null Beeld

Siegfried Bracke stapt in de politiek [update]

VRT-journalist Siegfried Bracke stapt over naar de politiek. Bij de komende verkiezingen wordt hij in Oost-Vlaanderen lijsttrekker voor de N-VA, de partij van Bart De Wever. In 2004 (Humo 3308 van 20 januari) peilde Onze Man al naar zijn politieke ambities. In 2003 vertelde hij in een interview met Humo dat hij een separatist is.

Redactie

Over zijn politieke ambities

Uit: Humo 3308; 20 januari 2004

HUMO Zegt een fin de carrière in de politiek u iets?

Bracke « Mijn oud-collega Tuur Van Wallendael is na zijn vijftigste in de politiek gestapt, en hij werd als een vernieuwer onthaald.»

HUMO Dat was wel bij de Antwerpse socialisten.

Bracke (lacht) « Juist, ja. Misschien kom ik nog in de politiek terecht, al kan ik me dat vandaag moeilijk voorstellen. Partijen zijn machinerieën van het Grote Eigen Gelijk. Je moet de partij op alle punten verdedigen en zwijgen over haar stommiteiten. Ik denk niet dat ik dat zou kunnen opbrengen.»

(jl/pv)


'Vlaanderen moet aansluiten bij Nederland'

Uit: Humo 3279; 8 juli 2003


Bracke «Er zijn helemaal niet zoveel verschillen tussen de Nederlandse en de Vlaamse politiek. Ik zeg uitdrukkelijk de Vlaamse politiek, want de verschillen met de Waalse politiek zijn enorm. Dat heeft mijn orangistische overtuiging alleen maar verstevigd.»


HUMO Pardon? U wil weer aansluiten bij Nederland?

Bracke «Dolgraag. De scheiding der Nederlanden was een slecht idee. In de zeventiende eeuw waren wij - Nederlanders en Vlamingen samen - dé absolute wereldmacht. Wij passen gewoon bij elkaar.

» Stel je eens voor hoe het zou zijn mochten we weer samen zijn: alleen al onze voetbalcompetitie! Denk eens aan het mooie evenwicht dat zou ontstaan tussen die al te strenge calvinisten en die al te lakse katholieken. En het is niet eens meer zo'n revolutionaire gedachte: landsgrenzen maken in Europa toch niet zoveel meer uit.»


HUMO U bent gewoon een separatist.

Bracke «Feitelijk wel, ja. Niet uit nationalistische principes, maar omdat ik vaststel dat het huwelijk tussen Vlamingen en Franstaligen niet meer werkt. Dat de formatiegesprekken zo lang hebben aangesleept, heeft alleen met het steeds groeiende verschil tussen Noord en Zuid te maken. Het heeft geen zin daar nog langer mee door te gaan.»

(svb)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234