null Beeld

Shabazz Palaces - Lese Majesty

Een politieke hiphopopera. Nee, wacht – straks tast u nog geeuwend, hoofdschuddend of kokhalzend naar uw oude exemplaren van ‘Raising Hell’ of ‘Yo! Bum Rush the Show’ en mist u die retespannende én uiterst vermakelijke tweede van Shabazz Palaces.

Kristoff Tilkin

Take twee, dan maar: op ‘Lese Majesty’ knipogen Ishmael ‘Palaceer Lazaro’ Butler en Tendai ‘Baba’ Maraire – geen namen waarmee je heelder dagen tussen negen en vijf geglazuurde donuts in doosjes stopt – opzichtig dan wel subtiel naar futuristische filosofie, esoterie en politiek, maar ze omzwachtelen alles met een dikke deken van flauwekul en snoeren de hele zwik op een kriepend wagentje van beats. Dat heet, in het jargon van lui wier baseballpetje scheef op de kanis geplakt zit: vette shizzle.

De feiten vallen natuurlijk niet te ontkennen: de titel is een verengelsing van lèse-majesté ofte majesteitsschennis, en reken maar van yes dat het tweetal het Grote Handboek van de Hiphop vooral gebruikt om beter bij de bovenste plank van zijn boekenkast te kunnen – met het papier zelf rollen ze, als ze er hun kont niet mee afvegen, dikke toeters. Lees: voor ‘wapper met die handjes’-hiphop moet u elders wezen. En als Butler in het fantastische ‘#CAKE’ plaatsen opsomt waar het revolutionaire vuur ooit oplaaide – Mogadishu, Montreal, Baltimore, Parijs – dan denken wij aan die apocriefe uitspraak van Marie Antoinette, die haar uitgehongerde volk aanried brioche te eten.

Verder maakt het tweetal next level hiphop om euh, ‘Next level!’ tegen te zeggen: ‘Dawn in Luxor’ is de suikervrije tegenhanger van Frank Oceans ‘Pyramids’; met het al even fantastische ‘Forerunner Foray’ (zeg ’m tien keer na elkaar hardop en geniet van de manier waarop uw voortanden langs uw onderlip schuiven) stoppen ze een stinkkaas in de designerjeans van Kanye – ’t is vrolijk, pakkend én onweerstaanbaar chillax.

Soms volstaat het om met open mond te luisteren hoe Butler zijn friendly fire van poëziekralen afvuurt – van ‘They Come in Gold’ kregen we ei zo na een punthoofd, maar in ‘Motion Sickness’ hingen we vier minuten lang aan zijn lippen. Voorts is er vast een achterbuurt in een sterrenstelsel far, far away waar ‘MindGlitch Keytar TM Theme’ of ‘...down 155th in the MCM Snorkel’ popdeuntjes als een ander zijn, maar wil iemand ons vertellen waar we onze tickets kunnen boeken? ‘Divine of Form’ cirkelt dan weer in een baan om Saturnus. Of nee, wacht, welke planeet heeft ook alweer de coolste lollykleuren? Die dus. Een enkele keer verstuiven ze hun opflakkerende ideeën met blusschuim in plaats van lakbenzine: ‘The Ballad of Lt. Maj. Winnings’ had gerust een minuut of vijf langer mogen duren, maar kom: voor dat soort nummers is de ‘herhaal’-knop uitgevonden.

We hebben tijdens het luisteren naar ‘Lese Majesty’ aan Boards of Canada gedacht, aan Prefuse 73 en Antipop Consortium, aan Sun Ra en The Last Poets, alsook aan het sterretje in onze autoruit waarvoor we eindelijk eens naar de garage moeten bellen. Can we get a witness? U, bijvoorbeeld?

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234