null Beeld

Serie: Vera

‘Aahh, daar is Vera,’ zullen de Canvas-kijkers opgelucht verzuchten. En: ‘Oohh, daar is ook haar knappe sidekick Joe Ashworth weer.’ Er staat met andere woorden een nieuw seizoen speuren met DCI Vera Stanhope van de Northumberland and City Police op stapel.

Patrick Bremmers

Trouwe kijkers weten inmiddels dat Vera een wat eigenzinnige rechercheur is, die het liefst in een dikke stoffen jas, een groen vissershoedje, een gebreide sjaal en soms ook nog een bodywarmer gekleed gaat. ’t Is dan ook koud, daar in het hoge noorden van Engeland.

HUMO De serie ‘Vera’ is erg populair hier in Vlaanderen. Bent u zich bewust van uw populariteit in het buitenland?

Brenda Blethyn «Ik krijg zo nu en dan kaartjes of brieven van mensen in het buitenland. Zelfs van mensen in Amerika, waar de serie geloof ik op een betaalkanaal wordt uitgezonden. Maar… ik wist nog niet dat onze serie ook zo gewaardeerd wordt in Vlaanderen. Hartstikke leuk om te horen. Ach, het is alweer zo lang geleden dat ik voor het laatst in België was. Terwijl het toch niet zo ver is. Ik woon in Kent en dat is net om de hoek!»

HUMO Waarom denkt u dat de serie zo tot de verbeelding spreekt?

Blethyn «Behalve de schitterende landschappen en de boeiende moordmysteries, denk ik dat de mensen het interessant vinden om een politievrouw aan het werk te zien die er nu eens niet uitziet alsof ze net van de catwalk is weggelopen. Veel kijkers, met name vrouwen, zullen denken: ‘Hey, zij is precies zoals ikzelf.’ En ze is ook nog eens héél clever en ze vertelt al die mannen die voor haar werken exact wat ze moeten doen. De onconventionele Vera vormt geen bedreiging voor iemand die thuis lekker slonzig onderuitgezakt voor de buis zit.»

HUMO Heeft die rol in een regelmatig terugkerende televisieserie uw leven veel veranderd?

Blethyn «Ik heb natuurlijk al de nodige ervaring met televisieseries, maar dat waren toch vooral comedyseries. Op dramagebied, en zeker binnen het detectivegenre, heb ik nog niet zo vaak met dit bijltje gehakt. Ik beleef heel veel plezier aan Vera’s karakter, want het is toch een dame die niet altijd even sympathiek overkomt. Sommige mensen hebben me al gezegd dat ze haar in het begin niet zo aardig vonden. Ze wisten niet zo goed wat voor vlees ze in de kuip hadden. Máár, vertellen ze me inmiddels ook, ze zijn Vera steeds meer een warm hart gaan toedragen. Dat is vooral de verdienste van haar sidekick Joe, denk ik. Heel veel mensen zijn haar door zijn ogen gaan bekijken. Omdat kijkers hém wel graag mogen – Joe is ook zó’n schatje – denken ze wellicht: ‘Oké, als híj Vera aardig vindt, dan zal dat ook wel zo zijn.’ Dus ik ben mijn medespeler David Leon eeuwig dankbaar (lacht).»

HUMO Hoe verloopt de samenwerking met hem?

Blethyn «Hij is geweldig. Van alle acteurs die auditie kwamen doen, was hij zonder meer degene van wie we allemaal vonden dat hij Vera’s hulpje moest worden.»

HUMO Hoe is de relatie tussen Vera en Joe sinds het vorige seizoen veranderd?

Blethyn «Eerlijk gezegd proberen we de personages zo veel mogelijk constant te houden en niet écht grote veranderingen door te voeren. Liever focussen we ons op de job die voor hen ligt, oftewel: de moordzaak oplossen. We willen de kijker niet bedelven onder de personalities.»


Trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234