null Beeld

Show: Wie wordt Junior 2013?

Vorig jaar zeker drie liter Kidibul achterovergeslagen, maar nog slaagden we er niet in om enige lol aan het Junior Eurovisiesongfestival te beleven: toch geen slechte zaak dat de VRT heeft besloten om zich tot nader order van die opgefokte ballenkermis te distantiëren, en voor een iets soberder muziekwedstrijd for kidste kiezen.

Noud Jansen

‘Wie wordt Junior 2013?’ heet die, en vanavond gaan ze de finaleweek in. Zaterdag zullen we bij monde van de guitige Niels Destadsbader weten welke van de negen muzikale acts zegevierend de finishlijn zal passeren. Zullen wij anders al even poolshoogte nemen bij één van de drie coaches, de zwangere Kathleen Aerts? Vooruit dan, omdat u het bent.

Kathleen Aerts «Ik ben al een paar keer coach geweest in ‘Junior Eurosong’, en toen was deelnemen voor mij eigenlijk altijd belangrijker dan winnen. Maar dit jaar ligt dat toch een tikje anders. Want ik weet niet of je het weet, maar de winnaar van ‘Wie wordt Junior 2013?’ mag naar Londen vliegen om daar een album op te nemen in de Abbey Road Studios, waar de Beatles en de Spice Girlsook al platen hebben opgenomen. Als iemand van mijn pupillen wint, dan mag ik dus mee naar ginder: ik zou dat geweldig vinden, om eens in de Abbey Road Studios rond te neuzen.»

HUMO Stel je pupillen eens kort voor.

Aerts «Allereerst is er Emilie, met haar tien jaar de jongste van de hele lichting. Emilie is een klein, superschattig blond meisje met een heel fijn stemmetje, en ze zingt een heel vrolijk liedje, zo van doe eens allemaal lekker gek: ‘Spring Is in the Air’.En verder heb ik twee groepen onder mijn hoede. Ten eerste Jellybeans, drie meisjes met een heel vrolijk en dansbaar ambianceliedje: ‘Owiejo’. Ik denk dat veel jonge meisjes zich in één van de drie gaan herkennen, net zoals dat bij K3 altijd het geval is geweest. En dan is er nog Les Trois, één meisje en twee coole gasten die ‘Knetter op jou’ zingen, en op het podium staan alsof ze nooit iets anders hebben gedaan.»

HUMO Welke tips geef jij die kinderen mee?

Aerts «Ik probeer hen vooral antwoorden te geven op de vragen die ze me stellen, bijvoorbeeld over hoe je het best je zenuwen onder controle krijgt. Of in het geval van de Jellybeans: hoe je er het best in slaagt om te zingen en te dansen tegelijk. Niet evident, hè: je moet goed laag ademen als je zingt, en dat vergeet je al wel eens wannneer je aan het dansen bent. En verder geef ik ook nog enkele tips over articulatie: voor mij als rasechte Kempische is dat altijd een werkpuntje geweest.

»Wat ik altijd het leukste vind aan zo’n wedstrijd, is om te zien hoe goed die kinderen samen optrekken. Uiteindelijk blijven het natuurlijk concurrenten, maar achter de schermen merk je daar eigenlijk niks van: op korte tijd leren ze elkaar goed kennen, en worden ze echte vrienden. Ik herken mezelf ook de hele tijd in die mannekes: ik zing al vanaf het moment dat ik kon praten, en ik heb vroeger aan zoveel van die wedstrijden meegedaan. Allee, in die tijd waren dat eerder dingen zoals ‘De soundmixshow’ en playbacktoestanden: toen was dat heel erg in de mode. Och, als ik terugdenk...»

HUMO Gaan we nostalgisch worden, Kathleen?

Aerts «Op mijn leeftijd mag dat al eens, hè? (lacht)»

HUMO In je allereerste playbackshow bracht jij ‘Te voet naar Scherpenheuvel’, niet?

Aerts «Jaja, wel degelijk. ‘Maar wanneer komen wij daar aan / Met zoveel kroegen langs de baan’. En gewonnen, hè.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234