null Beeld

Serie: Utopia

Niet te verwarren met de John de Mol-uitscheiding van dezelfde naam, en wél met gerust gemoed aan te raden bij vrienden en familie: de nieuwe, van een lichtjes geflipte premisse uitgaande Channel 4-reeks ‘Utopia’. Daarin staat een ‘profetische graphic novel’ centraal over een wetenschapper die een deal sluit met de duivel: een groep mensen komt met de strip in contact, raakt vervolgens een internationale samenzwering binnen de farmaceutische industrie op het spoor en wordt dan opgejaagd door het geheimzinnige The Network. Wicked!

vvp

‘Utopia’ mixt in zijn unieke visuele stijl vlotjes Wes Anderson met David Lynch en zoekt in het narratief een evenwicht tussen Britse marginaliteit, jaren 70-sciencefiction en Amerikaanse mystery-series à la ‘The 4400’ en ‘Under the Dome’. Een curieus samenzwieren van stijlen en invloeden, dat zeker, maar de bijzonder pittige afdronk werd net nog bekroond met een Emmy.

Dennis Kelly (bedenker) «Het heeft twee jaar geduurd voor men het aandurfde om ‘Utopia’ op de wereld los te laten: het concept over een samenzwering verstopt in een comic book werd niet door iedereen van het management even goed onthaald. Daarbij wordt er in de reeks ook al eens iemand gefolterd met een chilipeper, en schippert de toon tussen hilarisch en aardedonker. Om maar te zeggen: makkelijk om te verkopen was het niet (lacht).

»Weet je wat mij aanvankelijk zo aantrok in het verhaal? Dat de personages doodgewone slonzen zijn. Normaal zijn de protagonisten van samenzweringsthrillers spionnen of journalisten – mensen die in the know zijn. Bij ‘Utopia’ weten ze amper hoe ze hun belastingen moeten invullen, laat staan hoe ze een schimmige organisatie moeten bekampen.»

- Je zei het al: soms is de reeks hilarisch, maar op andere momenten ronduit ontregelend.

Kelly «Dat de reeks zo dwingend overkomt, daar heb ik in het geheel niks mee te maken; die pluim mag regisseur Marc Munden op zijn hoed steken. Hij heeft álles uitgedacht: van de comicbookshop waarin onze helden elkaar ontmoeten tot de manier waarop badguy Neil Maskell (‘Kill List’) zich voortbeweegt.»

- Wilde je met de reeks ook een politiek statement maken?

Kelly «Niet één statement in het bijzonder, maar alle utopieën en dystopieën bestaan om één en dezelfde reden: ze wilen onze toekomst in vraag stellen. Wat een utopie is voor de één, is een dystopie voor de ander. Fictie zoals ‘Utopa’ dwingt je om de vraag te stellen: waar willen we heen met de maatschappij?»

- Geloof je in samenzweringstheorieën?

Kelly «Ik ben geen conspiracy nut, nee, maar dank je voor de vraag (lacht). Ik vind zo’n theorieën wél waanzinnig interessant, omdat zo veel mensen erin geloven, en omdat er achter elke hoek van het internet wel een nieuwe te vinden is. Ik ken veel intelligente mensen die in sommige gevallen liever een uitgebreide theorie geloven dan een voor de hand liggende waarheid. Misschien heeft 60 jaar televisie onze hang naar fictie wel verhoogd?»

- Ondertussen is ‘Utopia’ afgelopen in de UK: na twee seizoenen werd de stekker eruit getrokken…

Kelly «Ik zou liegen als ik zei dat het nieuws als een complete verrassing kwam: de kijkcijfers waren niet om over naar huis te schrijven, hè? (lachje) Maar de mensen die de reeks goed vonden, vonden ze ook wel héél goed: na het nieuws van de annulering was de backlash op Twitter enorm.

»Het ergste vind ik nog dat we het verhaal niet hebben kunnen afwerken zoals we wilden. Ik heb nog een voorstel ingediend voor een eenmalige dubbelaflevering, om alle losse draadjes aan elkaar te knopen, maar dat is afgekeurd… Ach, ik begrijp het wel: het was altijd al een riskante reeks om te maken. Maar ik ben blij dat we het gedaan hebben.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234