null Beeld

'Shadow World': De schimmige wereld van de wapenindustrie

Zin om in het pluche der cinemazaal getrakteerd te worden op een ferme peer tegen uw appel? Maak dan dat u ‘Shadow World’ van Johan Grimonprez en Andrew Feinstein gaat bekijken: de filmkunstenaar (‘Double Take’) en de ex-politicus en journalist verfilmden het boek van die laatste, een vlammende aanklacht tegen de wereldwijde wapenindustrie.

Kristoff Tilkin

undefined

HUMO Bottomline: corruptie is geen onprettig neveneffect van de wapenhandel, maar gewoon de drijfveer zelf.

JOHAN GRIMONPREZ «Pierre Sprey, een Amerikaanse defensiemedewerker en mede-ontwerper van de F-16, vertelt het zo: een wapenfabrikant betaalt 5 miljoen dollar smeergeld aan een politicus in ruil voor een grote bestelling, maar vraagt ’m de helft op zijn eigen geheime bankrekening in Zwitserland te zetten. ‘Dat was gauw verdiend,’ denkt hij, en vanaf dan gaat hij actief jagen op dat soort deals – hij verkoopt geen wapens meer, maar steekpenningen. De corruptie is de koopwaar zélf geworden.»

HUMO ‘Politici zijn als prostituees,’ verkondigt wapenhandelaar Riccardo Privitera, ‘maar dan duurder.’

GRIMONPREZ «Hij legt de vinger op de wonde: veel politici hebben zich de voorbije decennia laten omkopen. En dat spelletje wordt gespeeld in de hoogste echelons van de politiek. Margaret Thatcher, Tony Blair, George W. Bush, noem maar op, ze hangen verhaaltjes op over dreigingen die alleen kunnen worden opgelost met meer wapentuig, maar later blijkt dat vaak pure fictie. Kijk maar naar de massavernietigingswapens van Saddam Hoessein, een leugen waarmee de inval in Irak werd gerechtvaardigd.»

HUMO Als liefhebber van de betere beeldpropaganda was je ongetwijfeld dolgelukkig met de getuigenis van Muntazer al-Zaidi, de Iraakse journalist die zijn schoenen naar Bush gooide.

GRIMONPREZ «Hij vond het verschrikkelijk dat Bush beweerde dat de Irakezen het Amerikaanse leger met bloemen zouden ontvangen – een ijzersterk beeld, maar natuurlijk nonsens: ’t is niet één keer voorgevallen. Al-Zaidi begreep dat hij iets moest doen om dat beeld in één klap teniet te doen. Al heeft hij er wel een zware prijs voor betaald: hij heeft negen maanden in de gevangenis gezeten, en hij is er ook gefolterd.»

HUMO Mag ik ‘Shadow World’ een clusterbom noemen?

GRIMONPREZ «Liever niet. Sta me toe de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish te citeren: ‘De poëet kiest altijd de kant van de liefde.’ Er worden inderdaad harde waarheden verkondigd, maar Andrew en ik doen meer dan de situatie aanklagen: wat mij betreft is het dan ook geen call to arms, eerder een call to community. We moeten samenspannen om de grote wapenbedrijven voor het internationaal strafhof in Den Haag te brengen, want ze stelen het belastinggeld waarmee we de planeet kunnen redden.»

HUMO De kans is klein dat Donald Trump het over een andere boeg zal gooien; zeker als we in het achterhoofd houden dat zelfs Obama de wapenindustrie heel wat werk bezorgde.

GRIMONPREZ «Klopt: het zijn immers hun drones die hij afstuurt op de terreurverdachten die op zijn zogenaamde disposition matrix staan – een duur codewoord voor een moordlijst. Zijn volgende slachtoffers – terroristen, maar soms gewone mensen die met een verdachte in contact staan – worden aangeduid tijdens wekelijkse vergaderingen die door insiders ‘Terror Tuesday’ worden genoemd. Het comité wordt voorgezeten door Hillary Clinton. Jeremy Scahill, de schrijver van het fantastische ‘Dirty Wars’, vergelijkt die praktijk met die in ‘Minority Report’: mensen preventief de doodstraf geven omdat je vermoedt dat ze in duistere zaakjes betrokken zullen raken. Kortom: op het vlak van de wapenindustrie hanteerde Obama dezelfde politiek als zijn voorgangers.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234