Siegfried Bracke liet zich betalen door de Socialistische Partij
De commotie rond de hand-en-spandiensten die N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke jarenlang aan de socialistische partij verleende toen hij nog VRT-journalist was, blijft aanhouden.
Vorige week vroeg Open VLD'er Bart Tommelein in het Vlaams Parlement zelfs het ontslag van Bracke als personeelslid van de VRT - hij is met politiek verlof en kan altijd terug naar de openbare omroep. Over één aspect van zijn medewerking aan de partij was tot nu toe minder geweten: geld.
Misschien eerst nog even snel de voorgeschiedenis. Op 9 januari zei Bracke in 'De pappenheimers' dat hij nooit lid was geweest van de SP.A. Op 12 januari erkende hij in het weekblad Knack: 'Ik heb ooit, gedurende een korte periode, een lidkaart van de SP gehad.' De SP is niet de SP.A, verdedigde Bracke zich. Op 18 januari maakte Humo bekend dat die 'korte periode' veertien jaar had geduurd. Op 21 januari vertelden anonieme bronnen op de Humo-site dat Bracke onder de schuilnaam Valère Descherp jarenlang columns schreef in het partijblad Doén. Diezelfde week raakte via de kranten bekend dat hij onder nog een ander pseudoniem (Han Vermeer) interviews met partijkopstukken schreef in datzelfde partijblad. Op 27 januari bracht De Standaard het nieuws dat Bracke in 1991 had (mee)geschreven aan het ideologisch manifest 'In de naam van de Roos', waarmee toenmalig partijvoorzitter Frank Vandenbroucke de SP eigentijdser wilde profileren. Op 7 februari distantieerden directie, hoofdredactie en de deontologische adviesraad van de VRT zich van hun voormalige topjournalist: 'Het spreekt voor zich dat zijn politieke nevenactiviteiten in de jaren 90 niet in overeenstemming zijn met het redactiestatuut.'
Handje contantje
Eén kwestie bleef wat onduidelijk: werd Siegfried Bracke betaald voor zijn diensten aan de socialistische partij? Daarover zeiden onze bronnen op 21 januari op de Humo-site het volgende: 'De meeste medewerkers aan het blad (Doén, red.) deden dat gratis, maar Siegfried? Ik weet dat hij zich liet betalen voor het modereren van debatten met partijmensen, maar dat deed hij uiteraard als bekend VRT-journalist. Ik weet ook dat hij liever niet betaald werd via een overschrijving op zijn rekening, maar zijn centen graag cash in een envelopje kreeg. Daar zal hij wel zijn redenen voor gehad hebben, zeker?'
Bracke reageerde toen verbolgen dat hij nooit is betaald voor zijn columns in het partijblad. Hij trok op zijn website de geloofwaardigheid van de Humo-bronnen in twijfel: 'De informatie zelf is bovendien onbewijsbaar, want men kan geredelijk aannemen dat niemand bij de 'betalende instantie' geneigd zal zijn de eigen (in dat geval dus zwarte en/of vervalste) boekhouding naar buiten te brengen.' Op 11 februari bevestigde de SP.A formeel aan Humo dat Bracke niet werd betaald voor zijn columns als Valère Descherp, niet voor zijn interviews als Han Vermeer en niet voor zijn deelname aan 'brainstormsessies' over het partijblad of het ideologisch manifest.
Alleen: dat beweerden de bronnen van Humo ook niet. Het ging over partijdebatten waarvoor Bracke enveloppen met geld zou hebben gekregen. Daarover zei Bracke toen dat hij 'dacht nooit een debat voor de partij gemodereerd te hebben'.
Eén van de anonieme bronnen van Humo was Rudy Van Cronenburg, voorzitter van de SP.A-afdeling in Wachtebeke. Hij wil nu wel openlijk getuigen dat Bracke cash werd betaald voor partijdebatten.
Rudy Van Cronenburg «Eind 1998 zette de partij in de regio Gent-Eeklo een tournee op met toenmalig SP-minister Luc Van den Bossche. Die tournee heette 'Morgen maandag', naar het populaire VRT-programma van Mark Uytterhoeven. Op de affiche stond naast Van den Bossche ook Siegfried Bracke als moderator. Ik heb de lijst van de geplande debatten bewaard: tussen november 1998 en april 1999 waren er veertien geprogrammeerd, bij verschillende lokale afdelingen in Oost-Vlaanderen. We zaten in de aanloop naar de verkiezingen van juni 1999.»
Siegfried Bracke (vervolg)
HUMO En Bracke heeft die debatten gemodereerd?
Rudy Van Cronenburg «Dat was blijkbaar de bedoeling, maar ik ben uiteraard niet naar al die debatten geweest.
»Ik was wél op het debat in Wachtebeke, op 8 maart 1999 in het cultureel centrum. Volgens mijn documenten waren er die avond drieënveertig aanwezigen. Alle lokale afdelingen die Van den Bossche en Bracke op bezoek kregen, hadden van de partij de instructie gekregen dat Bracke cash geld moest krijgen, in een envelop. Zijn prijs was toen vijfduizend Belgische frank. Ik heb hem de envelop met dat geld zelf overhandigd na ons debat.»
HUMO Betaalde de partij Bracke dan met zwart geld, zoals hij op zijn website suggereert?
Rudy Van Cronenburg «Helemaal niet. Wat er in dat envelopje zat, is netjes ingeschreven in de boekhouding van de lokale partijafdeling. Dat geld is geboekt bij de andere kostenposten voor de organisatie van het debat: de huur van de zaal, drankjes, affiches enzovoort. Allemaal perfect in orde. Bracke liegt niet alleen over zijn verleden in de partij, hij probeert ons ook nog eens verdacht te maken. Ik vind dat ergerlijk.»
De andere bronnen van Humo bevestigden nogmaals dat Bracke geregeld voor de partij optrad als moderator van partijdebatten of evenementen. De manier van betalen was dezelfde: cash in een envelop, op zijn verzoek. Bedragen varieerden tussen vijf- en tienduizend Belgische frank.
Doe zo verder
Siegfried Bracke bevestigt in een telefonische reactie dat hij partijdebatten heeft gemodereerd 'voor verschillende partijen' én dat hij 'ooit cash betaald is'.
Siegfried Bracke «Uiteraard werd ik betaald voor debatten die ik modereerde, net zoals andere journalisten betaald worden als ze een debat leiden. Het kan zijn dat ik cash ben betaald door de SP, maar dat gebeurde níét op mijn verzoek. Cash is overigens een wettelijk betaalmiddel, en dat soort inkomsten kan je perfect aangeven aan de fiscus. Ik heb helaas mijn belastingaangifte van 1999 niet meer. Maar het is voor u wellicht een kleine moeite om die te pakken te krijgen?»
HUMO Hoeveel debatten hebt u gemodereerd?
Siegfried Bracke «Ik herinner me de aankondiging van die 'Morgen Maandag'-tournee wel, maar er zijn nooit veertien debatten geweest. Ik heb het even nagevraagd bij Luc Van den Bossche, en hij herinnert zich dat er hooguit twee debatten daadwerkelijk hebben plaatsgehad.
»Ik wil er ten slotte nog op wijzen dat ik vergelijkbare dingen heb gedaan voor politici van andere partijen. Ik heb ook een tournee van drie of vier avonden gedaan met Jean-Luc Dehaene, met zijn boek 'Er is nog leven na de 16'. Zo uitzonderlijk of ongewoon was het dus niet wat ik deed (dat boek verscheen in september 2002 en werd geredigeerd door journalist Kris Hoflack, nu hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst, red.). Maar ik feliciteer Humo met dit uitzonderlijk staaltje van onderzoeksjournalistiek. Zoek vooral verder.»
U kunt het artikel ook nalezen in Humo 3676 van dinsdag 15 februari 2011.