null Beeld

Show: Dansdate

Jury’s in amusementsprogramma’s hebben zoals u weet altijd één klootzak (m/v) nodig: iemand die zijn kritische mening het liefst ongezouten serveert, en manmoedig het afkeurende gefluit van het studiopubliek trotseert. In het populaire ‘Dansdate’ is deze rol weggelegd voor Min Hee Bervoets, de Lierse choreografe en danseres die voorts opvalt omdat ze iedereen, ongeacht leeftijd of sekse, met ‘mannen’ aanspreekt.

Noud Jansen

Ter gelegenheid van de door Josje Huisman en Kevin Janssens gewonnen finale, vanavond op VTM, stelden wij haar de vraag die u allen op de lippen brandt: speelt ze het, of is ze echt zo?

Min Hee Bervoets «Ik ben echt zo. Meer zelfs: ik zwak het wat af op tv. Ik geef les op de kunsthumaniora, en mijn leerlingen zeggen me allemaal: ‘Amai mevrouw, u bent zo vriendelijk op tv!’ Ze snappen totaal niet dat veel mensen me zo streng en kritisch vinden, want voor hen ben ik een pak veeleisender dan voor de kandidaten van ‘Dansdate’. Dat móét ik ook zijn, want wie het als professioneel danser wil maken, moet op zijn tanden kunnen bijten. Ik bereid die mannekes voor op het echte leven buiten de school, en in het echte leven buiten de school zullen ze karakter en persoonlijkheid moeten tonen om hun plaats in de wereld van de dans te veroveren, en om niet vertrappeld te worden door de concurrentie uit het buitenland.

»Eerlijk: mij deert het niet dat veel kijkers me te streng vinden; ik ben daar gewoon niet mee bezig. Vóór de opnames van de tweede aflevering kwamen er een paar mensen van de productie naar me toe: ‘Gaat het, Min Hee?’ – ‘Ja, tuurlijk, ik ben chill. Waarom?’ – ‘Weet je dan niet wat voor lelijks ze allemaal over je zeggen en schrijven?’ Ik zeg: ‘Nee, da’s wel het láátste waarmee ik me bezighou.’ Ik lees niet wat er op Twitter of in de boekskes over mij wordt geschreven, zie je: ik heb er geen tijd voor, en ik wil me er ook niet door laten beïnvloeden. Bij ‘The Ultimate Dance Battle’ (waar ze twee jaar geleden aan deelnam, red.) deed ik dat wel, waardoor ik me onwillekeurig toch anders begon te gedragen. Nu denk ik: ‘Foert, ik ben wie ik ben.’ Wette, er zijn mensen die voor je zijn, en er zijn mensen die tegen je zijn: mij maakt het allemaal niet uit.»

HUMO Aan karakter en persoonlijkheid heb jijzelf althans geen gebrek.

Bervoets « Nee, ik ben zo van nature. Ik ben altijd iemand geweest die uit nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen meteen in het diepe sprong, zelfs als ik eraan twijfelde of het wel goed zou aflopen. Je stuit dan weleens op tegenslagen, maar daaruit leer je.

»Eén voorbeeld: op de hogeschool wist ik niet welke van de twee richtingen ik moest kiezen, dans of choreografie. Ik heb de directeur toen voorgesteld om allebei de richtingen te doen. ‘Min Hee, dat kan niet,’ zei hij, ‘die uren overlappen.’ – ‘Toch wil ik ze allebei doen.’ Hij is gezwicht, en dus heb ik twee jaar lang twee opleidingen tegelijk gevolgd. Dat was moeilijk, maar ik dacht: ‘Ik ga bewijzen dat ik het kan.’ En het is me gelukt ook. Vrienden had ik niet veel op school – daarvoor deed ik te veel mijn eigen zin – maar daar moet je tegen kunnen: uiteindelijk dans je voor jezelf en niet voor iemand anders. Die lijn heb ik ook in de liefde doorgetrokken. Tijdens mijn jeugd heb ik tegen ieder vriendje gezegd: ‘Sorry, maar mijn carrière gaat vóór.’ Maar nu heb ik sinds een tijdje een nieuwe vriend: Michel Froget, die mijn tegenstander was in ‘The Ultimate Dance Battle’, en die nu choreografieën uitwerkt voor ‘Dansdate’. En weet je wat? Hij komt vóór mijn carrière! De eerste keer in mijn leven dat dat gebeurt!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234