Serie: Vossenstreken

‘Vossenstreken’, de beste politieserie met seniorenflikken die u momenteel op de Vlaamse televisie kunt bekijken, zit halverwege. Ondertussen heeft u vast de jonge agent Jeroen Marissen al opgemerkt, het ietwat lompe buitenbeentje dat Sara Roose en haar team geregeld het vuur aan de schenen legt.

Marissen – niet te verwarren met ons eigenste buitenbeentje op de redactie, Jeroen Maris – wordt vertolkt door Flor Decleir. ‘Toch niet nóg een acterende telg van Opperacteur Jan Decleir?’ horen we u al denken. Jawel, dus!

Flor Decleir «De regisseur, Joël (Vanhoebrouck, red.), dacht dat de rol van Jeroen wel iets voor mij was, ook al had ik nog niet veel televisie-ervaring. ’t Is eigenlijk allemaal begonnen met een rolletje in ‘David’, die telenovelle op VTM. Mijn vertolking daarin liet zeker nog te wensen over – ik heb de reeks nooit durven te bekijken – maar het was wel een uitstekende gelegenheid om het acteervak in de praktijk te leren.»

HUMO En nu sta je al meteen tussen ervaren rotten als Vic De Wachter en Barbara Sarafian op de set.

Decleir «Ja, een behoorlijk intimiderende ervaring! Die man staat daar met zo veel naturel te spelen, echt prachtig om zien. (Snel) Barbara natuurlijk ook, maar als acteur spiegel ik mezelf natuurlijk het meest aan mijn mannelijke tegenspelers. Iedereen heeft ook wel wat trekjes van zijn of haar personage. Al zal Karel Vingerhoets, die een neurotische autist speelt, dat niet zo graag horen (lacht). Ikzelf speel een beetje de tegenstem in het team. Jeroen is een buitenstaander, en daar herken ik mezelf wel in. Niet dat ik me bewust afzonder van andere mensen, maar ik voel me doorgaans wel meer op mijn gemak in de marge van een gezelschap.»

HUMO ‘Vossenstreken’ is gebaseerd op ‘New Tricks’ van de BBC. Heb je die Britse detectivereeks ter voorbereiding bekeken?

Decleir «Ik heb een paar afleveringen gezien, ja, maar ik vind onze versie toch beter. Het Britse origineel is veel droger en serieuzer, terwijl er bij ons ook wat gelachen mag worden. Mijn personage bestond ook niet in die oorspronkelijke reeks. Al loopt er wel een IT-nerd rond van wie je niet weet wat zijn bijdrage aan het onderzoek nu precies is – een beetje zoals Jeroen (lacht).»

HUMO Laten we even dromen. Welke rol zou je ooit écht nog eens willen vertolken?

Decleir «Ik wil doodgraag eens een slechterik spelen. Geen Studio 100-slechterik, hè, maar een echte psychopaat. Volgens mij zit dat in elk van ons, dat psychopathische kantje. Het lijkt me wel interessant om dat eens te verkennen.»

HUMO En welke wijze lessen heeft de keiharde acteerbusiness je ondertussen al geleerd?

Decleir «Begin nooit iets met een acteur. Of met een actrice, als dat meer je ding is.»

HUMO We nemen het mee!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234