null Beeld

Show: Sportgala 2012

Toeters! Bellen! Adembenemende gala-outfits! Wervelende dankspeeches! Laten we elkaar geen Chantal noemen: geen haar op uw en ons hoofd dat erover denkt om zondag het live from Lint uitgezonden Sportgala op Eén te missen, ook al omdat we ieder jaar weer hopen dat één der genomineerde sportvrouwen eens op komische wijze over heur eigen naaldhakken struikelt.

Noud Jansen

Presentator Karl Vannieuwkerke, traditiegetrouw the beast naast beauty Catherine Van Eylen, mag nog wat reclame komen maken.

Karl Vannieuwkerke «Er zijn veel jaren geweest waarin je vooraf al kon invullen wie Sportman en Sportvrouw van het Jaar zouden worden, maar dit jaar ligt alles open. Bij de vrouwen heb je enerzijds twee bronzenmedaillewinnaars op de Olympische Spelen en anderzijds Ann Wauters, letterlijk en figuurlijk een grootheid; bij de mannen heb je Tom Boonen, Philippe Gilbert en Hans Van Alphen, die eigenlijk alle drie de titel Sportman van het Jaar verdienen.

»Als je ziet wat Tom het afgelopen jaar allemaal heeft gewonnen in wat toch een belangrijke mondiale sport is: dat is ongezien. Philippe is in diezelfde sport wereldkampioen geworden, bepaald geen kattenpis. En Hans van Alphen heeft naast zijn vierde plek op de Spelen ook de Olympische tienkampen van Götzis en Talence gewonnen - door de bezoekers van de Sporza-website is hij nu al verkozen tot Sportman van het Jaar, met maar liefst zestig procent van de stemmen.»

HUMO Niet om flauw te doen, maar eigenlijk was het toch een relatief zwak sportjaar voor de Belgen? Neem alleen al de Spelen: slechts drie medailles wisten we te veroveren, één zilveren en twee bronzen. Ter vergelijking: de Nederlanders wonnen er zestien, waarvan zeven gouden.

Vannieuwkerke «Ja, maar dat is appelen met peren vergelijken: Nederland haalt altijd meer medailles dan wij. Oké, de oogst op de Spelen wás mager, ook al omdat we in geen enkele van de grote Olympische sporten een medaille hebben gewonnen – we hadden een zilveren plak in het karabijnschieten, en een bronzen in het zeilen en het judo. Maar om dan maar het sportjaar in z’n geheel af te schieten, dat vind ik overdreven.

»Nogmaals: kijk naar de drie genomineerden voor de titel van Sportman van het Jaar. En vergeet ook niet dat dit jaar een Belg de Ryder Cup gewonnen heeft in het golfen, en dat een piepjonge landgenoot het zopas tot de kwartfinale van het open Brits kampioenschap snooker heeft geschopt. Nee, 2012 mag wat mij betreft echt de boeken in als een niet onstraf sportjaar voor de Belgen.

»Trouwens, over Nederland gesproken: Epke Zonderland, die in Londen goud pakte aan de rekstok, komt op het Sportgala zijn kür nog eens dunnetjes overdoen. En voorts is er muziek van Scala en komt ook Lionel Cox langs, onze zilverenmedaillewinnaar. Ik mag nog niet zeggen wat hij precies komt doen, maar ’t zal alleszins iets met schieten te maken hebben.»

HUMO Vorig jaar keken bijna één miljoen tweehonderdduizend mensen naar het Sportgala, wat erg veel is. Vanwaar die populariteit, denk je?

Vannieuwkerke «Om te beginnen is de zondagavond op Eén natuurlijk een ongelooflijk goed slot - dat zie je ook aan het succes van ‘Sportweekend’. Stel dat het Sportgala op een woensdag zou worden uitgezonden, of op een kleinere zender, dan zou het lang niet zoveel kijkers halen. Vergelijk het met ‘De slimste mens’: op Eén haal je er twee miljoen kijkers mee, op VIER nog zevenhonderdduizend.

»Nu, over de show zelf: je hebt natuurlijk het element van de spanning - wie zal het worden? - maar ik denk dat veel mensen het ook leuk vinden om sporters in galakledij te zien opdraven. Vooral de vrouwelijke sporters dan: zoals je weet, maken die in de regel veel meer werk van hun uitdossing dan de mannen. Zelf weet ik bijvoorbeeld nog altijd niet wat ik zondag ga aantrekken, terwijl Catherine er al weken of zelfs maanden mee bezig is.»

HUMO Jij hebt het Sportgala al vier keer gepresenteerd: mag ik ervan uitgaan dat dat minstens één smeuïge backstage-anekdote heeft opgeleverd?

Vannieuwkerke «Ik weet niet of-ie smeuïg genoeg is, maar ik kan me wel herinneren dat de Britse groep Editors twee jaar geleden kwam optreden, en dat ik me na de generale repetitie serieus heb afgevraagd of die mannen de show wel zouden halen.»

HUMO U bedoelt?

Vannieuwkerke «Ik zag ze toevallig in hun loge zitten – de deur stond op een kier – en ik moest toch even m’n ogen uitwrijven: ze waren daar volop sterkedrank aan het consumeren, en als mijn neus me niet bedroog, kwamen er ook kruidige sigaretten aan te pas. Vooral de frontman was zo stoned als een garnaal, had ik de indruk.»

HUMO Dat risico zul je met die brave Vlaamse meisjes van Scala niet lopen, natuurlijk.

Vannieuwkerke «O, maar onderschat ze niet hoor, de Scala-dames. Stille waters, diepe gronden, hè?»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234