null Beeld

Simon Mignolet, Duivel bij The Reds: 'Ik heb maar één grote concurrent en dat ben ikzelf'

Exact vier jaar. Zo lang is het geleden dat Simon Mignolet nog eens voor een officiële interland bij de Rode Duivels in het doel stond. Tegen Andorra (zaterdag) en Israël (dinsdag) mag hij weer, door een blessure van Thibaut Courtois. ‘Maar,’ zegt de keeper van Liverpool FC, ‘voor mij verandert er niks.’

Sander Van den Broecke

'Jezelf wijsmaken dat je een monument kunt worden, leidt alleen maar tot gemakzucht'

HUMO Zelfs geen klein sprongetje van geluk gemaakt?

Simon Mignolet «Echt niet. Ik heb Thibaut zelfs een sms gestuurd om hem veel beterschap te wensen. En dat méén ik.

»Ik snap dat het voor de buitenwereld nu een heel ander verhaal is, maar voor mij blijft alles bij het oude: ik moet gewoon zorgen dat ik klaar ben voor die wedstrijden. Het enige verschil is dat ik nu ruim op voorhand weet dat er een grote kans is dat ik zal spelen, want ook daar ben ik nooit zeker van.»

HUMO Maar je hebt nu vier jaar niet gespeeld, behalve in zes vriendschappelijke wedstrijden.

Mignolet «En toch is het voor mij hetzelfde. Thibaut kan zich op elk moment blesseren, zelfs nog tijdens de opwarming, en dan moet ik er staan. Dus bereid ik elke wedstrijd voor alsof ik zal moeten spelen. Mocht ik trainen met in mijn achterhoofd het idee dat ik zeker niet van die bank kom, dan zou ik me onvoldoende focussen.»

HUMO Dat je dat één keer lukt, of tien keer, oké. Maar wordt het na vier jaar niet frustrerend?

Mignolet «Helemaal niet, omdat ik nooit het gevoel heb dat ik bij de Rode Duivels mijn tijd verpruts. Ik kan er op heel hoog niveau blijven trainen, en dat geeft me veel voldoening. Ik train ook gewoon graag, omdat ik mezelf elke dag beter wil maken. Bij de Rode Duivels kan ik dat net zo goed als bij Liverpool.»

HUMO Trainers hebben een hekel aan bankzitters die in de pers klagen, maar spelers die beweren dat ze het helemaal niet erg vinden om nooit te spelen, vinden ze ook maar verdacht.

Mignolet «Natuurlijk is spelen nog leuker, dat vindt elke voetballer, maar ik raak daardoor zeker niet gefrustreerd. En zelfs mijn teleurstelling duurt nooit lang.»

HUMO Misschien heb jij je wel bij de hiërarchie neergelegd. Denk je: ‘Op dit moment is Courtois beter, dus is het logisch dat hij speelt.’

Mignolet «Ik kijk nooit naar wat anderen doen. Zo zit ik niet in elkaar. Ik heb maar één grote concurrent en dat ben ikzelf. Als ik op de bank zit, dan is er maar één manier om daar iets aan te veranderen: beter worden. En om beter te worden moet ik naar mezelf kijken, niet naar wat anderen doen.»

HUMO Je carrière doet iets anders vermoeden. Jij was vaak op je best als de club waar je speelde aan jou begon te twijfelen en naar een andere doelman uitkeek, of je even op de bank zette.

Mignolet «Die concurrentie heeft me nooit vooruitgestuwd, dat er aan mij werd getwijfeld wel. Toen ik vorig seizoen op de bank terechtkwam, heb ik meteen gezegd: ‘Nu ga ik er alles aan doen om daar zo snel mogelijk een einde aan te maken.’ Na twee weken stond ik terug onder de lat. Zo heb ik het altijd al gedaan, ook bij Sint-Truiden en Sunderland, toen ik daar concurrentie kreeg.»

HUMO Twijfel je ooit aan jezelf?

Mignolet «Neen, want daar schiet je niks mee op.»

HUMO Twijfel kan jou toch ook overvallen, zoals een verkoudheid?

Mignolet «Dat is me nog niet overkomen. Maar dat ik nooit twijfel, betekent niet dat ik niet kritisch ben voor mezelf. Integendeel. Terechte kritiek heeft me nog nooit verrast: ik weet heel goed wat ik fout doe.»


De aap in ons

HUMO Je weet misschien wel wát je fout doet, maar niet altijd waarom. Toen je vorig seizoen door een dip ging, was het je vrouw Jasmien die zei: ‘Volgens mij denk je te veel na.’

Mignolet «Dat wás het ook. Ik wist meteen dat ze gelijk had en toen ik het aan de staf voorlegde, herkenden die het ook meteen. Het instinctieve dat je als doelman nodig hebt, was ik kwijt. Als je nadenkt over wat je doet, verlies je fracties van een seconde en die kunnen bepalend zijn.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik denk over alles het liefst twee keer na. Dat heeft me al veel ellende bespaard, maar op een voetbalveld heb je daar vaak geen tijd voor'

HUMO Weet je hoe je dat instinctieve was kwijtgeraakt?

Mignolet «Niet echt. Een paar tegengoals misschien, een paar kleine foutjes, wie zal het zeggen. Waarschijnlijk een samenloop van omstandigheden. Ik had het ook zelf niet door.»

HUMO Je hebt die knop heel snel kunnen omdraaien. Daarvoor werd je bijgestaan door Steve Peters, een professor psychiatrie die ook Bradley Wiggins heeft begeleid.

Mignolet «Met Steve Peters werk ik al drie jaar, zoals elke speler van Liverpool. Het is niet zo dat ik toen speciaal bij hem ben langsgegaan. We hebben toen ook amper over die dip gepraat, omdat we zelf al de juiste conclusies hadden getrokken.»

HUMO Wat doe je dan wel bij hem?

Mignolet «Dat kan ik echt niet uitleggen. Zelfs aan mijn vrouw krijg ik het niet verklaard. Het is een heel langzaam proces waarbij hij je als mens, en dus ook als speler, sterker helpt te worden. Hij heeft het allemaal opgeschreven in een boek, je zou het moeten lezen om te snappen waar het over gaat.»

HUMO Dat heb ik niet gedaan, maar ik heb er wel over gelezen. Het boek heet ‘The Chimp Paradox’, en daarin legt hij uit hoe in ieder van ons een chimpansee zit die de baas over ons probeert te spelen. Die chimpansee, dat is ons instinctieve. Hij zorgt voor angst, hebzucht, behaagzucht, agressie, egoïsme en meer van dat soort gevoelens. Die aap krijg je nooit weg – je mag het zelfs niet proberen, want soms heb je dat instinctieve nodig. Maar je moet hem wel in bedwang leren houden, wil je succesvol en gelukkig zijn. Hoe liet jouw aap het vaakst van zich horen?

Mignolet «Mijn probleem is net dat ik die aap te fel controleer. Ik ben volgens Peters veel rationeler dan de meeste mensen, ik denk over alles na en het liefst zelfs twee keer. Ik ben altijd al zo geweest. Dat heeft me al veel ellende bespaard, maar soms is het beter om die chimp toch zijn gang te laten gaan en wél instinctief te reageren, al was het maar omdat het op die manier een pak sneller gaat. Op een voetbalveld heb je gewoon geen tijd om over alles twee keer na te denken.»

HUMO Ik had al de hele tijd de indruk dat jij gewoon deed alsof die aap niet bestond. Twijfel, jaloezie, frustratie: je wuifde die gevoelens – waar haast iedereen weleens mee vecht – allemaal weg. Ken je die aap echt niet?

Mignolet «Ik reageer niet zo snel emotioneel, dat heb ik ook nooit gedaan. Als zich een situatie voordoet, analyseer ik die en trek ik mijn conclusies.»

HUMO Misschien ben je zoals zoveel voetballers ook erg voorzichtig geworden in interviews. ‘Anything you say, can and will be used against you’, die gedachte. Geef een zwakte toe, en op het gepaste moment zal iemand dat wel uitvergroten en gebruiken.

Mignolet «Ik let heel goed op wat ik zeg en ik deel lang niet alles, dat is waar, maar ik heb het nooit anders gedaan. Het zou flauw zijn van mij om dat op de media te steken. Ik heb trouwens het gevoel dat ik nu net heel véél aan het zeggen ben (lachje).»

undefined

null Beeld

undefined

'Thibaut Courtois en ik hoeven niets uit te praten. We komen goed overeen'

HUMO Dat de media je voorzichtig hebben gemaakt, zou nochtans begrijpelijk zijn na het incident met Thibaut Courtois anderhalf jaar geleden. Hij verweet je toen een gebrek aan respect, omdat een journalist van Sport/Voetbalmagazine hem had verteld dat jij had gezegd dat je op het WK in Brazilië de nummer 1 wou zijn, terwijl je in eerdere interviews alleen maar iets onschuldigs over ‘hard werken’ en ‘je kans grijpen als je die krijgt’ had gelost. De reactie van Courtois berustte op een misverstand. Dat hebben jullie toch uitgepraat?

Mignolet «Dat was niet nodig. Thibaut en ik komen goed overeen.»

HUMO Jullie hebben het er helemaal niet over gehad?

Mignolet «Neen. (Zucht) Het heeft echt geen zin om oude koeien uit de gracht te halen. Alles is hierover gezegd.»

HUMO Marc Wilmots heeft toen duidelijk jouw kant gekozen.

Mignolet «Hoezo?»

HUMO Op Twitter – toch een redelijk publiek forum – schreef de bondscoach dat jij altijd heel respectvol bent, ‘in tegenstelling tot wat sommige persberichten beweren’. Wat betekende die steun voor je?

Mignolet «Dat was fijn. Het doet altijd deugd als je voelt dat je mentaliteit en ook je inzet gewaardeerd worden.»


Simonument

HUMO Je zei net: ‘Mijn probleem is dat ik de aap in mezelf te fel controleer.’ Vind je dat zelf wel zo’n probleem?

Mignolet «Meestal niet, heel af en toe wel. Het is gewoon mijn karakter, en een karakter verander je niet. Dat wil ik ook niet, want het heeft me nooit echt gehinderd. Ik heb voor het eerst van die aap gehoord toen ik al bij Liverpool zat: zo slecht had ik het dus niet gedaan (lachje).»

HUMO Mag ik je een controlefreak noemen?

Mignolet (lacht) «Mijn vrouw en mijn familie doen het al, dus wat kan ik zeggen? Ik vind wel dat het nogal negatief klinkt, terwijl ik er vooral de positieve kanten van zie. Ja, ik behoud graag het overzicht en ja, ik hou van controle, maar dat helpt me en het zit me haast nooit in de weg. Ik hoor liever dat ik perfectionistisch aangelegd ben.»

HUMO Dus het klopt dat jij voor elke training het weerbericht checkt om te weten in welke mate je je handschoenen moet bevochtigen?

Mignolet «Niet helemaal. Ik doe het voor elke wedstrijd, maar voor een training durf ik het weleens te vergeten. (Lachje) Ik let inderdaad op details, maar details zijn belangrijk.»

HUMO Eén van de lessen die Steve Peters leert aan mensen die de aap in zichzelf niet genoeg onder controle hebben, is dat ze in probleem- of conflictsituaties altijd eerst moeten kijken of de fout niet bij henzelf ligt, voor ze instinctief een ander of ‘de omstandigheden’ de schuld geven. Jij hebt al gezegd dat je superkritisch bent voor jezelf.

Mignolet «En dat ben ik altijd al geweest, dat heb ik niet van Peters. Ik vind het wel één van zijn belangrijkste lessen. Zou de wereld er niet een stuk beter op worden mocht iedereen wat vaker in de spiegel kijken?»

HUMO Absoluut, maar misschien kun je er ook in overdrijven. Kun je ook tevreden zijn over jezelf?

Mignolet «Natuurlijk wel. Maar neem nu de 0-0 tegen Arsenal: iedereen zei hoe geweldig ik wel was, maar de dag erna was ik met de keeperstrainer al de beelden aan het analyseren en hebben we toch weer een pak fases gevonden waarin ik beter had kunnen en moeten doen. Details die niemand wellicht heeft opgemerkt.»

HUMO Denk jij dan van elk doelpunt: dat had ik moeten kunnen stoppen?

Mignolet «Als ik de beelden herbekijk, ga ik alleszins eerst naar mezelf kijken. En meestal vind ik wel iets dat beter had gekund, ja. Dat is ook logisch, en ik laat me daar ook niet door uit het lood slaan. Integendeel: dat zorgt ervoor dat ik nog beter word.

»Een probleem zou het pas worden mocht ik niet accepteren dat ik fouten maak, maar dat heb ik allang geleerd. Anders hou je het als doelman ook niet vol.»

HUMO Maar soms kún je er toch helemaal niks aan doen?

Mignolet «Heel af en toe is dat zo, maar voor ik de beelden heb herbekeken, ga ik daar nooit van uit, anders word ik te gemakzuchtig. Zelfs als de grootste fout bij een ploegmaat ligt – een foute terugspeelbal of een verkeerde positie – zoek ik nog altijd wat ik zelf beter had kunnen doen om die goal toch te vermijden.»

HUMO Vorig jaar kreeg je in die mindere periode keiharde kritiek van ex-voetballer, analist en columnist Gary Neville. Minutenlang legde hij op Sky Sports uit wat je allemaal fout deed en in de Daily Mail zei hij het nog eens. En zijn kritiek leek onderbouwd, hij was ervoor bij een aantal keeperstrainers te rade geweest. Dacht jij toen: ‘Je hebt helemaal gelijk, Gary’?

Mignolet «Neen, toch niet. Ik ben kritisch voor mezelf, maar ik ga mezelf zeker niet de grond in boren. Op sommige vlakken had hij misschien een punt, op andere sloeg hij de bal mis. Ook daar ben ik rationeel mee omgesprongen. Leuk is het natuurlijk niet, maar als je doelman bent, hoort kritiek gewoon bij je vak: ook die moet je omarmen. En ik was er zeker van dat ik die kritiek met hard werken weer zou doen verstommen. Ik weet dat het een cliché is, maar het is gewoon waar.»

HUMO Dat heb je ook bewezen. Na twee weken op de bank stond je er terug en je keepte beter dan ooit tevoren: je leek wel een verzamelaar van clean sheets en wereldsaves. Die comeback vond de raad van ex-spelers van Liverpool zo straf dat ze je aan het eind van het seizoen tot Speler van het Jaar uitriepen.

Mignolet «Dat die legendes van zo’n grote club voor mij hadden gekozen, deed me wel veel, moet ik zeggen. De vorige winnaar was Luis Suárez, om maar iets te zeggen.»

HUMO Liverpool is echt een grote club, hè?

Mignolet «Veel groter dan ik zelf besefte. Pas als je in de voorbereiding de tour in Azië en Australië hebt meegemaakt, besef je hóé groot. Honderdduizenden fans, over de hele wereld. Echt onvoorstelbaar.»

HUMO En jij bent er de doelman, nu al voor het derde jaar. Daar gaan we in België misschien net iets te licht over, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Mignolet «Dat vind ik zelf gelukkig niet. Ik besef heel goed wat ik heb bereikt en wat ik daarvoor heb moeten doen en daar ben ik trots op.

»In mijn laatste jaar bij STVV kon ik kiezen tussen Sunderland, Udinese en PSV. PSV was de meest voor de hand liggende keuze geweest: de grootste naam, dicht bij huis, geen taalbarrière. Maar ik wilde per se naar de Premier League, ook al was dat als tweede doelman bij een kleinere club als Sunderland. Dat was mijn droomcompetitie: van kinds af aan keek ik naar ‘Match of the Day’. Zelfs bij STVV keken we voor elke zondagochtendtraining naar de herhaling van het programma. ‘Stel je voor,’ zeiden we soms lachend, ‘dat wij daar ooit spelen.’»

HUMO Heb je daar ook in geloofd, in die droom?

Mignolet «Dat het kon gebeuren, geloofde ik wél, maar ik heb nooit gedacht: ‘Het zal gebeuren.’ Ik hield er altijd rekening mee dat het ook níét kon. Toen ik bij STVV tweede doelman was in tweede klasse, geloofde ik wel dat ik de kwaliteiten had om ooit eerste doelman in eerste klasse te worden, maar ik was er niet zo zeker van dat ik alles op het voetbal zette. Ik ging pol en soc studeren. Zelfs in Sunderland ben ik blijven studeren: ik wou mijn bachelordiploma halen om iets achter de hand te hebben.»

HUMO Met Christian Benteke en Divock Origi heb je er nu twee landgenoten bij in Liverpool.

Mignolet «De weg naar Liverpool loopt blijkbaar over Limburg: Divock is van bij ons en Christian heeft bij Genk gespeeld. Ik vind het fijn en ik ben blij dat ik die jongens kan helpen. Christian trekt zijn plan, die heeft al een paar jaar Engeland achter de kiezen, maar voor Divock is het allemaal nieuw.»

HUMO Dat zie je ook nog op het veld.

Mignolet «Maar dat zal niet lang meer duren. Ik maak me helemaal geen zorgen over hem: hij heeft alles om het bij ons te maken. Gewoon een beetje geduld hebben.»

HUMO Jij zou weleens tot een echt clubmonument kunnen uitgroeien, zo’n speler die hier een jaar of tien blijft.

Mignolet «Daar denk ik nu niet aan. Ik kijk nooit verder dan de volgende wedstrijd. Plannen heeft sowieso geen zin. En jezelf wijsmaken dat je een monument kunt worden, leidt alleen maar tot gemakzucht, denk ik. Ik motiveer mezelf op een andere manier: het moet gewoon altijd beter. En dan zien we vanzelf wel waar we uitkomen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234