null

'Expeditie Gooris'

Shania Gooris, dochter van Sam Gooris en Kelly Pfaff: ‘De jongen die mij kwetst, komt er niet zonder kleerscheuren van af’

Beeld VTM2

De familie Gooris zijn de spoorwegovergangen van de televisie. Hoe hard je ook probeert ze te vermijden, vroeg of laat kom je ze toch tegen en elke keer opnieuw ben je lichtjes gefascineerd door wat je ziet. Tegenwoordig zijn Sam, Kelly, Kenji en Shania hun vrolijke zelve in ‘Expeditie Gooris’, een reisprogramma dat je meeneemt langs de beste ontbijtbuffetten en flauwste moppen. Voor Vlaanderen is het een nostalgisch weerzien met de kinderen, die opgroeiden onder de cameralens van ‘De Pfaffs’. Humo sprak Shania in 2018, toen ze amper 17 was, maar al bedolven werd onder negatieve reacties op een badpakfoto die op Facebook had geplaatst. ‘Ik was een slet, en ik moest nodig iets aan mijn hangborsten laten doen.’

Stefanie De Jonge

(Dit interview werd oorspronkelijk gepubliceerd in januari 2018)

'Ik weet nog dat ik opstond en dacht: 'Nu ben ik een tiener en gaat het allemaal gebeuren: ik ga borsten krijgen, en mijn regels, en vriendjes. Niemand kan mij nog tegenhouden''

Shania voegt er meteen aan toe dat het haar koude kleren niet raakt, want ze ontwikkelde, zegt ze, tijdens ‘De Pfaffs’ noodgedwongen een uitzonderlijk incasseringsvermogen.

We zijn net zeer welkom geheten in de bistro Entrez in Brasschaat, waar Kelly en Shania kind aan huis zijn. ‘Dat leek me goed,’ zegt Kelly, ‘omdat ze hier op haar gemak is en geen gêne voelt als mensen kijken.’

HUMO Maar ze is opgegroeid terwijl heel Vlaanderen keek!

SHANIA GOORIS «Ja, mama, zelfs in Nederland weten ze wat ik allemaal deed toen ik 2 was. Ik trek me daar niks van aan. Ik heb geen last van schaamte. Net als papa en jij. Dat zit in mijn genen.»

HUMO Je voelt je echt een afstammeling van je ouders, hè. Je draait zelfs de muziek waar zij vroeger naar luisterden.

SHANIA«Jáá. Metallica, Guns N’ Roses...»

HUMO Muziek ook die aan bod zal komen in de eerste aflevering van ‘Groeten uit’, waarin je met je ouders en je broer terugkeert naar 1989, het jaar waarin je mama 12 was.

null Beeld

SHANIA «Ik wist dat niet, dat mijn moeder fan van die muziek was. Metallica heb ik zelf op YouTube ontdekt. En door de suggesties bij de video’s te volgen kwam ik uit bij Prince en de Red Hot Chili Peppers. Allemaal muziek die mijn moeder ook geweldig vindt.»

KELLY PFAFF «Shania heeft een heel brede smaak. In Amsterdam heeft ze net nog een plaat van Frank Sinatra gekocht.»

SHANIA «En van The Supremes

HUMO Vinyl?

SHANIA «Ja. Ik vind het zalig om de naald op een plaat te zetten en dan de kraakjes te horen. Maar mijn mama heeft gelijk. Ik luister naar veel genres, ook naar Bon Jovi en Michael Jackson, meer de smaak van mijn vader.»

HUMO Volgens hem kun je heel goed zingen. Lonkt het podium?

SHANIA «Hij overdrijft. Ik zing misschien niet vals, maar dat is het dan ook. En van het podium ben ik niet bang, maar ik heb niet de behoefte om in de spotlights te staan zoals mijn papa. Hij is echt een showbeest. Mijn beide ouders zijn dat. Ik niet. Er is ook niks dat ik goed genoeg kan om mee op een podium te gaan staan, vind ik.»

HUMO Klare taal. Wat wil je wel worden?

SHANIA «Ik volg nu sociaal-technische wetenschappen, omdat ik straks psychologie wil studeren aan de hogeschool. Ik vind het fascinerend dat mensen allemaal anders op ingrijpende situaties reageren. Dat iedereen zo anders kan denken, boeit me mateloos. Waarom doet een brein dat? Ik zou graag therapeut worden, en samen met mensen die in de problemen zitten naar oplossingen zoeken. Dat doe ik mijn hele leven al. Ik ben altijd het mamaatje van de groep geweest. Ik zie altijd snel oplossingen voor iemand die in de puree zit: ik heb niet alleen een plan A, maar ook een plan B en een plan C.»

HUMO Je hebt waarschijnlijk ook al op jonge leeftijd de reacties van mensen moeten leren plaatsen.

SHANIA «Precies. Wij zijn daar allemaal heel goed in. ’s Ochtends in de auto op weg naar school zegt mama vaak: ‘Shania, hoe voelt die persoon daar op straat zich vandaag, denk je?’ En dan zie ik meteen: die is vandaag niet goedgezind, want hij loopt krom.

»Ik ben sneller dan anderen volwassen moeten worden. Als je 4 bent, besef je dat nog niet, maar zodra ik naar school ging, merkte ik het wel.»

Kelly «Ze werd op school al snel geconfronteerd met dingen die haar leeftijd te boven gingen. Kinderen slingerden haar woorden naar het hoofd waarvan ze zelf de betekenis niet kenden. Ze praatten na wat hun ouders over ons zeiden. Dan kwam Shania thuis en vroeg ze: ‘Wat is een alcoholist? Ik voel dat de kinderen er iets slechts mee bedoelen, maar wat betekent het?’ Ja, dan moet je je kind wel uitleggen hoe het er in de volwassen wereld aan toegaat.»

SHANIA «Ik heb ook veel meer incasseringsvermogen dan anderen, denk ik. Ik laat mijn gevoelens niet snel zien.»

HUMO Meidenvenijn is vreselijk, hè.

SHANIA «Ja! Meisjes maken zo vies ruzie. Ik ben vooral bevriend met jongens.»

HUMO Jongens schelden en slaan erop. Meisje roddelen en sluiten uit.

SHANIA «Meisjes gaan nu ook fysiek tekeer, hoor. Ze hebben een fout beeld van het feminisme: ze denken dat gelijk zijn aan jongens betekent dat ze moeten worden zoals zij, en ze beginnen ook te schoppen. Alleen doen ze dat niet recht op de man af, maar stiekem langs achteren.»

HUMO Op je 12de wilde je modeontwerpster worden. Je bent duidelijk stijlbewust. Lijkt model worden zoals je moeder je ook iets?

SHANIA «Ik denk niet dat ik de sfeer in die wereld zou verdragen. Ze bepalen dat enkelingen met die en die maten mooi en vrouwelijk zijn, en alle anderen maar gewoontjes. Daar word ik kwaad van. Iedereen heeft een ander lichaam en is prachtig op zijn of haar manier. Gewoon is juist mooi, de rest is een illusie.»

'Mijn ouders zijn allebei showbeesten. Ik niet. Er is ook niks dat ik goed genoeg kan om mee op een podium te gaan staan’ Beeld
'Mijn ouders zijn allebei showbeesten. Ik niet. Er is ook niks dat ik goed genoeg kan om mee op een podium te gaan staan’

HUMO Nou en of. Ik moet nu wel denken aan de beruchte badpakfoto van jou die je een half jaar geleden op Facebook hebt gepost ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van je moeder.

SHANIA «Al die commentaar die ik daarop heb gekregen, had ik echt niet verwacht. Zelfs mijn vader, die héél beschermend is, zag er geen graten in toen ik hem vroeg of ik die foto mocht posten. Misschien lag het aan de timing. Drie dagen na die badpakfoto verscheen er een dubbelinterview van mij met mama. Daarin had de interviewer mijn moeder gevraagd: ‘Als Shania een vriendje krijgt, moet ze dan zelf condooms kopen of doe jij dat?’ Waarop zij had gezegd: ‘Ik zal dat wel doen. Ik zal ze dan in een grote pot op tafel zetten, waar ze er één uit kan pakken zonder dat iemand dat hoeft te zien.’ Daar had de journalist van gemaakt: ‘Als Shania seks wil, koopt Kelly de condooms.’ De volgende dag stond dat citaat overal te lezen – op Twitter, Facebook, hln.be... Ik ben toen bedolven onder de haatberichten. Ik was een slet, ik moest nodig iets aan mijn hangborsten laten doen…»

HUMO Pardon, hangborsten? Je bent 17!

SHANIA «Precies! Maar op die foto droeg ik zo’n hoog uitgesneden seventiesbadpak, dat je borsten een beetje platdrukt. Dat was kennelijk genoeg om me te bodyshamen. Ik moest snel borstoefeningen gaan doen, zeiden ze, voor het te laat was. Waar bemoeien ze zich mee? Het is mijn lichaam. Ik moet erin leven en ik ben er tevreden mee. Nu, er waren ook veel mensen die het voor me opnamen en schreven: ‘Ze is niet meer de 2-jarige van in ‘De Pfaffs’. Laat haar toch leven!’ Heel lief, hoor, maar ook dat heb ik niet nodig. Ik kan het zelf wel aan.»


Valse account

HUMO Je bent ongelofelijk verbaal, je kunt dingen heel juist onder woorden brengen.

KELLY «Daar is ze ook op getraind, hè. ‘Je tong is een sterker wapen dan je vuisten,’ heb ik altijd tegen mijn kinderen gezegd. En (wijst naar het hoofd): ‘Je beste vriend zit tussen je oren, en je ergste vijand ook. Als er iets is gebeurd dat je dwarszit, praat er dan over. Lukt dat niet, schrijf het dan op, en we spreken er later over.’»

SHANIA «Op school was het wel een probleem dat ik zo goed kon babbelen. Mijn leeftijdsgenoten begrepen me niet. Als ik ruzie had met iemand, wilde ik op de kern van de zaak ingaan, maar de andere bleef maar hameren op haar issue, zonder echt te praten. ‘Praat normaal,’ zeiden ze vaak tegen mij, ‘je bent 10 en je praat als een volwassene.’ Maar nu vind ik het niet erg meer dat ik verbaal ben. Ik kan met iedereen praten en dingen nu zo uitleggen dat ik snel het gevoel heb dat iemand me begrijpt.»

HUMO Heb je vaak het gevoel gehad dat mensen jou niet begrepen?

SHANIA «Dat heb ik nog steeds. Dat Vlaanderen mijn moeder zo onderschat, irriteert me hard. Ze is echt een keigoeie dj.»

HUMO Wat is haar grote kracht?

SHANIA «Dat ze zo knap haar publiek bespeelt. Veel dj’s steken hun USB-stick in de computer, drukken op play en staan een beetje onnozel te doen op het podium. Mama bereidt zich ook wel voor, maar het belangrijkste doet ze ter plekke. Ze voelt: ‘Ah, dit is waar de dansvloer op reageert’, speelt daarop in en zorgt zo echt voor sfeer en ambiance.»

KELLY «Wow! Dank u.»

HUMO Waarom geeft Vlaanderen je moeder niet de erkenning die ze verdient, denk je?

SHANIA «Voor veel mensen is anderen afkraken een manier om zichzelf eventjes beter te voelen. Mama is bekend, ze verdient goed, ze is mooi en gelukkig, ze heeft een supergoed huwelijk en nog toffe kinderen ook (lacht). Ze heeft alles en kan alles. Als je tegen haar zegt: ‘Je moet over drie dagen over een touw kunnen wandelen, wees dan maar zeker dat het haar drie dagen later lukt en dat ze er nog een achterwaartse salto op kan maken ook. Dat is wel wat anders dan mensen die achter hun computer met een zak chips naast zich proberen anderen zich even slecht te laten voelen als zij.»

KELLY «Hoho, Shania, je zegt wel hoe het is, maar je moet toch een beetje leren nuanceren. Het grote verschil tussen die mensen achter hun computer en mij is dat ik in actie kom als ik me gefrustreerd voel. Ik schiet meteen uit de startblokken en probeer iets aan mezelf te doen om weer voldoening te halen uit mijn leven.

»Ik stimuleer mijn kinderen ook om constant te zoeken naar dingen die hun voldoening geven. Shania heeft een periode gehad waarin ze zich uitleefde in het wekelijks omgooien van haar interieur. Ze verfde lege cavaflessen wit, rolde die door verschillende kleuren nagellak, zodat het leek alsof ze van marmer waren, en zette daar dan bloemen in. Een week later besloot ze dat al die flessen een andere kleur moesten krijgen. Ik vind dat geweldig.»

SHANIA «Zet ons geluk toch niet te veel in de verf. Het zal mensen alleen maar jaloers maken. Je weet toch dat een meisje een keer mijn Facebookaccount heeft gehackt omdat ze zo graag mij wilde zijn?»

KELLY «Ze had niks gehackt, want jij had nog geen Facebookaccount. Dat mocht niet van mij. ‘De Pfaffs’ was net gestopt op tv en je ging naar het eerste middelbaar, het ingewikkeldste jaar dat er is. ‘Als Shania zich nu op de sociale media begeeft, gaat iedereen zich op haar storten,’ dacht ik. Dat andere meisje had gewoon een Facebookpagina aangemaakt onder Shania’s naam.»

SHANIA «Ja, met een recente foto van mij. En het enge was dat ze al mijn vrienden had toegevoegd en seksueel getinte berichten naar hen stuurde. Weet je hoe zij kon weten wie mijn vrienden waren? Door nog eens heel goed naar ‘De Pfaffs’ te kijken. Daarin kwam af en toe een vriend van mij in beeld. En toen ze er een paar had gevonden, hoefde ze alleen de suggesties te volgen. De politie heeft haar gevonden, ze is gestraft en dat account is verwijderd.»

HUMO Jullie zijn nu heel voorzichtig. Jullie staan opgeslagen onder aliassen in elkaars gsm’s.

SHANIA «Ja, mama heb ik Birthgiver genoemd, en papa heet Daddynator, omdat hij alle jongens wegmaait die in mijn buurt durven te komen (lacht). ‘Je blijft tot je 42ste bij mij,’ zegt hij dan, ‘dat heb je me beloofd toen je 2 was.’ Dat is waar, maar ik was toen wel 2, hè (lacht).»

HUMO Vertrouwt hij je niet?

SHANIA «Mij wel, maar de mannen niet. Hij is opgegroeid tussen echte mannen: zijn broers waren boksers, en zijn vader was een para. Die lieten hun hormonen weleens de vrije loop. Hij heeft gezien hoe jongens met meisjes kunnen omgaan en hij wil niet dat ook maar één jongen mij ooit zo behandelt. Als een jongen mij zou kwetsen, dan zal hij er niet zonder kleerscheuren afkomen.»

HUMO Je hebt zelf ook de reputatie niet te versieren te zijn.

SHANIA «Klopt. Als ik interesse voel van een jongen die mij niet veel doet, zeg ik meteen: ‘We kunnen praten, maar daar blijft het bij.’ En als ze me proberen te pushen in een richting die ik niet uit wil, ben ik meteen weg. Ik ben ook erg op mijn hoede voor mensen die eigenlijk niet geïnteresseerd zijn in mij, maar in de dochter van. Ik heb dat altijd meteen door, ik heb er speciale antennes voor ontwikkeld.»

HUMO Moet de eventuele gegadigde op je vader lijken?

SHANIA «Huh? Neen! Dat zou heel raar zijn. Nu, zijn humor mag hij wel hebben, en zijn trouw ook. Mijn papa is heel loyaal. Als hij je eenmaal in zijn hart heeft gesloten, komt hij je ’s nachts in Parijs halen als dat nodig is. Dat vind ik heel mooi aan hem. Het belangrijkste in een relatie is volgens mij dat je de beste vrienden bent. Ik snap niet hoe je anders een heel leven samen kunt doorbrengen.»

HUMO Zo’n fantastisch huwelijk als dat van je ouders is wel uniek.

SHANIA «Dat is waar. En ik wil dat ook. Ik wil ook als ik twintig jaar getrouwd ben mijn man nog altijd missen als ik met vriendinnen op café zit. Mijn grootouders zijn vijfenveertig jaar getrouwd, maar als opa ergens in West-Vlaanderen acte de présence geeft, zit hij constant met mijn oma te sms’en omdat ze niet zonder elkaar kunnen. Mooi, hè?»


God met krullen

HUMO Wat weet je eigenlijk van zijn ongelofelijke voetbalcarrière?

SHANIA «Ik ken natuurlijk zijn belangrijkste saves, de penalty’s die hij pakte, de ballen van Maradona die hij uit het doel hield. In mijn ogen kan mijn opa alles, net als mijn mama. Ik weet nog dat ik, toen ik klein was, naar boven keek. Naar die blonde krullen, die blauwe ogen en die witte tanden. En dan zag ik God. Hij ziet er zo machtig uit, groot, gespierd en breedgebouwd. Ik snap heel goed dat ze hem als een god zagen toen hij in Turkije speelde. Weet je dat hij in die tijd vaak in de operatiezaal heeft gezeten tijdens gevaarlijke ingrepen bij andere spelers, als geluksbrenger?

»Ik keek vroeger altijd naar hem als hij in de tuin rondjes aan het lopen was. Hij was nooit lui. Nu nog altijd niet. Hij wandelt nooit achter zijn grasmachine, neen, hij loopt. Af en toe stopt hij en geeft oma hem wat te drinken, en daarna draaft hij weer verder.»

HUMO Toen ik jou in deze serie interviewde, Kelly, vertelde je me dat je met je vader meetrainde.

KELLY «Ja. Ik wilde hem kunnen bijhouden. Hij was – en is nog altijd – keihard voor zichzelf: werken, discipline. Als we op vakantie waren, haalde hij het reservewiel uit de auto en bond hij het met een touw om zijn middel. Daarmee rende hij dan in de blakende zon over het strand. Hij mocht zich nooit laten gaan, vond hij. Wij zijn misschien wel opgegroeid in een chique villa, maar mijn vader woonde als kind in een woonwagen. Ze moesten nadenken over elke cent die ze uitgaven, en werken, werken, werken. Die mentaliteit is hij nooit kwijtgeraakt. Hij heeft die doorgegeven aan ons, en ik geef die door aan mijn kinderen. Een maand vóór de examens moeten ze elk weekend samenvattingen van de leerstof maken en die uit het hoofd leren. Ze moeten ’s avonds hun kleren voor de volgende dag klaarleggen, hun brooddoos en hun boekentas klaarmaken en de tafel dekken voor het ontbijt. Want als je de ochtend met stress begint, draag je dat de hele dag met je mee.»

SHANIA «Ik ben nu zelf ook zo, heel georganiseerd en gedisciplineerd.»

HUMO Ik zie wel dat het scherm van je iPhone stuk is.

SHANIA «Ja, ik ben voor een nieuwe aan het sparen.»

KELLY «Elke iPhone, iPad en iPod hebben ze zelf betaald.»

SHANIA «Voor mijn eerste Nokia heb ik een jaar gespaard. Ik verdiende mijn geld met auto’s wassen en stofzuigen, babysitten en klusjes doen voor oma.»

KELLY «Door haar osteoporose kan ze veel niet meer zelf doen, en in plaats van iemand in te huren vraagt ze hulp aan Kenji en Shania.»

SHANIA «Toen ik na de zomer eindelijk genoeg had voor die Nokia, ben ik meteen naar de winkel gerend. Ze hadden de kleur die ik wilde niet meer, maar ik kon niet wachten en heb toen maar een zwarte gekocht. Vol trots kwam ik er de volgende dag mee op het schoolplein en daar stond iedereen met een… iPhone. Ik heb toen weer een jaar moeten sparen om er ook één te kunnen kopen.»

HUMO Staat je vader niet eerder ontspannen dan gedisciplineerd in het leven?

SHANIA «Misschien. Maar iedereen denkt altijd dat hij maar in bed ligt en niks doet in het huishouden, en dat is helemaal niet waar. Hij stofzuigt en doet de was. Hij helpt altijd mee. Maar mijn vader is mijn vader, en daardoor doet hij soms dingen... Hij was een keer thuisgekomen van een avondje stappen en had de verkeerde code ingetikt aan de voordeur. Het alarm ging even af, maar het stopte weer, en hij ging met zijn koptelefoon op in de zetel tv-kijken. Tot hij opeens rode laserpuntjes over het beeld zag bewegen, hij opkeek en voor de ramen gehelmde mannen een wapen op hem zag richten. Hij was erin geslaagd om per ongeluk de alarmcode voor een gewapende overval in te tikken. Dat kan echt alleen maar hem overkomen.»

'In de modellenwereld bepalen ze dat enkelingen met die en die maten mooi en vrouwelijk zijn, en alle anderen maar gewoontjes. Daar word ik kwaad van.’ Beeld
'In de modellenwereld bepalen ze dat enkelingen met die en die maten mooi en vrouwelijk zijn, en alle anderen maar gewoontjes. Daar word ik kwaad van.’

HUMO Ga je vaak naar je vader kijken?

SHANIA «Niet zo vaak. Mijn moeder vindt het ook niet zo’n goed idee. Als wij er zijn, wil hij ons aandacht geven – hij vindt het heel leuk als we naar hem komen kijken. Dan staat hij naar ons te zwaaien en vergeet hij zich te focussen op zijn job.»

HUMO Je wordt dit jaar 18. Is dat voor jou een belangrijk moment?

SHANIA «Niet echt. Mijn 10de verjaardag vond ik wél belangrijk, toen voelde ik me plots vrouw. Ik weet nog dat ik opstond en dacht: ‘Nu ben ik een tiener en gaat het allemaal gebeuren: ik ga borsten krijgen, en mijn regels, en vriendjes. Ik heb niemand meer nodig en niemand kan mij nog tegenhouden.’ Ik was er helemaal klaar voor.

»Maar nu? Ik ga gewoon door zoals ik bezig ben: hard werken op school om later geld te kunnen verdienen en een eigen appartementje te kunnen betalen.»

HUMO Blijf je niet, zoals de Pfaff-traditie het wil, zo lang mogelijk bij je ouders?

SHANIA «Neen. Ik wil graag mijn eigen plek. Al vond ik het zalig, hoor, de tijd dat we met z’n allen in één huis woonden. Veel mensen doen dat nu ook, hè. Iemand in mijn klas verhuist deze week naar een woning samen met zijn tante en grootouders. Cohousing heet dat nu. We waren onze tijd ver vooruit (lacht).

»Dat we als familie nog steeds heel close zijn, vind ik wel zalig.»

HUMO Schiet je nog steeds zo goed op met je broer Kenji?

SHANIA «We hebben nu wel wat vaker ruzie omdat we allebei last hebben van onze hormonen, maar het gevoel dat we niemand anders nodig hebben dan elkaar, is er nog steeds. Alleen hij en ik weten hoe het is om op te groeien zoals wij. Ik heb supergoede vrienden, maar alleen Kenji en ik begrijpen elkaar door en door. Alleen van hem weet ik 100 procent zeker dat hij er altijd voor mij zal zijn.»

HUMO Ik zie nog altijd die tv-beelden van jou, met je arm stijf om Kenji heen.

SHANIA «Dat doe ik nog, hoor. Als hij ziek is of niet goed in zijn vel zit, kruipt hij bij mij in bed. En dan pak ik hem vast tot hij zich weer beter voelt. Zo is onze familie. Bij ons staat niemand er alleen voor. Dat maakt ons zo sterk.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234