null Beeld

Shannon Lee, dochter van Bruce: 'Mijn vader was zo'n icoon dat de dood hem niet kon stoppen'

Bruce Lee was in zijn korte bestaan (1940 – 1973) behalve acteur en vechtkunstlegende óók scenarioschrijver. Voor de buitenwereld was het bestaan van zijn schrijfsels onbekend, tot dochter Shannon Lee van regisseur Justin Lin (‘Fast & Furious’) de vraag kreeg of hij even op zolder mocht komen snuffelen. Met resultaat: Lin vond het scenario voor ‘Warrior’, een tv-reeks over een Chinese immigrant in het San Francisco van 1878.

Anke Wauters


Met de unieke code die u deze week bij Humo vindt, krijgt u een maand gratis Play van Telenet »

undefined

Shannon Lee «Ik ben het wel gewoon dat weirdo’s bij mij komen aankloppen omdat ze iets van mijn vader willen, maar Justin is behalve een weirdo ook één van de beste actiefilmmakers van het moment. Dus liet ik hem binnen (lacht).»

HUMO Sinds 2000 heb je een juridische strijd moeten voeren om de rechten op de naam van je vader terug te winnen. Hoe moeilijk was het om groen licht te geven voor ‘Warrior’?

Lee «Ik heb mij in de schulden gewerkt om zeggenschap te krijgen over de nalatenschap van mijn vader. Wie de naam ‘Bruce Lee’ hoort, denkt automatisch: die familie moet wel steenrijk zijn. Maar ik heb zwarte sneeuw gezien. Ik ben dus heel voorzichtig met wie ik vertrouw. Gelukkig heeft HBO een prachtig resultaat afgeleverd. Dat hij nu erkenning krijgt, is mij alle kopzorgen waard.»

null Beeld

HUMO Bruce Lee is een inspiratiebron voor veel filmmakers. Quentin Tarantino is de bekendste aanhanger van zijn werk. Heb je ooit contact met hem?

Lee «Nee, Tarantino heeft me nog nooit gebeld. Terwijl veel van zijn werk gebaseerd is op de ideeën en de stijl van mijn vader. Ach, ik heb al heel vroeg in mijn leven moeten aanvaarden dat mijn vader nooit écht van mij zou zijn. Hij is zo’n geliefd acteur geweest, vandaag heeft hij nog steeds veel fans. Mijn moeder vertelde mij dat hij in de beginjaren van zijn succes dacht: het waait wel weer over. Maar het is nooit overgewaaid.»

HUMO Wat weet je zelf nog van je vader?

Lee «Omdat ik pas 4 was toen hij overleed, heb ik hem nooit echt gekend. Ik weet wel nog hoe ik mij voelde als hij bij mij was: gelukkig. Hij was zo’n positieve aanwezigheid, dat straalde op iedereen af. Ik herinner me ook nog dat ik op de set rondliep. De vechtscènes werden vaak zonder geluid opgenomen, dus als peuter mocht ik daar gewoon spelen.»

HUMO Raak je het nooit beu om altijd ‘de dochter van’ te zijn?

Lee «Nee, ik ben heel trots. Het is jammer dat ik niet meer tijd met hem kon doorbrengen. Het is heel verwarrend geweest dat ik niet echt om hem kon rouwen, want hij was overal aanwezig: in films, magazines, videospelletjes. Mijn vader is zo’n popcultuuricoon dat de dood hem niet kon stoppen. Hij is nog steeds bij ons.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234