null Beeld

'Sharks vs Dolphins: Face Off': sommige haaien, tijgerhaaien bijvoorbeeld, zijn érg bedreven in het vangen van dolfijnen

Hoera! Het is weer Shark Week op Discovery Channel! De jaarlijkse hoogmis van de meest tot de verbeelding sprekende onderwatercarnivoor kan op een indrukwekkende schare fans rekenen, al verloor de zender twee jaar geleden een deel van zijn pluimen. Toen lekte uit dat verschillende documentaires in scène waren gezet en dat bepaalde wetenschappers die opdraafden nog nooit een diploma van dichtbij hadden gezien – het waren acteurs. Sindsdien belooft de zender minder hype en meer wetenschap. ‘Sharks vs Dolphins: Face Off’ mag dan als de titel van een op sensatie beluste realityshow klinken, de docu is wel degelijk gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wij zetten ons geld alvast in op de haaien, en hopen dat ze die gekscherende wijsneuzen eindelijk eens tonen wie de baas is!

'Mike Heithaus: 'Haaien zijn verantwoordelijk voor het behoud van een hele rist zee-organismen.'

Mike Heithaus (doctor in de biologie) «Een goeie kans dat je alvast niet armer wordt van je weddenshap. Voor ik aan dit onderzoek begon, vroegen mensen me weleens waarom ik de moeite deed. ‘Iedereen weet toch dat dolfijnen veel te slim zijn om zich te laten vangen door haaien?’ Enfin, dat dénken de mensen, maar die bewering heb ik na jaren onderzoek toch kunnen ontkrachten. Sommige haaien, tijgerhaaien bijvoorbeeld, zijn érg bedreven in het vangen van dolfijnen. Ook al zijn die laatsten in groep en dus in de meerderheid, voor hun bestwil kijken ze toch maar beter uit waar ze zelf gaan eten. Bij voorkeur niet in gebieden waar veel haaien rondzwemmen. En dat is dus ook exact wat ze doen: ze stellen hun veiligheid boven het vinden van voedsel en druipen af. (Op dreef) Maar het gaat dus veel verder: haaien zijn verantwoordelijk voor het behoud van een hele rist zee-organismen zoals waterschildpadden, kleinere visjes en schaaldieren, net omdat ze andere roofvissen zoals dolfijnen weghouden.»

- Ik onthoud: de haaien zijn de grote winnaars en de dolfijnen mogen afdruipen?

Heithaus «Zo zwart-wit is het nu ook weer niet. Er bestaan namelijk óók dolfijnen die kleine haaitjes eten. Soms maken ze zelfs bruinvissen van kant, niet om ze op te peuzelen, maar gewoon om te spelen. Dat lieflijke karakter dat dolfijnen vaak wordt toegedicht, is lang niet helemaal juist. Ik geloof dat Flipper voor een wereldwijde en eeuwigdurende misconceptie heeft gezorgd. En als je de lijn helemaal wilt doortrekken: orka’s zijn de grootste dolfijnsoort en ze zijn meteen ook de gewelddadigste van de hele familie – hun Engelse benaming ‘killer whales’ geeft het al een beetje weg.»

undefined

null Beeld

- In de docu maken we ook kennis met een uit de kluiten gewassen tuimelaar die ze Jojo hebben gedoopt.

Heithaus «Ik heb JoJo zelf nog nooit mogen ontmoeten maar ik las dat ze geregeld verpleegsterhaaien van ruim drie meter aanvalt én verorbert. Nee, je wilt die Jojo niet tegenkomen als je toevallig je haaien-onesie draagt (lacht).»

- Discovery Channel houdt al sinds 1988 zijn jaarlijkse Shark Week. Waar komt onze fascinatie voor haaien vandaan, volgens u?

Heithaus «Ik denk dat hun populariteit te vergelijken valt met die van de dino’s: grote roofdieren spreken nu eenmaal tot de verbeelding. En een kleine angstfactor werkt ook altijd fascinerend. Dus als een zender dieper ingaat op het leven van deze dieren – met leerrijke weetjes én spectaculaire beelden – dan snap ik wel dat dat aanslaat. Nu, ik ben uiteraard bevooroordeeld, haaien zijn al jarenlang mijn lievelingsdieren. Voor mij is het elke week Shark Week. En dat zou het trouwens voor meer mensen mogen zijn: haaien zijn één van de grote slachtoffers van overbevissing. Als hier niet meer aandacht aan gegeven wordt en als er geen strengere regels worden opgelegd, is er over een paar jaar misschien geen onderzoeksmateriaal meer voorhanden om nog een nieuwe Shark Week vol te krijgen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234