null Beeld

Show: Belgium's Got Talent

Zeer benieuwd of het studiopubliek in staat zal blijken om nóg euforischer te reageren dan het tot op heden al heeft gedaan: vanavond is het de grote finale van ‘Belgium’s Got Talent’, en wordt er bepaald wie de hoofdprijs van vijftigduizend knotsen mee naar huis mag nemen.

Aan het geëerde jurylid Rob Vanoudenhoven zal het alvast niet gelegen hebben.

Rob Vanoudenhoven «’t Zal een sterke finale worden. Neem nu die twee blinde jongens van Koda, Jonach en Youssri: ze zingen uitstekend, en ‘Als je kon’ is gewoon een gewéldig sterk nummer - wat mij betreft kan het zo op de radio. Ik vermoed dat we in de toekomst nog van hen zullen horen: mits een goeie begeleiding moet er een carrière in Koda zitten.

»Ik ben ook erg te spreken over Joost Stockx, de Limburgse dichter met de muts en een serieuze hoek af. Nu ben ik niet zo’n fan van poëzie – als ik het woord al hoor, moet ik weer denken aan die sketch van Hans Teeuwen waarin hij een literair café bezoekt, en na enkele boeiende gesprekken met cultureel ontwikkelde mensen ‘een lekkere dikke schrijfster helemaal gek pompt op de plee’ (lacht).

»Maar die Joost Stockx vind ik wél goed: ‘t is de verrassende, muzikale manier waarop hij met woorden en klanken speelt die het ‘m doet, geloof ik. En dan heeft hij ook nog eens de looks.»

HUMO ‘Belgium’s Got Talent’ is al van het begin af één van de best bekeken vtm-programma’s. Heeft het succes jou verbaasd?

Vanoudenhoven «Toch wel, ja. Vooraf vreesde ik dat het publiek stilaan de buik vol zou hebben van talentenjachten – je hebt ook al ‘The Voice’ en ‘Idool’ en zo. Maar ‘t is dus wel degelijk een succes geworden, wat volgens mij vooral komt omdat het eigenlijk een veredelde bonte avond is, zoals je die vroeger in iedere dorpsfeestzaal had.

»De variatie is enorm: eerst komt iemand zingen, daarna is het de beurt aan een acrobaat, vervolgens krijg je een groepje ropeskippers en dan is er weer een kale havenconsultant die met zijn bizarre dansmoves een hit op YouTube wordt (doelt op Gerrit, red.).

»Bij mijn weten bestaat er ook geen enkele andere talentenshow waarin je een man kunt zien die op een transformator gaat staan en 60.000 volt door z’n donder jaagt, en vervolgens tl-lampen doet branden met zijn vingertoppen.

»Maar dat de mensen het geweldig vinden, hadden we al tijdens de auditiedagen gemerkt. De ene na de andere act passeerde daar de revue, in sessies van twee keer vierenhalf uur per dag, en tot mijn steile verbazing waren er toeschouwers die de volledige vier dagen hebben uitgezeten: zo plezant vonden ze het.

»Eén keer werd het wel wat gevaarlijk: een meneer zou een act à la Jean-Michel Jarre brengen – iets met synthesizers, laserstralen en rookmachines en zo - maar helaas produceerde hij zodanig veel rook dat we er bijna allemaal in zijn gebleven. Wie weet heeft die mens toen wel de meest weergaloze act aller tijden weggegeven: ik zou het niet kunnen zeggen, want door dat rookgordijn heeft niemand iets kunnen zien.»

HUMO Een volkomen ongerelateerd slotvraagje nog, Rob: geloof jij net als je collega-jurylid Karen Damen in de Maya-kalender? Met andere woorden: zal de wereld op 21 december vergaan?

Vanoudenhoven «Hmm, ik vrees er toch voor.»

HUMO Dat de wereld op 21 december zal vergaan, bedoel je?

Vanoudenhoven «Nee,nee, dat Karen ongelijk heeft.»

Bekijk een filmpje:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234