null Beeld

Serie: Vikings

Is het u al opgevallen dat ‘Game of ­Thrones’ nogal wat kijkers lokt? Welnu, dat is de tv-bonzen in Amerika ook niet ontgaan: de reeksen waarin gekonkelfoes aan het hof, brutale lijf-aan-lijfgevechten en een venijnig politiek machtsspel de hoofdmoot uitmaken, zijn tegenwoordig niet meer te tellen.

Zo is er nu ‘Vikings’, de reeks waarmee documentaire­kanaal ­History Channel zich voor het eerst aan volbloedfictie waagt, en die – geheel conform de titel – over Vikings gaat. Centraal staat Viking­leider Ragnar, die de neuzen van zijn stamleden in dezelfde richting moet zien te krijgen alvorens hij de Engelse kust kan gaan plunderen – excuseer: verkennen.

‘Vikings’ heeft alle troeven in huis om een topper te worden: showrunner ­Michael Hirst was ook de maker van ‘The Tudors’ (waar deze reeks heel wat van weg heeft), de kostuums en sets zien er allemaal piekfijn uit, en nog meer dan over gekliefde schedels en brandende hutten gaat de reeks over verraad, lust en macht binnen een gesloten gemeenschap. Het succes – de reeks begint volgend jaar aan seizoen drie in Amerika, heeft een uitgebreide fanbase verzameld en werd kritisch geloofd – maakt alleszins weinig indruk op hoofdrolspeler Travis Fimmel, een ex-fotomodel dat zichzelf nog altijd als ‘een simpel aussie-boerenjongetje’ ziet.

Travis Fimmel «Ik ben nogal oldskool: ik hou van de ouderwetse manier van leven. Living off the land, zonder al die technische prullen die we tegenwoordig allemaal nodig schijnen te hebben. Ik zweer het je, mate, iPhones en zo, dat is echt niet mijn ding.

»Ik wou dat ik mijn hele leven op een boerderij in Australië kon doorbrengen, maar daar zit geen geld in. Ik doe deze job nu opdat ik op een dag genoeg poen zou hebben om mijn eigen stekje in de bergen te kunnen kopen. Mocht het niet zo moeilijk zijn om een goed meisje mee te krijgen naar the middle of nowhere en ons daar te settelen, ik zat er waarschijnlijk al.»

HUMO Juist, ja. Is het ook een beetje leuk, in een grote televisiereeks de hoofdrol spelen?

Fimmel «Toch wel, hoor. ’t Is een goeie job en hij kwam op het juiste moment: ik heb dus niet getwijfeld.»

HUMO Kon je je makkelijk inleven in zo’n potige Vikingkrijger?

Fimmel «Eigenlijk wel (lacht). Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt: ik ben honderd jaar te laat geboren. Een rustig leven met je familie rond je en verder niet al te veel gedoe: perfect voor mij. Vandaar dat ik makkelijk in de huid van een Viking kon kruipen. Aan de andere kant: ik vraag wel altijd permissie alvorens aan seks te beginnen – daarin ben ik dan weer iets moderner.»

HUMO Is de nogal afschrikwekkende reputatie van de Vikings terecht?

Fimmel «Dat denk ik wel. Het was een behoorlijk ruig volkje, daar moeten we niet onnozel over doen. Maar het is onze job als acteur om jou te doen meeleven met mensen die gruwelijke feiten plegen, en je duidelijk te maken waaróm. Om maar één voorbeeld te geven: het Scandinavische landschap is redelijk kaal en moeilijk te bebouwen. Dus moesten ze wel op zoek naar vruchtbaarder land, en onderweg moesten ze eten. Het was toen het recht van de sterkste: ze namen wat ze wilden, en doodden wie het daar niet mee eens was.»

HUMO Jouw personage heeft echt bestaan, net als vele andere. Is ‘Vikings’ een historisch verantwoorde reeks?

Fimmel «Zover zou ik niet gaan, maar er zitten inderdaad veel feiten en weetjes in die echt kloppen. Het blijft een History Channel-product, hè. (Snel) Maar voor alle duidelijkheid: saai of belerend wordt het nooit. ’t Is veel entertainender dan boeken lezen, kan ik je verzekeren. Boeken vind ik maar saai.»

HUMO Nog even: naast Engels moet je in de reeks soms Noors spreken. Gaat dat jou wat af?

Fimmel «Om eerlijk te zijn: nee. Dat Engels lukt nog net, maar in die Noorse ­scènes zat ik op den duur maar wat klanken te verzinnen; het was me te verwarrend. Ik hoop dus dat er niet al te veel Noren tussen onze kijkers zitten.»

- Nee, hoor. Takk for intervjuet!

undefined

https://www.youtube.com/watch?v=k5VngkAbkAE

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234