null Beeld

Shame, headliner én curator van Sonic City: 'Robbie Williams bleek net iets te duur uit te vallen'

Het festivalseizoen rust al een tijdje onder de herfst-bladeren, maar komend weekend broeit er iets in Kortrijk. Voor de twaalfde keer organiseert Het Wilde Westen er het ontdekkingsfestival Sonic City, en dit keer poken Shame en Cate Le Bon als curatoren het muzikale haardvuur aan.

Frederik Jacobs

Humo sprak met Charlie Steen, de T-shirtschuwe frontman van de met puisten bedekte punkformatie Shame. De Londenaars sluiten zondag Sonic City af, en overtuigden onder meer Priests, The Murder Capital en Thurston Moore Group om samen met hen af te zakken naar West-Vlaanderen. En of de sappig Brits mompelende Steen in de wolken is.

Charlie Steen «Het is een enorme eer om een line-up te mogen samenstellen van artiesten naar wie je opkijkt, om vervolgens onder hetzelfde dak te spelen. Door het curatorschap heb ik ook de werking van de muziekindustrie beter leren kennen. Je moet met zoveel zaken rekening houden: de beschikbaarheid van artiesten, budgetten... Gelukkig zijn de mensen van Sonic City ongelofelijk behulpzaam geweest.»

HUMO Jullie halen drie Londense bands naar Kortrijk – vier zelfs, als Warmduscher niet gecanceld had. Het lijkt wel alsof jullie gewoon vriendjes uit de buurt hebben uitgenodigd.

Steen (lacht) «We kennen de jongens van Warmduscher al een tijdje, ja. Erg jammer dat ze niet kunnen komen. Ook Jerkcurb en Black Country, New Road zijn we al vaker tegengekomen. Maar we halen hen naar Kortrijk omdat we van hun muziek houden, niet omdat het kennissen zijn.»

HUMO Met Thurston Moore cureerden jullie een erg grote naam. Willen jullie niet zelf de sterren van het weekend zijn?

Steen «Nee, helemaal niet! Het is nooit de bedoeling geweest om Sonic City rond ons te laten draaien. Thurston Moore is een grote invloed geweest voor ons, maar ik zag hem nog nooit live. Binnenkort dus wel!

»We hebben een beetje afgetast hoe ver we konden gaan bij het cureren. We polsten bijvoorbeeld ook naar ESG (New Yorkse cultband, red.), maar die speelden in maart blijkbaar hun allerlaatste Europese optreden, in een Londense jazzbar.»

HUMO Je zei in The Guardian ooit dat als je een festival mocht cureren, Robbie Williams de headliner zou zijn. Mogen we een surprise act verwachten komend weekend?

Steen «Robbie bleek net iets te duur uit te vallen. Er is een reden waarom hij miljonair is! (lacht) Als headliners wilden we Snail Mail, (Sandy) Alex G en IDLES halen, maar die zitten alle drie in Amerika. November is een geweldige periode om een festival te organiseren, maar dikwijls zitten de tourschema’s van artiesten al bomvol. Bovendien trekken bands zich in de koudere maanden vaak terug in de studio om aan een nieuwe plaat te werken.

(peinzend) »Het is gek om over na te denken: mochten we het opnieuw kunnen doen, zou de line-up er helemaal anders kunnen uitzien. Er zijn zóveel artiesten die we zouden willen halen.»

HUMO De andere curator is Cate Le Bon. Koos zij een artiest uit die jullie stiekem zelf wel hadden willen cureren?

Steen «Deerhunter is cool! Ik denk dat haar artiesten vrij sterk verschillen van de onze, wat voor een goede balans zorgt.»

undefined

HUMO Anderhalf jaar geleden kwam de debuutplaat van Shame uit. Ondertussen werden jullie ‘de opvolgers van Arctic Monkeys’ genoemd en dit weekend cureren jullie als 22-jarige snotapen een festival. Hoe is het zo snel kunnen gaan?

Steen «We zijn de band gestart toen ik 16 was. De nummers van ‘Songs of Praise’ schreven we in onze tienerjaren, tussen school en weekendbaantjes door. De kracht van de plaat is dat ze die periode van late tienerjaren goed samenbalt, dat hóór je in de songs. Daarna zijn we non-stop beginnen te touren, en voor we het wisten stonden we op festivals als Coachella. Onwerkelijk.»

HUMO Voel je na de hype extra druk voor de tweede plaat?

Steen «Aanvankelijk had ik het daar moeilijk mee, ja. Deze keer konden we de songs geen jaren laten rijpen, en na ‘Songs of Praise’ ontwikkelden zich verschillende verwachtingen binnen de band. Maar al schrijvend vonden we ons zelfvertrouwen helemaal terug, en ondertussen hebben we zestien songs geschreven. Nummers waar we tróts op zijn, die we aan de buitenwereld willen laten horen. En dat is waar het allemaal om draait: we maken geen muziek om indruk te maken op mensen of om een stadion uit te verkopen, we willen er zélf tevreden mee zijn. De hoge verwachtingen van de fans na ons debuut hebben er misschien zelfs voor gezorgd dat onze tweede plaat anders is gaan klinken.»

HUMO Wanneer mogen we die plaat verwachten?

Steen «We hopen ze volgend jaar uit te brengen. Op Sonic City zullen we alvast een zestal nieuwe songs spelen.»

undefined

'Tijdens onze tour in de VS was ik nog te jong om biertjes te drinken in de bars waar we optraden'

HUMO Je liet in eerdere interviews vallen dat touren mentaal erg uitputtend was voor jou. De laatste maanden doen jullie het rustiger aan, zo te zien.

Steen «Toen we vorig jaar non-stop tourden, had ik wat problemen in mijn privéleven, en die los je vanaf grote afstand niet zomaar op. Bovendien slaan verveling en frustratie snel toe. We reisden duizenden kilometers door de Verenigde Staten, en ik was nog te jong om een biertje te drinken in de cafés waar we speelden! Maar de laatste paar maanden hebben we een goed team om ons heen verzameld, wat veel stress van onze schouders neemt. We zijn deze zomer op twee aparte tournees gegaan in de VS, maar die hebben we beperkt tot twee weken. Je hebt echt pauzes nodig om weer op te laden.»

HUMO Je liet ook al merken dat je vindt dat muzikanten onderbetaald worden. Is dat anderhalf jaar na ‘Songs of Praise’ nog steeds het geval?

Steen «Het probleem vandaag is dat niemand nog platen koopt. Als muzikant ben je volledig afhankelijk van shows. Als je geld wilt verdienen aan je muziek, word je eigenlijk gedwongen om op tournee te trekken. De eerste paar jaar kregen we amper iets. Maar eerlijk: vandaag mogen we niet meer klagen. Ik kan de huur van mijn appartement betalen en af en toe naar de bar gaan.»

HUMO Afspraak na jullie show in café Den Trap?

Steen «Sure!»

Sonic City vindt plaats van 8 tot 10 november in Départ, Kortrijk, met onder meer Shame, Cate Le Bon, Deerhunter, Priests, Jessica Pratt en Thurston Moore Group. Tickets en info.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234