null Beeld

Sian Reese-Williams: 'Vrouwen maken dag in, dag uit de afschuwelijkste dingen mee'

‘Grimmiger dan de Grimm-sprookjes,’ zo omschreef Radio Times de Welshe misdaadserie ‘Craith’. Inderdaad, soms hakt de reeks er behoorlijk in, zoals in de vierde aflevering: daarin smeekt een vastgeketend tienermeisje in een afgelegen hut om haar vrijlating. Cadi John, de inspecteur die de gruwelijke zaak moet proberen op te lossen, wordt gespeeld door Sian Reese-Williams, beter bekend als de hospita uit ‘Hinterland’. Geen toeval: ‘Craith’ is bedacht door de mensen die ook die misdaadreeks maken.

Patrick Bremmers

Sian Reese-Williams «Er zijn veel overeenkomsten, maar anders dan in ‘Hinterland’ krijg je in ‘Craith’ een doorlopend verhaal. Pas aan het eind van de achtste aflevering krijg je de ontknoping te zien. Zo kunnen we de tijd nemen om de personages zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen en de spanning op te bouwen. Zelf ben ik een groot liefhebber van Scandinavische misdaadseries. Als ‘Craith’ ook maar een beetje in de buurt komt, ben ik al dik tevreden.»

HUMO Waarin verschilt ‘Craith’ van andere tv-krimi’s?

Reese-Williams «Je weet al vanaf het begin wie er achter de ontvoeringen van al die jonge vrouwen zit. Daardoor is het meer dan een gewone whodunit, waarbij je samen met de inspecteur aanwijzingen probeert te verzamelen. Er zijn ook geen dwaalsporen of wendingen die nergens heen leiden, waardoor we kunnen focussen op de mensen voor wie het misdrijf gevolgen heeft – in de eerste plaats Cadi John, maar ook de slachtoffers. In de meeste misdaadseries zie je alleen maar hoe die om het leven worden gebracht en heb je geen idee wie ze waren. Wij hebben wel aandacht voor hun leven en voor de mensen uit hun omgeving, waardoor je ziet wat het écht betekent om met zoiets afschuwelijks geconfronteerd te worden.

»‘Craith’ duikt ook in de gedachtewereld van de dader, een griezel die samen met zijn moeder in een verlaten hut woont. Ik geef je op een briefje dat kijkers zich ongemakkelijk zullen voelen, en dat ze soms zelfs medelijden met hem zouden kunnen krijgen. Kort samengevat: ‘Craith’ is een misdaadserie, maar tegelijk ook een drama over de persoonlijke en psychologische kanten van een misdrijf.»

HUMO Hoe zou je Cadi John omschrijven?

Reese-Williams «In tegenstelling tot de meeste rechercheurs op tv is ze niet getormenteerd (lacht). Uiteraard heeft ze wel een aantal privéproblemen. Haar vader, een oud-politieman, is bijvoorbeeld ernstig ziek. Maar die problemen hinderen haar niet in haar job. Dat vond ik ook heel belangrijk. Veel mensen maken vroeg of laat wel iets moeilijks mee, maar de meerderheid laat zich er niet door weerhouden om dóór te gaan met de dagelijkse dingen en het werk. Dat aspect wilde ik heel graag benadrukken bij Cadi.»

HUMO Wat de jonge vrouwen overkomt, is afschuwelijk, maar ‘Craith’ maakt er entertainment van. Hoe sta jij daar tegenover?

Reese-Williams «De slachtoffers hebben allemaal hun eigen verhaal in de serie. Dat zie je toch niet zo vaak. Meestal dienen vrouwen om het verhaal op gang te krijgen en verdwijnen ze nadat ze misbruikt en gedood zijn. Als in de vierde aflevering een meisje in de kelder opgesloten zit, draait alles om haar en niet om de dader. We beleven de gebeurtenissen vanuit haar perspectief, we zitten samen met haar opgesloten. Dat zie je normaal gesproken niet in misdaadseries, maar met ‘Craith’ hebben we dat aangedurfd. Als we dit soort verhalen niet vertellen, keren we ons ook af van de werkelijkheid. Vrouwen maken dag in, dag uit de afschuwelijkste dingen mee, daar mag je niet blind voor zijn.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234