null Beeld

Show: Nicholas

Niets in de handen, niets in de mouwen: bij VTM toveren ze vanaf vandaag een tweede seizoen van ‘Nicholas’ op uw scherm, het vermakelijke street magic-gebeuren met de via ‘Belgium’s Got Talent’ in de vaart der volkeren opgeklauterde Nicholas Arnst in de rol van 21ste-eeuwse Merlijn. Wij van onze kant schudden – alsof het niets is – zomaar een interviewtje met Nicholas Arnst uit onze hoge, van een geheim compartiment voorziene hoed. Ennnn.... hóp!

Noud Jansen

'Mijn advies aan elke aspirant-goochelaar: nooit opgeven!'

Nicholas Arnst «Ik ga nog niet te veel verklappen over de trucs die ik dit seizoen allemaal doe – ’t is de bedoeling dat dat een verrassing blijft – maar ik kan wel al zeggen dat ik de kans heb gekregen om in Las Vegas twee van mijn jeugdhelden te ontmoeten, Penn en Teller. Dat zijn twee wereldberoemde goochelaars die als duo veel tv- en theaterwerk hebben gedaan, en die nu een vaste show hebben in Las Vegas. Daar ben ik één avond naar mogen gaan kijken – fantastisch! – en de volgende dag heb ik backstage een gesprek met hen kunnen hebben. Heel spannend natuurlijk, vooral toen ze me vroegen of ik hun niet eens iets kon laten zien. Ik heb een kaartentruc getoond waar ik al aan werk sinds ik ben beginnen te goochelen: het idee is dat je een kaart verscheurt en ’m herstelt zonder ’m aan te raken. Nu, ’t was niet zozeer mijn bedoeling om hen echt te foolen: zij kennen alle mogelijke kaartentrucs inmiddels wel. Voor mij was het voldoende dat ze zagen dat ik iets kon, en dat er wederzijdse appreciatie was.»

HUMO Wanneer ben je met goochelen begonnen?

Arnst «Dat moet rond mijn 12de geweest zijn.»

HUMO Laat me raden: je had een goocheldoos gevraagd voor je verjaardag.

Arnst (lacht) «Toch niet: vóór die tijd had ik ook al goocheldozen. Nee, bij mij is het pas echt begonnen toen ik op een feestje een goochelaar aan het werk zag die van tafel naar tafel ging en heel straffe dingen deed met munten en kaarten en zo. Ik was dermate onder de indruk dat ik thuis dag en nacht met munten ben beginnen te spelen, gewoon om uit te vlooien hoe het kon wat hij deed. Ik ben er helaas niet achter gekomen, maar aan al dat zoeken heb ik wel een aantal goeie ideeën voor andere trucs overgehouden.

»Een tijdje later heb ik een goochelaar ontmoet die zag dat ik er echt door gebeten was, en die bereid was om een aantal van zijn geheimen te delen. Ik heb van hem ook een aantal boeken mogen lenen, en ik ging al eens mee naar een optreden. En zo ben ik dus op die goocheltrein terechtgekomen. Er is een vaste basiskennis, die alle goochelaars kennen en delen, en op die basiskennis bouwt iedere generatie goochelaars voort. Ik nu dus ook.»

HUMO Koop jij weleens een truc van een collega?

Arnst «Ja. Al kopieer ik een truc nooit klakkeloos: ’t is de bedoeling dat je er de essentie uit neemt, het oerprincipe, en dat je daar vervolgens je eigen ding mee doet. Er zijn trucs waar ik nu al jaren over nadenk: ik voel dat het in essentie goeie trucs zijn, maar ik heb nog geen manier gevonden waarop ik ze kan laten werken. Maar dat heb ik al zo vaak meegemaakt: je zoekt en zoekt, maar je vindt niks, en dan opeens, een jaar of twee jaar later, héb je het ineens. En nog eens een jaar later heb je vier of vijf manieren om die ene truc te brengen. Nooit opgeven: dat is het advies dat ik iedere aspirant-goochelaar wil meegeven. Want de meeste mensen stoppen te snel met zoeken. Er is altijd een manier: knoop dat in je oren.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234