null Beeld

Show: De MIA's 2015

Wie ondanks aandringen van de betreffende redactie toch vriendelijk bedankt voor het tweede seizoen van ‘Liefde voor muziek’ (‘Sorry, maar deze zomer zit sowieso al bomvol’), weet dat het goed gaat met zijn carrière.

In het geval van Johannes Faes, alias Tourist LeMC, gaat het zelfs uitstekend: in 2015 oogstte hij – kleine greep – een gouden plaat, tonnen lof van critici en collega’s, volle zalen van Middelkerke tot Groningen (en van Ukkel tot Leeuwarden), en als klap op de vuurpijl niet minder dan vijf nominaties voor de MIA’s, de jaarlijkse Vlaamse muziekprijzen waarvan u de uitreiking donderdag live kunt volgen op Eén. Víjf!

'Ik denk dat ik voor de gelegenheid nog eens in mijn trouw­kostuum spring.' Johannes Faes, alias Tourist LeMC

Johannes Faes «Ja, dat is niet niks, hè? Ik hoop dat ik er op z’n minst eentje mee naar huis mag nemen, maar het zal moeilijk zijn. Ik heb de lijstjes met genomineerden eens bekeken en de concurrentie is sterk.»

HUMO Een bescheiden Antwerpenaar: dat we dat nog mogen meemaken!

Faes «Nu, die vijf nominaties doen me véél plezier. Voor mij komt het allemaal tamelijk onverwachts, net zoals alles wat in 2015 met mij gebeurd is. Ik had een album klaar in januari en bracht het een maand of twee later uit, maar op dat moment had ik echt nog geen idee wat die plaat allemaal teweeg zou brengen. Ik had er maar weinig vertrouwen in, geloof ik, want er stond toen maar één optreden gepland voor de zomer. Maar voilà, de plaat heeft het goed gedaan en nu sta ik opeens waar ik sta. ’t Was misschien zelfs lichtjes profetisch van mij om mijn album ‘En route’ te noemen, want ik heb vorig jaar voor het eerst echt van het leven als reizende troubadour mogen proeven, met een tourbus en alles, helemaal tot in het noorden van Holland aan toe. Tof hoor, al is er één lid van onze band dat we ’s morgens soms niet meer terug vinden nadat-ie een avondje is gaan stappen (lacht).»

HUMO Hij neemt die tekstregel uit jullie Wannes Van de Velde-cover, ‘Ik wil deze nacht in de straten verdwalen’, misschien iets te letterlijk?

Faes (grinnikt) «Dat zal het zijn.»

HUMO Jij bent zelf meer gedisciplineerd?

Faes «Ik maak het nooit echt laat, nee. Ook al omdat ik weet dat mijn stem de nodige recup nodig heeft na een optreden.

»Vroeger nam ik mijn carrière eigenlijk nooit zo serieus: ik voelde me in eerste instantie hulpverlener, en pas daarna muzikant. Maar sinds het uitkomen van mijn laatste plaat zijn die rollen omgedraaid: ik voel me nu in de eerste plaats muzikant, en pas daarna maatschappelijk werker. Dat verandert de zaken wel enigszins.»

HUMO Ik vind het opvallend dat jouw muziek ook in Nederland in de smaak valt: ze verstaan daar toch amper iets van je Antwerpse teksten?

Faes «Klopt, maar dat was ook al het geval voordat ik in Nederland optrad: zo gauw ik een voet buiten de stad zette, hadden de mensen al moeite om mijn teksten te verstaan. En tegenwoordig kom ik ook al eens in West-Vlaanderen en Limburg: daar begrijpen ze er al helemaal niks van. Wel grappig: het refreintje van ‘Koning liefde’ heb ik inmiddels al in alle denkbare accenten horen zingen – ik laat het tijdens optredens altijd meezingen door het publiek.

» Maar ik vind het wel speciaal dat we in Holland aan de bak komen, want er is daar sowieso al een overdaad aan hiphop. Ik had niet verwacht dat ze er nog iemand uit Vlaanderen zouden bijnemen.»

HUMO Eurocommissaris Frans Timmermans zei onlangs nog in ‘De wereld draait door’ dat hij jou briljant vond.

Faes «Ja, ik heb het gezien. Ik was er even van onder de indruk, echt waar. En laatst hoorde ik dat Kristof Calvo mij heeft vernoemd in zijn boek (‘F*ck de zijlijn’, red.): zo van die onverwachte dingen, ik vind dat wel tof.»

HUMO Slotvraagje: ga je een smoking huren voor de uitreiking van de MIA’s?

Faes «Nee, ik heb nog een smoking liggen van mijn trouw, en ik denk dat ik van de gelegenheid gebruik ga maken om er nog eens in te springen.»

HUMO Je meent het.

Faes «Enfin, nee, mijn volledige trouwkostuum ga ik ook weer niet aantrekken. Ik denk dat ik het ga combineren met wat andere dingen die ik in mijn kast heb liggen.»

HUMO Hopelijk word je minstens één keer naar voren geroepen, om je outfit te showen.

Faes «Dat zou moeten lukken.»


Bekijk Tourist LeMC - Koning Liefde:

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234