null Beeld

Serie: Wallander, seizoen 3

Mogen we het zeggen? De anders zo sombere Zweedse Kurt Wallander lijkt zowat content bij de start van drie nieuwe BBC-verfilmingen. De doorgaans door drank en misère geplaagde politieinspecteur neemt zijn intrek in een idyllisch huisje, ver van de grote moordstad Ystad, samen met zijn nieuwe vriendin Vanja (Saskia Reeves), plus hond en kind.

Patrick Bremmers

Geen vuiltje aan de lucht, totdat de zwarte labrador in de achtertuin de resten van menselijke beenderen vindt. Vangt de arme politieman alwéér bot, Sir Kenneth Branagh?

Kenneth Branagh «Daar lijkt het wel op, niet? Ik herinner me dat we uit handen van onze scenarioschrijver Peter Harness de zogeheten eerste draftvoor die aflevering ontvingen. En ik weet nog dat ik na het lezen producer Sanne Wohlenburg aanstootte en zei: “Jezus Christ, dit moet toch wel het grimmigste verhaal zijn dat ik ooit gelezen heb. Kunnen we dit wel máken?

»Tja, Wallander lijkt even, héél even, op het punt te staan een nieuw leven te beginnen. Hij probeert ‘s avonds een uurtje vroeger terug te komen van zijn werk. En shock, horror: je ziet hem zo nu en dan zelfs een beetje glimlachen! Helaas wordt de droom al gauw aan diggelen geslagen. Wallander is doorgaans een vrij rationele man, maar zelfs híj begint nu te twijfelen: is dit soms mijn lot?»

HUMO Sommige mensen vinden het misschien ook wel weer grappig: een lijk in de tuin van Kurt Wallander, om het idyllische plaatje te verstoren.

Branagh «Inderdaad. Sterker nog: de duisternis, de ellende die Wallander moet doorstaan, is wat kijkers doorgaans het aantrekkelijkst vinden aan de serie! Henning Mankell, de schrijver en bedenker van het personage, vertelde me dat de verkoopcijfers van zijn boeken de pan uit swingden op het moment dat hij Kurt Wallander diabetes gaf! (lacht)»

HUMO Wat zegt dat over de lezers?

Branagh «Geen idee, haha, misschien dat mensen ergens thuis opgelucht ademhalen, naar hun eigen leven kijken en verzuchten: ben ík even blij dat ik geen Kurt Wallander heet! (lacht).»

HUMO Is de rol van Wallander niet ontzettend afmattend, gezien de zware emoties die hij allemaal moet doorstaan?

Branagh «Ik moet zeggen: tijdens de opnamen van de eerste twee seizoenen vond ik het inderdaad moeilijk om ‘s avonds de knop om te draaien. Aan het eind van zo’n zware opnamedag voel je je namelijk volledig uitgeperst. Vandaar dat ik voor dit seizoen een huisje heb gehuurd aan de rand van een groot meer in de buurt.

»Ik wilde naar de oever kunnen lopen en de wind in mijn gezicht voelen. Zodat de ellende en de misère die Kurt Wallander overkomen als het ware letterlijk uit mijn gezicht en haren zouden waaien.

»Mijn vrouw weet doorgaans prima met mijn gemoedstoestand om te gaan. Meestal herinnert ze mij er enkele maanden na de opnamen ook aan dat een personage wel degelijk in mijn systeem is gekropen. Veel méér dan ik tijdens het filmen zelf misschien had willen toegeven.»

HUMO Even een heel andere kwestie: vlak voor de uitzending in Groot-Brittannië werd u tot ridder geslagen door de Queen.

Branagh «Inderdaad. Op een dag kwam ik thuis en lag er een enorme envelop op de deurmat te wachten, waarop met grote letters de woorden Cabinet Office prijkten. Op dat moment slaat de schrik je om het hart, omdat je denkt dat het een aanmaning is voor een parkeerbon die je misschien nog niet betaald hebt en waardoor je misschien elk moment naar de gevangenis gestuurd kunt worden. Als de eerste schrik je is bekomen en je de inhoud van de brief wat beter bestudeerd hebt, realiseer je je dat je een enorm voorrecht te beurt is gevallen (lacht). Ik ben dan ook ontzettend blij en vereerd.»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234