null Beeld

Shemar Moore: 'Rotte appels heb je overal, maar de politie is vooral dapper'

Na duizend varianten op de beproefde formule toch nog met een politieserie komen aandraven, één die bovendien gebaseerd is op een reeks uit de jaren 70 en een film uit de jaren 90? Het lijkt ongeïnspireerd, maar ‘S.W.A.T.’, over een speciale interventie-eenheid van de politie in Los Angeles, kon in het eerste seizoen op behoorlijk wat bijval rekenen in de Verenigde Staten.

Anke Wauters

undefined

De hoofdrol van sergeant Daniel Harrison is voor Shemar Moore, die eerder te zien was in ‘Criminal Minds’. ‘S.W.A.T.’ is vooral een léúke reeks, benadrukt Moore: tijdens de eerste zeven minuten van ons gesprek neemt hij negen keer het woord ‘fun’ in de mond. Nochtans behandelt de serie ook zwaardere thema’s, zoals de Black Lives Matter-beweging of het Amerikaanse immigratiedebat.

Shemar Moore «We willen niet alleen een actieshow maken, maar ook goede verhalen vertellen, waar mensen zichzelf in herkennen. Daarom snijden we relevante kwesties aan zoals racisme, mensenhandel, cyberpesten, terrorisme… Let wel, we gaan nooit preken of het over Donald Trump of politiek hebben. Maar hier en daar proberen we een kleine boodschap mee te geven.»

HUMO Je bent al 24 jaar actief in Hollywood, maar dit is je eerste hoofdrol.

Moore «Waar ik vooral trots op ben, is dat ik momenteel de enige Afro-Amerikaanse mannelijke hoofdrolspeler ben op één van de grote zenders in de VS. Dat is ook een grote verantwoordelijkheid: ik ben heel even méér dan Shemar Moore, méér dan de hoofdrolspeler in een reeks. Als wij succes hebben, kunnen we meer diversiteit brengen in de manier waarop verhalen worden verteld, en in het type acteurs die de kans krijgen om dat te doen.»

HUMO Ben je daarom ook producer geworden?

Moore (knikt) «Als acteur moet je alleen je tekst blokken en staan waar ze willen dat je staat. Een producer moet ook de boel doen draaien en alle details in de gaten houden. Daar ben ik redelijk goed in. Maar ik ben niet de grote baas. Ik mag geen bevelen geven, maar ik kan mijn ideeën delen over hoe we de plot kunnen aanpassen.»

HUMO De Amerikaanse politie is tegenwoordig niet zo geliefd bij de burgers. Had dat gevolgen voor de serie?

Moore «‘S.W.A.T.’ moet vooral een vermakelijk uurtje zijn. Ik weet dat er, door de situatie in de Verenigde Staten, veel angst, woede en wantrouwen heerst tegenover de politie. Een tv-programma zal dat niet oplossen. Maar ik denk wel dat we de mogelijkheid hebben om de manier te veranderen waarop mensen over de politie denken. We kunnen aantonen hoe dapper ze zijn, en dat wat ze doen in het teken van het goede staat. Er zijn natuurlijk ook rotte appels, zoals overal. Dat aspect gaan we niet uit de weg, we tonen hoe ze een prijs betalen voor hun gedrag. Maar we kunnen wel een meer optimistische benadering tonen. Iets meer mededogen creëren. Tonen dat we met elkaar moeten praten: burgers met burgers, en politie met burgers. (Herpakt zich) Maar nu klink ik veel te ernstig. Onze serie is niet serieus. Het is leuk en opwindend en...»

HUMO Fun?

Moore (lacht) «Ja, maar het is ook echt zo. Ik wil als acteur en als producer een toffe tijd beleven, een spannende rit. En als ik tussendoor een beetje meer menselijkheid kan doorgeven, dan is dat mooi meegenomen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234