null Beeld

Show: Eurosong 2014: de finale

Vanavond zal – eindelijk! – worden uitgemaakt wie in mei de eer van ons land zal verdedigen op het Eurovisiesongfestival te Kopenhagen: ’t is de grote finale van ‘­Eurosong’, live uitgezonden vanuit het Antwerpse Sportpaleis.

Noud Jansen

Wij zetten ons geld alvast in op de chanteuse die een kwarteeuw geleden bekend werd als het kindsterretje Silvy Melody, en na een nogal hobbelig parcours als frontvrouw van de danceformatie Sylver een onverwacht succesvolle doorstart beleeft onder de naam Sil. Mogen we erop rekenen, waarde Sil, dat er in geval van winst minstens evenveel traanvocht zal vloeien als in de halve finale?

Silvy De Bie (lacht) «Ik weet niet wat ik die dag had, maar ik was echt supergevoelig. ’t Was een ontlading, denk ik, na al de perikelen die ik de afgelopen tijd heb beleefd. Ik ben iemand die altijd positief blijft, wat er ook gebeurt. Maar de laatste twee jaar was het alsof ik alles in één keer op mijn dak kreeg, zowel op werkvlak (De Bies kledingwinkel in de Antwerpse Kammenstraat ging failliet, red.), als op persoonlijk vlak, in de liefde onder meer. Maar toen ik de halve finale won, was het alsof alles in één keer weer goed was. Ja, en dan komen de traantjes, hè? Ik dacht: ‘Eindelijk zien de mensen dat ik ook nog iets kán.’»

HUMO Heb je op dit moment een lief, als ik zo vrij mag zijn?

De Bie «Nee, ik ben een happy single. En voorlopig wil ik dat ook blijven, want ik heb het veel te druk voor een lief – als ik al eens vrije tijd heb, dan spendeer ik die wel met mijn dochtertje Noor. Maar op dit moment focus ik me voor de volle honderd procent op Eurosong. Ik wil écht wel naar Kopenhagen gaan.»

HUMO Je kunt alleszins rekenen op een krachtige talisman: het roze strikje dat Sandra Kim droeg toen ze in ’86 het Songfestival won.

De Bie «Ja, dat strikje heeft me de vorige keer geluk gebracht, dus sindsdien heb ik het altijd op zak.»

HUMO Hoe kom je eraan?

De Bie «Een tijdje terug heb ik via een gemeenschappelijke vriendin ontdekt dat Sandra Kim altijd een heel grote fan is geweest van mij, en ook van Sylver. Heel grappig, want in de tijd dat ik nog als Silvy Melody bekendstond en haar weleens tegenkwam in het circuit, keek ik echt ongelofelijk naar haar op: je wil niet weten hoe vaak ik als kind ‘J’aime la vie’ geplaybackt heb. En ja, blijkbaar was ze te weten gekomen dat ik meedeed aan ‘Eurosong’, want een paar weken geleden mocht die gemeenschappelijke vriendin twee van Sandra’s oude pakjes komen afhalen om aan mij te geven: het witte met het roze strikje dat ze op het Eurovisiesongfestival droeg, en ook het roze-zwarte van op het hoesje van de single. Ik vind dat heel chic van haar, dat ze me iets met zoveel emotionele waarde ten geschenke geeft. En ’t is ook superlief dat ze naar de finale in het Sportpaleis komt om me te steunen.»

HUMO Dat kruisje dat op je hand is getatoeëerd, is dat ook een geluksbrenger?

De Bie «Nee, da’s iets van mijn geloof. Ik weet dat er tegenwoordig nogal raar wordt gekeken als je zoiets zegt, althans in België, maar ik ben dus een christen. Ik ben ermee opgegroeid, en het is nog altijd mijn houvast in het leven.»

HUMO Bid je veel?

De Bie «Ik doe elke dag eens mijn babbelke met hierboven, ja. Ik geloof ook dat Hij me steunt, en wil dat ik naar Kopenhagen ga.»

HUMO Wat als Hij iemand anders laat gaan?

De Bie «Dan zal ik niet kwaad zijn, want da’s een teken dat Hij iets anders voor me in gedachten heeft. Maar als ik wel naar Kopenhagen mag, dan weet ik dat Hij me een duwtje in de rug zal geven. Een ballad is niet evident, ik weet het, maar mijn motto is: ‘Een boom in de woestijn valt op’. En in het glittercircus van het Eurovisiesongfestival denk ik dat mijn nummer weleens zo’n boom in de woestijn zou kunnen zijn.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234