null Beeld

Sicko (Special Edition)

U heeft, zeker met de presidentsverkiezingen nu, ongetwijfeld weleens horen waaien dat de U.S. of A. niet bepaald over het beste en sociaalste gezondheidssysteem beschikt.

Marc Van Springel

Hoe erg het écht gesteld is, probeert Michael Moore duidelijk te maken in 'Sicko'. Deze film, zo geeft hij ons al meteen mee, gaat dan nog niet eens over de vijftig miljoen Amerikanen die géén ziekteverzekering hebben, en dus voortdurend de bedelstaf riskeren, maar over de brave burgers die wél ergens aangesloten zijn, maar even vaak in de problemen raken (lees: op straat of, nog erger, tussen zes planken belanden) omdat hun verzekeraar, vaak op de absurdste gronden, weigert hun ziektekosten te betalen. In het Land of the Free, toont Moore, is de gezondheidzorg namelijk sinds jaar en dag in handen van machtige conglomeraten die alleen maar op zo groot mogelijke winsten uit zijn. Een systeem dat in stand wordt gehouden door legers lobbyisten en vet door de farma- en gezondheidsindustrie gesponsorde politici uit beide kampen.

De ijdeltuiterij en de manipulatieve reflexen die hem door tegenstanders weleens worden aangewreven, weet Moore dit keer goed te beheersen: hij verschijnt zelf opvallend laat en weinig met zijn buikgebeuren in beeld, maar de voorbeelden waarmee hij zijn betoog illustreert - afwisselend en soms zelfs tegelijk schrijnend, wraakroepend en kafkaësk - zijn dan ook sterk genoeg. Alleen op het einde, wanneer hij eigenlijk al een punt had moeten zetten achter zijn striemende aanklacht, breekt in ware Bokitostijl de demagoog in hem los en hangt Moore eerst een wel zéér idealistisch beeld op van de gezondsheidszorg in Canada (alwéér Canada!), Frankrijk en Engeland, en vaart hij vervolgens met een boot vol reddingswerkers die met hun op Ground Zero opgelopen gezondheidsproblemen werden afwezen bij hun verzekeraars naar Guantanamo, de enige plek op Amerikaanse bodem met gratis medische zorg, en - nog zo'n sociaal paradijs op aarde, zeker als je niet te aandachtig rondkijkt - Havana. Stuntwerk dat een beetje misplaatst is in de beste en meest overtuigende film die Moore tot nog toe heeft gemaakt. Een prima brok discussievoer ook voor wanneer er in uw buurt nog eens iemand luidkeels de lof van een geprivatiseerde ziekteverzekering begint te zingen.


Extra's **1/2:
Bijna anderhalf uur materiaal, met naast nogal wat losse flodders (moeten we nog eens horen hoe geweldig het wel niet leven is in Noorwegen, het land van A-ha, hersendode black metal en ontelbare fjorden met heel koud water?) ook uitgebreide versies van enkele interviews en fragmenten die zo in de film hadden gekund: check bijvoorbeeld het item over het verpauperde Texaanse dorpje waar het falende gezondheidstelsel letterlijk doden eist.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234