null Beeld

Serie: Young James Herriot

James, Siegfried en Tristan, Helen, Mrs Hall en de poedel Tricky Woo… Bij het horen van die namen alleen al wellen bij miljoenen televisiekijkers spontaan nostalgische vreugdetranen op. Er waren zo veel mensen die heimwee hadden naar de lotgevallen van veearts James Herriot in ‘All Creatures Great and Small’, dat de BBC in 2011 met een driedelige prequel op de proppen kwam: ‘Young James Herriot’. James is daarin nog een hond. Een hónd?

Patrick Bremmers

Iain de Caestecker (lacht) «Jazeker: een hond. Eerstejaarsstudenten werden op de veterinaire faculteit van Glasgow steevast ‘dogs’ genoemd. Vierdejaars waren ‘ossen’, een derdejaars was een schaap en een tweedejaars een varken.»

HUMO Maar James is vooral toch een puppy. Althans volgens Whirly, één van de weinige vrouwen op de faculteit.

De Caestecker «Klopt. James is nog zó naïef en onschuldig. Een dankbaar slachtoffer voor student Robert McAloon, die hem op zijn eerste dag al meteen in het ootje neemt. James is heel enthousiast en heel eager, maar hij weet nauwelijks wat er in de wereld te koop is: hij duikt aldoor met veel hartstocht en onkunde op een zaak, en dan staat hij achteraf op zijn neus te kijken. Maar alles wat hij onderneemt, doet hij met de beste bedoelingen. En intussen ontdekt hij dat het leven en de wereld van een veearts veel ingewikkelder zijn dan hij voor mogelijk had gehouden.»

»Onze serie is voor een deel gebaseerd op oude case books en dagboekaantekeningen van de echte James Herriot. Maar de andere helft is pure fictie, hoor, de personages Whirly en McAloon zijn bijvoorbeeld verzonnen. Zo veel is er namelijk niet bekend over zijn jonge jaren.»

HUMO Wat wist je vooraf over Herriot, behalve dat hij in het echt Alf Wight heette en echt een dierenarts was?

De Caestecker «Ik ben een keertje gaan eten met zijn zoon Jim, en die heb ik het hemd van het lijf gevraagd. Daardoor weet ik nu precies wat zijn favoriete boeken waren – onder andere ‘Middlemarch’ van George Eliot en ‘Wuthering Heights’ van Emily Brontë. Ik weet ook exact naar welke muziek hij luisterde en wat voor mensen zijn vader en moeder waren.

»Wat ik vooral heb onthouden van wat zijn familie en andere mensen me vertelden, is dat hij echt een heel aardige man was, die het met iedereen prima kon vinden. Hij was heel blij met het succes van zijn boeken, maar hij moest niet zo nodig zelf in de schijnwerpers staan. Hij schreef gewoon uit pure passie, omdat hij er zo veel plezier aan beleefde.»

HUMO ‘All Creatures...’ was indertijd een enorme hit, dus waren er hoge verwachtingen voor ‘Young James Herriot’. Hoe ging je daarmee om?

De Caestecker «Ik hield vooral in gedachten dat de James die ik speel danig verschilt van de James uit het origineel. Onze serie gaat vooral over hoe hij de man is geworden die we allemaal kennen. Je zal heel wat elementen terugzien uit de serie, maar het is hier en daar ook een pak duisterder, hoor. Het verhaal speelt zich per slot van rekening af in de jaren dertig in Glasgow. Dat was geen vrolijke plek: er heerste veel werkeloosheid, vrouwen werden nog steeds achtergesteld en de Grote Depressie had wel degelijk zijn effect. Hard times, en dat zie je ook in de serie – zowel in de look als in de onderwerpen.»

HUMO Even iets vrolijkers: jouw achternaam klinkt erg Vlaams.

De Caestecker «Klopt. Mijn vaders familie komt oorspronkelijk uit België, maar ik ben grootgebracht in Schotland. Voor zover ik weet heb ik geen familie meer bij jullie. Wel in Frankrijk, waar nog een oom en een tante van mijn vader wonen.»

HUMO Chouette! Bedankt voor het gesprek.


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234