null Beeld

Shrek The Third (2 Disc Special Edition)

Verrassingen moesten er van nummer drie uit de waanzinnig populaire 'Shrek'-reeks niet verwacht worden. De eerste twee delen brachten samen dik 1,3 miljard dollar in het laatje: tenzij je als Hollywood exec vindt dat je films wel meer dan genoeg poen hebben opgebracht, zou je wel gék zijn om het concept dan grondig te veranderen.

Marc Van Springel

Het grootste verschil is de opvallend bravere toon van 'Shrek The Third': de brutale en soms vileine humor (bij Disney zullen enkele steken bijvoorbeeld toch wel goed zijn aangekomen) die van de eerste twee 'Shrek's zo'n genot maakte is ver te zoeken, en het spervuur van geestige beeld- en woordgrappen, scherpe satire en spitse verwijzingen naar de popcultuur in de breedste zin is gaan liggen.

In plaats daarvan krijgen we vooral veel lichtverteerbare gein, op zijn tijd een boer of een scheet en veel gepreek over 'geloven in jezelf' en, jawel, ouderschap. Shrek heeft zijn Fiona namelijk bezwangerd (waar en hoe komen we helaas niet te weten) en ziet nogal op tegen zijn aanstaande vaderschap. Wat hij nog veel minder ziet zitten is het koningschap van Far Far Away, dat hem wordt aangeboden wanneer koning Harold - in één van de beste scènes uit de film - op theatrale wijze zijn laatste adem heeft uitgeblazen. Gelukkig is er nog een verre nazaat, de huilerige puber Arthur (stem van - je hoort er meteen een krijsend meisjeskoor bij - Justin Timberlake), die Shrek met zijn vaste adjudanten Donkey en Puss In Boots overzee gaat halen in de hoop dat hij de troon wil bestijgen. Opdat er tijdens hun afwezigheid toch nog iets zou gebeuren in Far Far Away, doet prins Charming de zoveelste poging om met een bende sprookjesslechteriken het koninkrijk in te nemen: u kunt ongetwijfeld raden hoe het afloopt.

Af en toe valt er nog flink te lachen met deze derde 'Shrek' (de Gingerbread Man die de naar 'De man van zes miljoen' verwijzende film-van-zijn-leven voor zijn suikeren ogen voorbij ziet flitsen is een giller), maar de plot is wel errug flauw, de voorheen zo entertainende Donkey en Puss mogen nauwelijks meedoen en aan de schaarse nieuwe personages valt weinig lol te beleven: wino Arthur werkt al na twee scènes op de zenuwen en Merlijn (Python Eric Idle), die als een soort doorgedraaide oude hippie wordt opgevoerd, is zo mogelijk nog irritanter.

Wie ouder is dan tien, geen aandelen DreamWorks heeft en uitkijkt naar het vierde deel mag nú zijn hand opsteken.

Extra's ***: Het gebruikelijke handjevol geeks voor hun flikkerende computerscherm (dit keer gaat het enthousiasme vooral over de zeer realistische kapsels) en wat loos gekraai van de stemmencast. Iemand op de marketingafdeling heeft de ingeving gehad - het heeft hem/haar vast een mooie bonus opgeleverd - om het groene monster te linken aan de dankzij Big Fat Al tegenwoordig zo trendy groene gedachte, waardoor deze dvd ook vergezeld gaat van een extra 'Grote Groene Disc' waarop de kindjes onder andere met milieutips worden bestookt. Terwijl die rakkertjes natuurlijk gewoon dromen van hun eerste brommer/auto.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234