Show: Eurovisiesongfestival

Finale van het Eurovisiesongfestival in Malmö vanavond! Geflankeerd door MNM-deejay Tom De Cock zal ’s lands eerstaanwezend Eurovisiedeskundige André Vermeulen vanuit een studio aan de Reyerslaan commentaar leveren bij de bonte stoet omhooggevallen kermisklanten, gehaarverfde charmezangers, hele en halve travestieten, schaarsgeklede straatsnollen en fanatieke Balkandansers die op uw scherm zal voorbijtrekken.

HUMO Vorig jaar voorspelde jij correct dat Loreen zou winnen. Wie wint dit jaar?

André Vermeulen «Ik zou het echt niet weten. Vorig jaar was het vrij duidelijk dat Zweden hoog zou scoren, net als die oma’s uit Rusland. Maar dit keer is het meer een gelijke strijd. Bij de bookmakers wordt er vooral gegokt op de Deense inzending, een zangeres met een liedje dat nogal wat songfestivalclichés bevat: een folkfluitje, en een knieval op het podium en zo. Maar het nummer lijkt mijns inziens wat te veel op ‘Euphoria’ om als echte winstkandidaat te gelden: het komt eigenlijk nooit voor dat twee soortgelijke liedjes na elkaar winnen. Nee, ik zou mijn geld eerder zetten op Noorwegen of Azerbeidzjan.»

HUMO Wat vind je van de Nederlandse inzending, ‘Birds’ van Anouk?

Vermeulen «Dat is mijn favoriete liedje van dit jaar. ’t Is een wat donker nummer, een walsje bijna, over hoe je je kunt voelen als het uit is met je lief. Ik vind ook dat Anouk het uitstekend zingt, althans op band.Wel opmerkelijk trouwens: toen de TROS bekendmaakte dat ze een preselectie wilden organiseren met een rist mindere goden, heeft Anouk zichzelf kandidaat gesteld. ‘Je mag meedoen aan de preselectie,’ zeiden ze bij de TROS, waarop Anouk: ‘Ben je gek? Ik wil aangewezen worden!’ (lacht) En zo is het uiteindelijk ook gebeurd. Heel terecht, als je het mij vraagt.»

HUMO Misschien kan een Vlaamse artiest er lessen uit trekken voor volgend jaar?

Vermeulen «Welja, waarom niet? Ik heb zo het idee dat Hooverphonic weleens goed zou kunnen scoren op het songfestival: zij mogen van mij altijd meedoen.»

HUMO Je vermeldde net al die Russische oma’s van vorig jaar. Zit er dit keer weer zo’n kolderieke act bij?

Vermeulen «Nee, echt buitenissige toestanden hoef je niet te verwachten. ’t Heeft dit jaar weer meer met liedjes te maken, en minder met de act eromheen: wellicht zit de crisis daar voor iets tussen.

»Afijn, de grootste man ter wereld doet wel mee (lacht).Zijn rol bestaat erin om de Oekraïense kandidate het podium op te dragen en zich daarna uit de voeten te maken. Voorts mag ik zeker ook de Servische inzending niet onvermeld laten, de meisjes van Moje 3. Je weet dat er een alternatieve prijs bestaat voor de lelijkste kleren van het songfestival?»

HUMO De Barbara Dex Award!

Vermeulen «Die kan hen onmogelijk ontglippen. En qua kattevals zingen hebben de dames ook van niemand lessen te leren, me dunkt.»

HUMO Zelfs van Roberto Bellarosa niet?

Vermeulen (lacht) «Zelfs van hem niet.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234