null Beeld

Serie: What Remains

Hoe kan het dat een jonge vrouw bijna twee jaar lang dood op zolder ligt zonder dat één van haar buren of huisgenoten haar afwezigheid opmerkt? Daarover gaat de even mysterieuze als maatschappelijk relevante Britse detectivethriller ‘What Remains’. De politie denkt dat de vrouw zichzelf van het leven heeft beroofd, maar de aanstaande pensionado inspecteur Len Harper – een rol van David Threlfall, ook bekend als Frank Gallagher, de immer bezopen pater familias uit ‘Shameless’ – vermoedt dat er méér aan de hand is. Wat volgt is een spannende whodunit in vier delen.

David Threlfall «Ik heb ontzettend veel plezier beleefd aan de opnames van ‘What Remains’. Komt daar nog eens bij dat het script van Tony Basgallop bijzonder intelligent in mekaar zat. Tussen de regels vertelt hij heel veel over hoe mensen vandaag de dag met elkaar omgaan. Niet alleen in de metropool Londen, maar in welke grote stad dan ook. Het komt erop neer dat we eigenlijk niet zo goed voor mekaar zorgen. Er is veel eenzaamheid, ook al is die niet altijd zichtbaar: dat is de rode draad die door ‘What Remains’ loopt. Wat dat betreft vormen de bewoners van Coulthart Street een goeie dwarsdoorsnede van onze samenleving.»

'Niks zo moeilijk als doen alsof je grappig bent'

HUMO Hoe zou je jouw personage Len Harper typeren?

Threlfall «Len is een man die zijn hele leven lang met mensen heeft gewerkt. En via hem leren we alle bewoners uit dat grote mysterieuze huis in de fictieve Londense straat Coulthard Street – ‘cold heart street’, vat je ’m? (lacht) – kennen. Len gebruikt zijn in­tuïtie om al die personages te doorgronden, maar ook om na te denken over hoe hij zelf in het leven staat. Over wat hij zal gaan doen als hij straks met pensioen is. Len vecht met dezelfde angst voor eenzaamheid waar zo veel mensen mee kampen.»

HUMO Heb je zelf ooit in zo’n huis als Coulthard Street, 8 gewoond?

Threlfall «Ik heb een tijdlang kunstwetenschappen gestudeerd in Sheffield, in het noorden van Engeland, en het huis uit ‘What Remains’ doet me wel een beetje denken aan mijn studentenhuis daar. De jongen die recht tegenover me woonde, kende ik min of meer, maar over de mensen beneden wist ik nauwelijks iets. Niet omdat ik zo’n verschrikkelijke einzelgänger was, maar vanwege het leven dat we leden. Mensen hebben nauwelijks de tijd om een praatje te maken met de buren.»

HUMO Ben je zelf eigenlijk een detectivekijker?

Threlfall «Niet bepaald. Maar ik kon geen nee zeggen de rol van Harper omdat het iets totáál anders was dan wat ik daarvoor had gedaan. Zoals de meeste acteurs wil ik het liefst zo veel mogelijk uiteenlopende rollen spelen. In dit geval had ik er net het laatste seizoen van ‘Shameless’ opzitten. Dat was wel even andere koek. Len Harper is een stuk rustiger dan Frank Galllagher – a good solid, sound and moral man.»

HUMO En nu ga je op de Britse televisie de komiek Tommy Cooper spelen, niet?

Threlfall «Klopt. Mijn eerste gedachte toen ze me vroegen was: ‘Oei, ik weet niet of ik dat wel kán.’

»Het ís ook één de lastigste rollen uit mijn hele carrière, weet ik ondertussen. Heel veel mensen vinden Tommy Cooper één van de grappigste mensen ooit. Zonder een woord te zeggen kon hij zijn publiek aan het lachen brengen. En ik dacht: ‘Okay, en nu?’ Want ik ben helemáál niet grappig. En doe dan maar eens alsof... (lacht)»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234