null Beeld

Show: Belgium's Got Talent: de finale

Haalt allen opgelucht adem: na weken nagelbijten komen we vanavond eindelijk te weten wie zich het allergrootste talent van België mag noemen. ’t Is te zeggen: van Vlaanderen. Dit jaar toch. Volgens de televotende kijkers van VTM. Soit, haalt opgelucht adem! De kans dat na schlagerfenomeen Michael Lanzo (zijn hit ‘Kom nu eens hier’ met de onsterfelijke zin ‘Ik speel gitaar, en mis soms elke snaar’ al eens beluisterd?) opnieuw een muzikale act met de titel gaat lopen, is niet onbestaande. Die winnende act zou namelijk best weleens cabaretière Ann Helena Kenis kunnen worden.

mke

HUMO Volgens jurylid Rob Vanoudenhoven ben je vanavond de te kloppen man, of beter: vrouw.

Ann Helena Kenis «Mijn kansen zijn één op de acht. Dat ik het tot in de finale heb geschopt, vind ik al ongelooflijk. Je droomt er al zo lang van dat mensen je werk ooit gaan appreciëren, en dan wordt dat eindelijk een beetje bewaarheid. Geweldig!»

HUMO Ray Cokes noemde je tijdens de audities een ‘getikte Edith Piaf’. Heeft-ie een punt?

Kenis «Piaf was ook een flamboyante persoonlijkheid, misschien bedoelde hij dat? Ik kleed en gedraag me inderdaad niet zo doorsnee. Ook in het echte leven ben ik een zotte vlaai. Na mijn auditie vroegen veel mensen me of ik een rolletje speelde. Mijn lied over de kringloopwinkel was natuurlijk wel ingestudeerd, maar voor de rest stond daar gewoon de echte Ann Helena. De superzenuwachtige Ann Helena, dat wel (lacht). En als ik zenuwachtig ben, begin ik te huppelen.»

HUMO Droomde je als kind al van een carrière op de bühne?

Kenis «Ja, ik wilde eigenlijk Studio Herman Teirlinck doen, maar dat zagen mijn ouders niet zitten. ‘Toch niet naar de toneelschool, daar ga je nooit je kost mee kunnen verdienen!’ Nu ja, ik denk dat er geen enkele ouder is die een gat in de lucht springt als zijn kind aankondigt dat hij zanger of danser wil worden. Dus ben ik maar braafjes aan de universiteit gaan studeren.

»Pas vijf jaar geleden ben ik me volledig aan het cabaret gaan wijden, nadat ik drie seniorenshows had gemaakt. Daarvoor had ik jarenlang in de bankensector gewerkt, maar ik zat daar al een tijdje niet meer op mijn plaats. Dan kwamen er bijvoorbeeld klanten langs voor een lening, maar zag ik meteen dat ze eigenlijk meer gebaat zouden zijn met een goed budgetplan. Dat ik dan ook voor hen uitstippelde. Heel interessant voor die mensen natuurlijk, maar iets minder voor de bank (lacht). Tijdens een heroriënteringscursus van de VDAB heb ik dan het licht gezien: daar vroegen ze me wat ik vroeger graag wilde worden. Blijkbaar is het heel belangrijk om een job te vinden die aansluit bij de dingen die je als kind graag deed. Pas dan kan je echt gelukkig zijn in je professionele leven. En dat probeer ik de laatste jaren dus ook te doen!»

HUMO Nog eentje van Ray Cokes: je bent volgens hem een ‘love her or hate her’-type. Al iets van gemerkt in de reacties?

Kenis «Die zijn tot nu toe gelukkig overwegend positief, al is mijn ‘Vrolijk depressief liedje’ bij een enkeling in het verkeerde keelgat geschoten. ‘Depressie is depressing business,’ zei Ray, maar het doel van dat liedje is net om mensen die een beetje depri zijn, aan het lachen te brengen. Ik wilde zeker niet lachen met mensen die zwaar depressief zijn. Kortom: geen beter medicijn dan humor en zelfrelativering! Zo schreef een jong meisje me onlangs dat ze elke dag, voor ze naar school gaat, mijn act bekijkt om wat positieve energie op te doen. Daar doe je het toch voor, niet?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234