onder de schaduw van het zeer populaire 'Downton Abbey' uit raakte. Wat is daarvan aan?

Stoppard «Zoiets zou je aan de hoge piefen moeten vragen, maar ik zie niet in waarom die twee series niet naast elkaar hadden kunnen bestaan. Denk jij dat de kijker thuis zegt: 'Ik héb net een kostuumdrama gezien, nu liever iets als 'The X-Factor' of 'Britain’s Got Talent’?»

HUMO Jullie weten de historische gebeurtenissen beter in te passen dan 'Downton Abbey', volgens diezelfde vermaledijde criticasters.

Stoppard «Dat is erg vriendelijk van je, maar ik heb de tweede serie van 'Downton Abbey' nog niet gezien. De eerste wel, en die vond ik toch erg goed. Ik loop wat achter, moet ik toegeven. Misschien omdat ik momenteel verslingerd ben aan Amerikaanse series: mijn vrouw en ik hebben er net het vierde seizoen van 'Breaking Bad' op zitten. It's just fantastic - ik snap niet waarom Aaron Paul niet even beroemd is als Robert Pattinson

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234