null Beeld

Show: Belgium's Got Talent: de liveshows

Kandidaten die staan te trillen van de plankenkoorts! Schreeuwerige fans in nog schreeuwerigere T-shirts! Karen Damen in tranen! Nee, die liveshows van ‘Belgium’s Got Talent’ zijn nu niet meteen iets dat we vanop de eerste rij moeten meemaken.

mke

Vanuit onze luie vrijdagavondzetel kan het dan weer wel. In de opener, vanavond bij VTM, treedt onder meer Frank Lee aan, een 60-jarige crooner die bewijst dat talent ook op latere leeftijd nog kan komen bovendrijven. Zijn auditie was één van de vele emotionele hoogtepuntjes tijdens de voorrondes: zelfs de anders zo jolige Rob Vanoudenhoven hield het niet droog bij zijn pakkende versie van de Broadwayklassieker ‘The Impossible Dream’.

Frank Lee «Ik schrok wel toen Rob zijn zakdoek bovenhaalde. Hij is toch een beetje de komiek van de jury, hè, dus ik dacht eerst dat hij een grapje maakte. Maar hij was wel degelijk ontroerd.»

HUMO Je had dan ook een bijzondere reden om deel te nemen aan ‘Belgium’s Got Talent’.

Lee «Inderdaad. Het is eigenlijk allemaal begonnen met een woordenwisseling met mijn dochter, Liza. Ik vond dat ze niet genoeg met haar talenten deed – Liza is grafisch vormgever en kan prachtig tekenen – en heb haar dat eens goed gezegd. Waarop zij plots heel kwaad werd en me verweet dat ik absoluut geen recht van spreken had: als er één iemand was die zijn talent had verspild, was ik het wel. Dat kwam toen hard binnen.

»Des te meer omdat ik vroeger al eens een dierbare heb teleurgesteld door niets met mijn zangtalent te doen. Mijn moeder heeft me genoemd naar Frank Sinatra, van wie ze als 15-jarig meisje een concert had bijgewoond. Na dat optreden had ze gezworen dat, als ze ooit een zoon kreeg, ze die Frank zou noemen. Ik zong graag als kleine kerel en samen met haar schuimde ik allerlei zangwedstrijden af. (Mijmert) Ik zie haar daar nog zitten, op de eerste rij met haar sacoche. ‘Dat is mijne zeun,’ zei ze dan altijd trots. Maar toen mijn carrière eindelijk van de grond kwam, rond mijn 18de, ben ik met de noorderzon naar Nederland vertrokken, de liefde achterna. Achteraf gezien heb ik mijn moeder daar veel verdriet mee gedaan. Ze is er ondertussen niet meer, maar met mijn deelname aan ‘Belgium’s Got Talent’ probeer ik die teleurstelling van toen alsnog een beetje goed te maken.»

HUMO Denk je dat het kan, de draad van je zangcarrière meer dan 40 jaar later weer oppikken?

Lee «Tja, de tijden zijn ondertussen wel hard veranderd, ook in showbizzland. Maar 40 jaar geleden heb ik er toch al eens van mogen proeven: ik mocht toen in de shows van Bobbejaan Schoepen optreden, in Bobbejaanland. Ik heb ook nog naast Louis Neefs op het podium gestaan, die me destijds de ‘upcoming man van de Vlaamse showbizz’ noemde. Ik ben altijd blijven zingen, maar ik heb nooit meer de ambitie gekoesterd om echt bekend te worden of een plaat op te nemen.

»Maar na mijn auditie lijken er plots allemaal dingen te gebeuren waardoor ik denk: het kan in principe nog. Via Facebook heb ik enorm veel hartverwarmende reacties van kijkers ontvangen en van Sony Belgium heb ik een platencontract aangeboden gekregen. En dat allemaal door één auditie! Zo zie je maar dat je nooit te oud bent om te zingen. Kijk naar Tony Bennett: die man is 83 en treedt nog steeds op.»

HUMO Ga je opnieuw de croonertoer op vanavond?

Lee «Ja, al wordt het deze keer wat meer uptempo, met ‘New York, New York’ van Frank Sinatra. Een onverwoestbare klassieker.»

HUMO Een eerbetoon aan je moeder?

Lee «Ja, de emoties zullen weer hoog opvliegen. Maar dan denk ik terug aan wat Ray Cokes na mijn auditie zei: ‘They have satellites in heaven.’ Een troostende gedachte, vind ik.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234