null Beeld

Show: De MIA's

Jaargang zes van de Vlaamse Grammy Awards die wij kennen als de MIA’s: na een felbesproken editie onder leiding van Marcel Vanthilt (‘Nog meer vuurwerk en het zou hier naar Greet Rouffaer beginnen ruiken’), is het vanavond Peter Van de Veire die voor ceremoniemeester mag spelen, geassisteerd door de immer opgeruimde wederhelft van Frank Raes.

Noud Jansen

Zouden ze Peter bij de VRT op het hart hebben gedrukt om toch vooral géén gewaagde grapjes te maken?

Peter Van de Veire «Nee, daar hebben ze me echt waar niks over gezegd. Misschien beschouwen ze me gewoon als minder gevaarlijk dan Marcel Vanthilt? Enfin, die gewraakte grap over Greet Rouffaer heb ik vorig jaar ook op tv gezien, maar op dat moment stond ik er echt niet bij stil dat het zo’n rel zou worden. Maar goed, ik ben nu eenmaal fan van Marcel: ik kan altijd smakelijk met zijn humor lachen.»

HUMO Ter zake, Peter: hebben wij een beetje zin in de MIA’s?

Van de Veire «O ja, heel zeker. Op de MIA’s mag je niet alleen prijzen uitdelen aan de Christoffs en de Romeo’s van deze wereld, maar ook aan Triggerfinger of dEUS: zo’n breed spectrum heb ik altijd heel leuk gevonden. Plus: het is live, wat een zekere extra spanning geeft. Als Tom Barman dit jaar op het idee komt om zijn broek af te steken - en laten we daar met z’n allen vooral op hopen - dan wéét je dat dat het scherm zal halen.

»’t Is al de derde keer dat ik de MIA’s presenteer, en de twee vorige keren heb ik me geweldig geamuseerd. In 2007 heb ik de allereerste editie gepresenteerd, in het decor van ‘Zo is er maar één’: toen ben ik nog als een soort Mega Mindy naar beneden komen zeilen. En Bert Anciaux, de toenmalige minister van cultuur, kondigde Milow aan als Mielo, dat weet ik ook nog (lacht). De tweede keer, in 2009, was het in het decor van ‘Steracteur Sterartiest’ te doen: toen zat de voornoemde Tom Barman in het publiek een sigaret te roken, en van z’n neus te maken omdat hij vond dat hij te weinig prijzen had gewonnen.

»Van die editie kan ik me ook nog herinneren dat de jongens van de Black Box Revelation al musicerend uit een enorme zwarte doos tevoorschijn kwamen: simpel op papier, maar ik weet dat er in de praktijk ontzettend veel werk is ingekropen. Dat is wel fijn aan de MIA’s, vind ik: het mag er wat méér zijn.»

HUMO Heb je het lijstje met de genomineerden van dit jaar al eens overlopen?

Van de Veire «Uiteraard.»

HUMO Naar wie kijk je vooral uit?

Van de Veire «Die Netsky vind ik wel een interessant geval: piepjong, en toch al op z’n dooie gemak de wereld aan het veroveren. Ik heb hem nog nooit ontmoet, dus ik ben best benieuwd hoe hij in het echt is – nogal verlegen, naar het schijnt.»

HUMO Is er iemand die je mist op het lijstje?

Van de Veire «Hmm, nee. Ja, ik weet ook wel dat er enige polemiek geweest is, omdat Miguel Wiels had gezegd dat hij het raar vond dat K3 niet is genomineerd, maar daar ga ik me niet in mengen. Als presentator wil ik een soort Zwitserland zijn: altijd onafhankelijk, en me nergens in mengen.

»Maar om nog even op je vorige vraag terug te komen: ik vind het zeer tof dat de show geopend zal worden door De Kreuners, die een lifetime achievement award in ontvangst zullen nemen. Geheel terecht, vind ik: wat mij betreft zijn het de Vlaamse Rolling Stones, zij het met iets dikkere buiken. Nu ja: met véél dikkere buiken, in toch minstens twee gevallen (lacht). Sorry, Jan en Walter

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234