null Beeld

Serie: Whitechapel

Gold hij tot dusver als een freak en een weirdo, in het laatste seizoen van de Britse horrordetectiveserie ‘Whitechapel’ is onderzoeker en archivaris Edward Buchan, vertolkt door Steve Pemberton, een vaste waarde geworden in het politieteam, al houdt hij nog altijd kantoor in de kelder.

Patrick Bremmers

Vanavond begeeft de wandelende encyclopedie zich nóg dieper onder de grond dan anders, want het team van inspecteur Chandler en brigadier Miles wordt de Londense riolen ingestuurd, waar twee arbeiders een gruwelijke vondst hebben gedaan. Intussen raken de politiemensen steeds meer verdeeld door vreemde, bijna bovennatuurlijke gebeurtenissen op kantoor. Oók Edward Buchan.

Steve Pemberton «Dat kun je wel zeggen. Het begint wat op het hotel in ‘The Shining’ te lijken (grijnst). Er is iets sinisters aan de gang waar de politiemensen maar geen vat op krijgen. Erg ongebruikelijk voor een misdaadreeks, maar ‘Whitechapel’ is ook geen doorsneedetectiveserie, hè.»

HUMO De rest van het politieteam lijkt Buchan inmiddels wel geaccepteerd te hebben.

Pemberton «Absoluut. In het begin wilde Buchan weleens botsen met DS Miles, een politieman van het type ruwe bolster, blanke pit die wat op hem neerkeek. Maar Buchan heeft inmiddels bewezen dat hij cruciale elementen voor de oplossing kan aandragen, en dus heeft Miles zijn cynisme laten varen. Het personage van Buchan verklaart voor een deel de kracht van de serie: hij gebruikt het verleden om misdaden in het heden op te lossen. Of zoals hij zelf zegt: ‘We mogen onze geschiedenis niet verliezen. Zonder verleden is er geen toekomst.’»

HUMO Klopt het dat Buchan dit seizoen wat minder excentriek is?

Pemberton «Ja, zeker. In het eerste seizoen uit 2009, over de copycat van Jack The Ripper, werd hij vooral opgevoerd om de kijker even te doen denken dat hij misschien iets met al die gruwelijke slachtpartijen te maken had. Hij was namelijk wel érg goed op de hoogte van alle details. Nu, zes jaar later, vind ik het nog steeds enorm fijn om te spelen hoe Buchan zichzelf kan verliezen in zijn enthousiasme voor een zaak. Hij heeft ondertussen meer menselijke trekjes gekregen, meer inhoud ook. Je kunt hem niet blijven opvoeren als een wat sullige excentriekeling, want dan wordt hij ongeloofwaardig. Dit seizoen krijgen de kijkers nog méér van Buchans innerlijk te zien. Hij begeeft zich zelfs even op vrijersvoeten. Een aardige zijsprongetje, maar de nadruk ligt nog altijd op het moordonderzoek.»

HUMO De afleveringen van dit seizoen lijken nóg griezeliger. Is dat met opzet?

Pemberton «Nee, hoor. We hebben gewoon gekeken naar wat er de vorige seizoenen goed heeft gewerkt. Veel kijkers vinden het heerlijk om te griezelen. Hoe vaak zeggen ze me niet: ‘Ik kon er niet naar kijken, Steve!’ Maar intussen zitten ze wel stiekem tussen hun vingers door te gluren (lacht).»

HUMO Ben je zelf een detectivefan?

Pemberton «Ik ben een groot liefhebber van ‘Dexter’. Ik heb al zeven seizoenen gezien, en je voelt er echt de ‘Whitechapel’-vibe in. Net als wij leveren ze een fraaie mix van humor en horror, en het is ook behoorlijk heftig zonder overdreven bloederig te zijn. Veel kijkers denken dat het bloed in het rond spat in ‘Whitechapel’, maar dat zit dan toch vooral in hun hoofd. Ze maken het in gedachten vaak nóg griezeliger en afschuwelijker dan wij laten zien: hun fantasie gaat met hen op de loop. Eigen schuld, hè (lacht).»


Bekijk de trailer van 'Whitechapel', seizoen 4

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234