null Beeld

Show: Mag ik u kussen?

U bepaalt zelf wel of u het een uitstekend idee dan wel een betreurenswaardig staaltje van aperte ideeënarmoede vindt; feit is dat ze bij de VRT hebben besloten om het olijke panelspelletje ‘Mag ik u kussen?’, vijf jaar na wat destijds als de allerlaatste aflevering werd geafficheerd, terug uit pensioen te halen. Hallo, meneer de presentator?

Noud Jansen

'Dat 'Mag ik u kussen?' op triomfantelijke wijze langs de hoofdpoort van Eén zou worden binnengehaald: die had ik echt niet zien aankomen.'

Bart Peeters «Straf, hè? En ik vind het al helemaal bijzonder dat het op triomfantelijke wijze langs de hoofdpoort van Eén wordt binnengehaald: die had ik echt niet zien aankomen. Ook al scoorde het destijds nogal hoge kijkcijfers voor Canvas, à la ‘Bevergem’ een paar maanden geleden.»

HUMO Ik heb ‘Mag ik u kussen?’ anders nooit iets voor Canvas gevonden.

Peeters «Nee? Wel, dat heb je dan met wijlen Jan Hoet gemeen: die had zich in een populair familieblad ooit ziedend van woede uitgelaten over het feit dat ‘Mag ik u kussen?’ op Canvas uitgezonden werd – ‘die Bart en zijn circus’ mochten wat hem betreft dringend opkrassen. Niet lang na die uitspraak kwam ik Jan Hoet tegen, en ik vroeg hem: ‘Jan, wat heb ik je misdaan?’ ‘Jij hebt niks misdaan,’ zei hij me. ‘Ik vind het gewoon jammer dat voor iedere aflevering van ‘Mag ik u kussen?’ die Canvas uitzendt, er weer een documentaire minder te zien is over een belangwekkende tentoonstelling.’ Die redenering kon ik eigenlijk wel volgen, dat wil ik graag toegeven, maar eerlijk: ik had het echt niet zien aankomen, ‘Mag ik u kussen?’ op Eén. Ik had altijd gedacht dat het programma daarvoor wat te ondeugend zou zijn, wat te zeer op het randje. Het is een degelijk programma, daar niet van, maar in essentie is het niets meer dan georganiseerd schuinsmarcheren, hè? Maar die van Eén hebben ons op het hart gedrukt dat het programma niets van z’n ondeugendheid hoeft te verliezen: ‘Jullie gaan je gang maar.’ Ik weet het niet hoor, maar misschien heeft het ermee te maken dat ‘Mag ik u kussen?’ in Nederland behoorlijk succesvol is geweest op een grote publiekszender, de Avro.

»Er deden daar in Nederland trouwens geregeld Vlaamse komieken mee, zoals Philippe Geubels, Lieven Scheire en Bart Cannaerts. En achteraf kwamen die allemaal met rode oortjes vertellen welk exquis glamourwijf ze deze keer weer hadden binnengedaan: Doutzen Kroes, Victoria Koblenko, Katja Schuurman... Nu ja, Vlamingen zijn natuurlijk ook stukken grappigere en attentere versierders dan Nederlanders, dat is een bekend gegeven: de datingtrucs van de gemiddelde Nederlander zijn in de regel nogal plat. Reden te meer, me dunkt, om hier in Vlaanderen met een nieuw seizoen nog eens de puntjes op de i te zetten.»

HUMO Is er iets veranderd aan het concept?

Peeters «Niet als zodanig, nee. Al zijn er wel een aantal nieuwe rondes, en ziet het decor er wat anders uit: het blitst allemaal wat meer. En voor de verandering gaan we dit seizoen ook al eens de homoseksuele toer op. Al blijft de hoofdmoot uiteraard: mannen die een begeerlijke vrouw voor zich proberen te winnen.

»Overigens heb ik de deelnemende vrouwelijke prooien – van Danira Boukhriss Terkessidis tot minister Maggie De Block – allemaal hoogstpersoonlijk opgebeld om ze over de streep te trekken. En al zeg ik het zelf: ik heb mezelf een behoorlijk succesvol versierder getoond. Negen van de tien vrouwen zeiden ‘ja’ tegen me, wat ik zelf een onverwacht hoge score vond.»

HUMO Wie zei er nee?

Peeters «Koningin Mathilde

HUMO Come again?

Peeters «Ik ben nochtans vrij ver geraakt in de onderhandelingen, verdorie. Vóór mijn eerste telefoontje naar het paleis ging ik ervan uit dat ik gelijk nul op het rekest zou krijgen, maar dat bleek niet het geval te zijn: ik heb daarna nog meer contacten gehad, waarbij de hoogte van het protocol almaar steeg. Ik vond ook dat ik wel een goed argument had. Toen ik zag hoe koningin Maxima vorig jaar stond te dansen op ‘Ik voel me sexy als ik dans’, dacht ik namelijk: ‘Misschien is de palmenhouten communicatie van ons vorstenhuis wel een beetje voorbijgestreefd. Misschien hóéven mensen van de koninklijke familie niet per se van bordkarton te zijn.’ En my aim was true: ik bedoelde het allemaal heel positief. Maar goed, na een paar mails en telefoontjes over en weer bleek toch dat onze geliefde vorstin ‘Mag ik u kussen?’ nét dat stapje te ver vond. Een ‘Humo sprak met...’ van een pagina of zes, dat zou er volgens mij wel moeten inzitten. Iets voor jou, misschien?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234