null Beeld

Serie: Vera

Een stugge, eenzame, drankminnende politie-inspectrice die in een overwegend door mannen bevolkte wereld de misdaad te lijf gaat: zo begon in 2011 de Britse detectivereeks 'Vera', waarvan Canvas vanaf vanavond het derde seizoen uitzendt.

Redactie

undefined

Niet iedereen was meteen gecharmeerd van de wat sjofele politievrouw, vertelt haar vertolkster Brenda Blethyn van op de set in Northumberland, in het woeste Noord-Engeland.

Brenda Blethyn «Heel wat mensen zeiden me in het begin: 'Sorry, Brenda, maar ik weet niet zo goed wat ik van Vera moet denken.' Mooi zo, dacht ik. Want laten we eerlijk zijn: hoe vaak gebeurt het niet dat je je ontzettend vergist in iemand? Dat je eerst denkt: wat een gewéldig leuke persoon, dat wordt tof samen, maar dat die je daarna een smerige streek levert of ontzettend tegenvalt?

»Andersom kan het gebeuren dat je iemand bij de eerste indruk totáál niet kan uitstaan, maar dat het na verloop van tijd wel klikt. Dat is bij veel kijkers ook het geval met Vera Stanhope. In het begin kwam ze misschien wat scherp over, en ze is niet bepaald een beauty. Maar naarmate ze een personage beter leren kennen, stellen mensen hun mening bij, net als in het echte leven.»

HUMO Canvas zendt nu het derde seizoen uit, maar u bent al bezig aan de opnames voor het volgende?

Blethyn «Ja, het tweede seizoen bleek zo populair in Groot­Brittannië, dat ITV Global nog vóór de derde reeks te zien was groen licht gaf voor seizoen vier. De herhalingen worden ook goed bekeken, dus ik geloof dat ze blij zijn dat ze het risico genomen hebben. En voor mij is het natuurlijk alleen maar fijn, want ik mag Vera erg graag. Ik vind haar buitengewoon interessant om te spelen.»

HUMO Wat spreekt u zo aan in haar?

Blethyn «Vera is een loner,maar ze is niet lonely,eenzaam. Ze is opgevoed door haar vader, want haar moeder kwam te overlijden toen ze nog erg jong was. Ze woonden samen in een huisje in een afgelegen deel van Northumberland, waar nooit iemand kwam. Haar vader ging vaak op strooptocht en zij ging nu en dan mee. Niet dat ze zo’n typische wildebras van het platteland was, een tomboy: ze is vooral ook vrouw.

»En hoewel we haar nooit met een minnaar zien, heeft ze wel degelijk romantische relaties gehad. Ze heeft ook een aantal keren haar neus gestoten, maar ze voelt zich lekker in haar vel. Dat wil niet zeggen dat ze geen nieuwe relatie zou kunnen aangaan, mocht zich een leuke man aandienen.»

HUMO Maar er hangt nog niet meteen romantiek in de lucht voor Vera?

Blethyn «Hahaha! Mensen vragen me dat voortdurend. Zouden de kijkers haar een beetje zielig vinden? Dat is nergens voor nodig, hoor. Ze volgt met veel belangstelling het gezinsleven van haar sidekick Joe Ashworth (David Leon, red.), daar haalt ze veel energie uit. Tegelijkertijd is er het besef dat ze zelf ooit die boot heeft gemist, want een gezin met kinderen zit er niet meer in voor haar. Alleen is ze er de vrouw niet naar om daar moedeloos van te worden. En zoals ik al zei: de deur is niet helemaal op slot.»

HUMO Mag u ideeën aandragen voor de scenario’s, of mee bepalen wat Vera overkomt?

Blethyn «Dat niet, maar soms worden de scenario’s nogal snel afgeleverd, waardoor er weleens een foutje in durft te sluipen - niets ernstigs, hoor, maar toch een los eindje of een verkeerd detail. Dat pas ik dan aan. Mijn grote hobby is kruiswoordpuzzels oplossen - mijn vader liet me als kind altijd allerlei puzzels oplossen. Ik denk dat ik het er niet zo slecht zou afbrengen als detective (lacht).»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234