null Beeld

Show: De Gouden Schoen

Er zijn in deze onzekere tijden nauwelijks nog zekerheden, behalve dan dat Dieumerci Mbokani (27) de Gouden Schoen van 2012 zal winnen. De Congolese aanvaller van Anderlecht vraagt zich zelfs af waarom hij hem nog niet eerder gekregen heeft.

Bavo D'Hooghe

Niks tegen grootspraak, maar wij gingen toch maar eens luisteren naar iemand die op zevenentwintigjarige leeftijd al dríé van die schoenen op zijn schouw had staan: Paul Van Himst (69). Hij zou er uiteindelijk zelfs vier winnen, een record dat waarschijnlijk eeuwig zal standhouden.

HUMO Hoe was het om als amper zeventienjarige de Gouden Schoen te winnen?

Paul Van Himst «Als je de Gouden Schoen wint, ben je de beste voetballer van het land en dat doet toch wel wat met een mens. Ik was bijzonder fier. Het waren wel andere tijden. Nu is de Gouden Schoen een grote liveshow op VTM, maar vroeger was die uitreiking helemaal niet zo feestelijk: je werd telefonisch verwittigd als je hem gewonnen had en om de overwinning te vieren gingen we met z'n allen eens lekker op restaurant of werd er een receptie georganiseerd, meer niet.»

HUMO Ze spreken weleens van 'de doem van de Gouden Schoen': wie hem wint, zou tegenspoed wachten of niet meer dan een schaduw van zichzelf worden.

Van Himst «Daar geloof ik niet in, hoor. Matías Suárez, de winnaar van vorig jaar, kreeg kort nadien inderdaad een ontsteking aan de kniepees die hem zijn transfer kostte. Maar dat is gewoon toeval. Ik heb na het winnen van een Gouden Schoen nóóit kwetsuren opgelopen. Maar ik mag me dan ook gelukkig prijzen, want eigenlijk ben ik tijdens heel mijn carrière amper geblesseerd geweest.

»De Gouden Schoen kan naar mijn mening alleen maar een stimulans zijn om het nog beter te doen. Je moet die eer van 'beste voetballer' blijven verdedigen. En ja, dat kan voor druk op de schouders zorgen.»

HUMO Hoe kijkt u terug op uw laatste Gouden Schoen in 1974?

Van Himst «Die herinner ik me het best. Waarschijnlijk omdat ik op die Gouden Schoen ook het meest trots was. Er zaten immers negen jaar tussen die Schoen en de vorige, dus voor mij was die laatste een soort bewijs dat ik er ál die tijd had gestaan.

»Ik was altijd al streng voor mezelf geweest, maar dat jaar heb ik extra discipline aan de dag gelegd. Zo heb ik bijvoorbeeld enorm op mijn voeding gelet. Dat heeft toen blijkbaar z'n vruchten afgeworpen. Ja, 1974 was voor mij een echt topjaar.»

HUMO Hoe kwam u eigenlijk aan de bijnaam 'de blanke Pélé'?

Van Himst «Die naam heb ik gekregen na een wedstrijd met de Rode Duivels tegen Frankrijk. Daar kon je echt naam maken, want de Fransen publiceerden sportblaadjes die in de hele wereld gelezen werden. Dat de commentatoren me 'le Pélé blanc' noemden, vond ik een grote eer.»

HUMO Met 'Polle Gazon' was u wellicht minder tevreden?

Van Himst «Och, daar til ik niet zwaar aan, hoor. Ze geven iedereen weleens een bijnaam en als de mensen zich daarmee amuseren, waarom niet?»

HUMO De kans dat Mbokani dit jaar de Gouden Schoen wint, is erg groot. Een terechte winnaar?

Van Himst «Dat vind ik wel. Mbokani is voor Anderlecht beslissend geweest in verschillende wedstrijden. En hij speelde niet alleen kampioen met Anderlecht, maar maakte ook op Europees niveau een aantal schitterende doelpunten. Als Anderlecht in 2013 even succesvol wil zijn, moeten ze Mbokani houden.

»Silvio Proto heeft eveneens een fantastisch jaar achter de rug: hij heeft de club meermaals gered. Verder vermoed ik dat Jelle Vossen veel punten zal hebben. Hij heeft het erg goed gedaan bij KRC Genk, die zich ook hebben verzekerd van Europees voetbal na de winterstop.»

HUMO Hoe kijkt u naar de affaire Biglia?

Van Himst «Dat is jammer genoeg eigen aan het voetbal van vandaag, zeker? Je kan geen vertrouwen meer stellen in contracten en overeenkomsten, want ze worden toch verbroken. Het is ook een kwestie van karakter. Als je eerst een contract tekent en dik betaald wordt, moet je een paar maanden later niet komen zeggen dat je weg wilt! Dat vind ik allesbehalve correct. Anderzijds is de reglementering rond transfers niet goed georganiseerd: de mogelijkheid om transfers te regelen in het middenseizoen is eigenlijk een vervalsing van de competitie.»

HUMO Laatste vraag: wie was volgens u de beste Belgische speler ooit?

Van Himst (stilte) «Die moet nog geboren worden.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234