null Beeld

Siegfried Bracke, gewaardeerd medewerker van de socialistische partij [update]

N-VA-kamerlid Siegfried Bracke gaf donderdag in Het Laatste Nieuws wat schoorvoetend toe dat hij inderdaad lange tijd (14 jaar) lid was geweest van de socialistische partij, zoals humo.be dinsdag al geschreven had.

Er is niets mis met politieke journalisten die lid van een partij zijn, vindt hij. Maar misschien is er wel een verschil tussen journalisten die 'papieren' lid zijn van een partij, en journalisten die actief militeren en meewerken? En uit gelekte informatie van een nieuwe 'welingelichte bron' blijkt dat Bracke wel wat meer was dan een papieren lid.


Welingelichte bron «Begin jaren negentig wilde toenmalig partijvoorzitter Frank Vandenbroucke de partij op alle vlakken grondig vernieuwen. Zo moest er een nieuw ledenblad komen. Daar werd een soort taskforce voor opgericht. Siegfried maakte daar deel van uit en kwam mee brainstormen over het nieuwe blad. Uiteindelijk is dan Doén uit de bus gekomen. Dat was een fris en goed gemaakt blad, waar andere partijen best jaloers op waren. Het verscheen elke maand op zestigduizend exemplaren.»


HUMO Bracke werkte dus stiekem mee aan de voorbereidende werkzaamheden?

Welingelichte bron «Ja, en nadien schreef hij ook in het blad. Hij had zelfs een maandelijkse vaste column in Doén.»


HUMO Ook anoniem?

Welingelichte bron «Hij ondertekende zijn columns als Valère De Scherp. Goed gevonden, hè? (lacht)»


HUMO Werd Valère betaald voor zijn bijdragen?

Welingelichte bron «De meeste medewerkers aan het blad deden dat gratis, maar Siegfried? Ik weet dat hij zich liet betalen voor het modereren van debatten met partijmensen, maar dat deed hij uiteraard als bekend VRT-journalist. Ik weet ook dat hij liever niet betaald werd via een overschrijving op zijn rekening, maar zijn centen graag cash in een envelopje kreeg. Daar zal hij wel zijn redenen voor gehad hebben, zeker?»

Siegfried Bracke van zijn kant laat weten nooit een frank gekregen te hebben voor de columns. Hij denkt ook nooit een debat voor de partij gemodereerd te hebben.

Wordt vervolgd?

UPDATE: lees ook 'Siegfried Bracke heeft gelijk'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234