null Beeld

Sinan Bolat, doelman bij Royal Antwerp FC: 'Ik heb de top gezien en de bodem. Prettig was het niet, maar het heeft me sterker gemaakt'

Op een decemberavond in 2009 gingen beelden van Sinan Bolat (29) de wereld rond. Maar zijn transfer naar FC Porto werd een sof, de internationale doorbraak bleef uit en voetballen deed hij amper nog. Tot nu: met overtuigend keeperswerk handhaaft de in Turkije geboren maar in Limburg getogen doelman z’n club Antwerp in de top van de Jupiler Pro League.

Jan Hauspie

'Ik geloof in God, en dat je oogst wat je zaait. Als ik mijn ouders slecht behandel, zullen mijn kinderen later hetzelfde doen met mij'

Met een kopbaldoelpunt in de 95ste minuut behoedde Sinan Bolat zijn toenmalige club Standard in december 2009 voor de Europese uitschakeling tegen het Nederlandse AZ. Nog altijd staat Bolat te boek als enige doelman ooit die een veldgoal wist te scoren in de Champions League. Maar ermee pronken doet hij liever niet.

Sinan Bolat «Het is niet dat ik er niet graag over praat. Het was een fantastisch doelpunt en een onvergetelijk moment. Maar ik heb liever dat het gaat over mijn prestaties tussen de palen. Over de titel en de beker die ik won met Standard, bijvoorbeeld.»

HUMO Dat is lang geleden. Hoe blij ben je dat je vandaag weer over de tongen gaat?

Bolat «Heel blij. Ik heb degenen die dachten dat ik nooit meer de oude Bolat zou worden van antwoord gediend, op het veld. Ik ben geen man van uitvluchten. Heb je mij gehoord toen het minder goed ging? Ik besef goed genoeg welke fouten ik heb gemaakt. Daarom heb ik geen seconde getwijfeld aan mezelf: dat ik zo weinig speelde, lag aan de omstandigheden. Met mijn kwaliteiten had het niets te maken.»

HUMO Je bent weer belangrijk. Dat Antwerp zo hoog staat, dankt het niet aan zijn opwindende, offensieve voetbal.

Bolat «Dat hoeft ook niet. Kijk, hoe belangrijker een keeper is, hoe zekerder hij zich voelt. Een goede keeper heeft talent, maar om te presteren, moet het ook goed zitten in het hoofd. Als ik matchen slecht keepte, lag dat aan een gebrek aan vertrouwen. Ik ben een mens van vlees en bloed, niet van steen. Trouwens, ook steen brokkelt af.»

HUMO Je parcours van de voorbije vier jaar was verre van briljant. Is het dan niet logisch dat er aan je wordt getwijfeld?

Bolat «Zeker. Maar wat ik niet kon accepteren, is dat ik al afgeschreven werd. Wat wist men nu van de redenen waarom ik minder presteerde? Het begon bij mijn overstap naar Club Brugge. Hun eerste keeper, Mathew Ryan, zou vertrekken, maar dat sleepte aan. Anderhalve maand zat ik thuis te wachten. Pas in de laatste dagen van de transferperiode kwam het in orde. Ik had geen stage meegemaakt, geen oefenwedstrijden gespeeld: ik was gewoon niet klaar. Tot overmaat van ramp liep ik een scheurtje op in de dij. Toch stelde de trainer me op. Wat doe je dan? Ik was ambitieus en had al zolang niet meer gespeeld: dan zeg je geen nee. Misschien had ik dat beter wel gedaan.»

HUMO Die trainer toen was Michel Preud’homme, zelf geen kleine doelman geweest. Die weet toch wat hij doet?

Bolat «Als hij vond dat ik mijn oude niveau niet meer haalde, en je ziet wat ik dit seizoen presteer, dan heeft hij het toch verkeerd ingeschat? Het is simpel: ik ben te snel uit de ploeg gezet. We hadden net Waasland-Beveren geklopt met 5-1. Oké, ik had vrij onzeker gekeept die avond. Maar enkele dagen later speelden we voor de beker tegen tweedeklasser Patro Eisden. Een ideale wedstrijd om vertrouwen te tanken. Toch vloog ik naar de bank. Ik heb altijd toegegeven dat ook mij schuld treft. Maar nogmaals, ik was niet klaar.»

HUMO Het werd nog erger. Je kreeg te horen dat je niet mee mocht op winterstage en dat je naar de B-kern werd teruggezet.

Bolat «Ik was een huurspeler, zo iemand schuif je makkelijk opzij. Ze haalden met Ludovic Butelle ook een nieuwe keeper.»

HUMO Van dan af liep je er de kantjes af. Je miste de drive om Butelle uit de ploeg te spelen.

Bolat (glimlacht) «Je wordt kwaad, dat zou iedereen worden in die situatie. Je probeert eerst nog om op training te bewijzen dat je een nieuwe kans verdient. Dat kon ik enkele weken opbrengen. Tot ik besefte: wat ik ook doe, ik krijg die kans toch niet meer. Van dan af zakte de moed me in de schoenen. Dat was fout van mij.»

HUMO Je trots was gekrenkt.

Bolat «Dat was het niet: ik kon de situatie gewoon moeilijk aanvaarden. Ik was naar Brugge gekomen als eerste doelman. Als het dan anders uitdraait, ben je ontgoocheld. Met gekrenkte trots heeft dat niets te maken: ik voelde me echt niet de grote speler van FC Porto die het daar eventjes ging doen.»

HUMO Als iets niet naar je zin is, word je een vervelend mannetje.

Bolat «Dat geef ik toe. Maar het is pas wanneer mensen zich respectloos gedragen, dat ik het ga uithangen. Ik ben iemand die zegt waar het op staat, maar die ook weet wanneer hij tekortschiet. Met mijn ploegmaats of de trainers was er nooit een probleem. Ga maar na: ik sloeg geen training over, terwijl ik tientallen spelers ken die zich in het begin van de week ziek afmelden. Zo ben ik niet.»

HUMO Ex-doelman en analist Geert De Vlieger tweette: ‘Als Club Brugge nog een gepast afscheidscadeau zoekt voor Bolat heb ik een tip: een spiegel, het mag groot formaat zijn. #zelfkritiek’.

Bolat (lacht) «Die discussie ga ik niet meer aan. Dan begint alles opnieuw en dat wil ik niet: het hoofdstuk Club Brugge is afgesloten. Je kunt de klok toch niet terugdraaien. Ik kan alleen maar antwoorden op het veld, en dat lukt nu aardig.»

HUMO ‘Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld,’ zei je bij je komst naar Antwerp. Dat klinkt weinig geloofwaardig na aan vijf clubs te zijn uitgeleend in vier jaar tijd. Je hebt nauwelijks gespeeld.

Bolat «Het ging allemaal niet zoals verhoopt. Ik ging van Standard naar Porto na een seizoen waarin ik niet had gespeeld wegens een kruisbandoperatie. Ik tekende voor vijf jaar, maar wist dat ik tijd nodig zou hebben. Na vijf maanden werd ik uitgeleend aan Kayserispor in Turkije en heb ik toch een half seizoen gekeept. Daarna ging ik naar het grote Galatasaray. Ik wist dat ik er geen eerste doelman zou zijn: hun keeper werd op handen gedragen door de supporters. Ik speelde alleen in de beker, maar die wonnen we wel.

»Na Brugge werd ik verhuurd aan de Portugese clubs Madeira en aan Arouca. Bij die eerste kwam ik tegen de afspraken in weer niet aan spelen toe, bij de tweede speelde ik nog een half seizoen. Niet dat het allemaal goede wedstrijden waren, maar aan mijn kwaliteiten lag het niet.»

HUMO ‘Ik heb niets meer te bewijzen,’ zei je ook. Juist wél!

Bolat «Natuurlijk moet ik me bewijzen: tegenover Antwerp, de supporters, het bestuur, de trainer. Maar niet tegenover de mensen voor wie ik al afgeschreven was. Vanaf de eerste dag voelde ik veel vertrouwen bij Antwerp. Voor mensen bij wie ik dat voel, doe ik alles om hen niet teleur te stellen. Nu al voel ik dat ik een betere doelman ben dan bij Standard.»

undefined

null Beeld

'Ik heb nooit voor problemen gezorgd in de kleedkamer. Als je iemand vindt die het tegendeel beweert, stop ik met voetballen'


Verloren jaren

HUMO Hoe kijk je terug op de voorbije vier jaar?

Bolat «Op het winnen van de beker met Galatasaray na – een kinderdroom die uitkwam – waren het vier verloren jaren. Daar hoef ik niet voor rond de pot te draaien. Ik kwam uit een topperiode bij Standard en ik weet nu wat het is om niet te spelen, om tweede en zelfs derde keeper te zijn, naar de B-kern te worden teruggezet. Alles heb ik gezien: de top en de bodem. Prettig was het niet, maar het heeft me wel sterker gemaakt. (Denkt na) Het enige wat ik mij beklaag, is dat ik na mijn kruisbandblessure direct naar een Europese topclub ben gegaan. Misschien was ik beter nog een jaar langer bij Standard gebleven, of naar een iets minder grote club, waar ik rustig wedstrijdritme kon opdoen.»

HUMO De stap naar FC Porto was niet logisch.

Bolat «Inderdaad. Ik had bij Standard alles meegemaakt: kampioen geworden, beker gewonnen, Champions League gespeeld. Ik wilde mijn limieten verkennen. Weten of ik dat ook in het buitenland kon laten zien. Zonder die blessure had dat perfect gekund. Alles viel ook samen met mijn contract dat afliep. Standard deed geen enkele inspanning om mij te houden. Pas helemaal op het einde kwam Roland Duchâtelet (op dat moment de eigenaar van Standard, red.) naar mij thuis: ‘Blijf nog een jaar en dan zien we wel.’ Maar dat zag ik niet zitten: ik wilde meer zekerheid. Toen kwam Porto, met een heel mooi voorstel. Ik zat safe voor vijf jaar.»

HUMO Volgens Football Leaks, het grootste datalek uit de sportgeschiedenis…

Bolat «Is er ook iets over mij gelekt?»

HUMO Ja. Dat Luciano D’Onofrio, nu de sportieve baas bij Antwerp, langs de kassa passeerde na je transfer naar Porto, en níét je makelaar. En dat hij in één moeite 20 procent van de eigendomsrechten op jou verwierf.

Bolat «Nu je ’t zegt: ik heb daar inderdaad eens een telefoontje over gekregen. Ik was het al vergeten. Kijk, mijn toenmalige makelaar was erbij toen ik mijn contract tekende. Dat is alles wat ik weet. Wat er verder achter mijn rug is afgesproken, interesseert me niet. Dat anderen er ook aan hebben verdiend: geen probleem. Zolang ik mijn geld maar zie. Zo werkt het nu eenmaal in het voetbalwereldje. Het zal ook nooit veranderen. Trouwens, ik weet niet of het klopt, wat er is gelekt. Eerlijk gezegd: ik denk van niet.»

HUMO Opmerkelijk toch dat D’Onofrio ten tonele verschijnt bij een transfer die, zoals je zelf toegeeft, elke logica miste?

Bolat «Kijk, als het nu met iedereen die Luciano naar Porto heeft gehaald slecht zou zijn afgelopen, dán had ik me vragen gesteld. Maar als je ziet wat Steven Defour en Eliaquim Mangala hebben bereikt... Ik moet Luciano bedanken: hij haalde me van Genk naar Standard, en geeft me nu weer deze kans bij Antwerp. Ik ben hem veel verschuldigd.»

HUMO D’Onofrio is in 2007 in Frankrijk veroordeeld tot een celstraf voor geknoei met transfers, en in Luik kocht hij een proces wegens witwassen af voor 1,5 miljoen euro. Toch draag je hem op handen, en je bent lang niet de enige speler die dat doet.

Bolat «Het kan mij niet schelen waarvoor hij al dan niet veroordeeld is. Ik weet wat hij voor mij heeft betekend. Niet alleen is hij een machtig figuur in de voetbalwereld, hij is ook een man van zijn woord. Altijd geweest. Luciano is één van die mensen wier vertrouwen ik tienvoudig wil terugbetalen.»

HUMO Tekenen bij een net gepromoveerde club als Antwerp is altijd een kleine gok.

Bolat «Bij een hoger aangeschreven club zouden mijn speelkansen kleiner geweest zijn. Ik wilde absoluut spelen. Luciano’s aanwezigheid was doorslaggevend. Met zijn connecties en palmares weet je dat de kans op succes groot is. Ook de coach (László Bölöni, ex-Standard, red.) weet hoe ik in elkaar zit. De geschiedenis van deze club, haar supporters, de stad ook: dat heeft allemaal meegespeeld.»

HUMO Was je belust op revanche?

Bolat «Zeker. Ik kwam met de ambitie om te doen wat me bij Brugge niet was gelukt.»

HUMO Het is een opmerkelijke rode draad: zowel bij Genk, Standard als Brugge vertrok je niet in de beste verstandhouding.

Bolat (lacht) «Mensen die mij niet kennen, denken waarschijnlijk: ‘Bolat is arrogant, een dikke nek.’ Vraag maar na: nergens heb ik voor problemen gezorgd in de kleedkamer. Als jij iemand vindt die het tegendeel beweert, dan… (zoekt naar woorden) stop ik met voetballen. Bij Genk was er het verhaal van die BMW X5 (de door Bolat gewenste wagen waarop de onderhandelingen over een contractverlenging zouden zijn afgesprongen, red.). Bij Standard had het nieuwe bestuur een totaal ander idee over voetbal. En in Brugge… Kijk, geen enkele speler in mijn situatie zou zo rustig vertrokken zijn als ik. Ik ben zonder morren na vier wedstrijden op de bank gaan zitten. En toen men mij twee dagen voor de winterstage zei: ‘Sinan, jij gaat met de beloften trainen,’ ben ik niet naar de pers gestapt om dat aan de grote klok te hangen. Ik ken een pak spelers die niet zo braaf zouden hebben gereageerd.»

HUMO ‘Het verschil tussen wie ik ben op het veld en ernaast, is heel groot,’ zei je over jezelf.

Bolat «Niet alleen op het veld. Ook als ik met vrienden Playstation speel of ga bowlen. Dan word ik een ander mens. Ik wil winnen: daar doe ik alles voor.»

HUMO Zoals: gele kaarten pakken. Vijf al dit seizoen, waardoor je geschorst was afgelopen weekend.

Bolat (lacht) «Betrapt.»

HUMO Je schept er plezier in om te provoceren.

Bolat «Kijk, ik kan begrijpen dat ik niet goed lig bij de supporters van de tegenstander. Maar het is nooit mijn bedoeling om mensen uit te dagen. Echt niet. Nu, het kan mij weinig schelen wat ze van mij denken. Ik kan alleen maar zeggen: praat eerst met mij, en oordeel dan. Naast het veld ben ik verlegen en stil. Ik ben niet echt een prater, al durf ik wel te zeggen wat ik denk: ik speel geen rolletje. Slijmen bij de trainer, me anders voordoen om erbij te horen: ik kan dat niet. Ik probeer me overal aan te passen en met iedereen overeen te komen, maar zonder mezelf te verloochenen.»

undefined

null Beeld

undefined

'Het stoort me dat Turkije in het buitenland altijd negatief wordt afgeschilderd. Terwijl het miljoenen Syrische vluchtelingen opvangt'


Erdogan vs. Gülen

HUMO Je bent de jongste van vier. Je broers en zus werden in België geboren, jij als enige in Turkije.

Bolat «Mijn opa kwam naar Limburg om in de mijnen te werken. Mijn papa is hem gevolgd. Ik ben geboren toen mijn ouders in Turkije op vakantie waren. Tenminste, dat denk ik… (twijfelt) In ieder geval: op een zeker ogenblik zijn ze weer in Kayseri gaan wonen. Geen idee waarom. Ik weet ook niet waarom ze daarna naar België zijn teruggekeerd.»

HUMO De eerste club waaraan Porto je uitleende, was Kayserispor, in de stad waar je bent geboren.

Bolat «Dat was speciaal. Ik heb er nog weinig binding mee – mijn familie woont vooral in België – maar in mijn jeugd gingen we er elk jaar op vakantie. Niet voor één of twee weken, maar een hele schoolvakantie lang.»

HUMO Wat is je thuis?

Bolat «België. Ik ben hier sinds ik 5 jaar was, mijn familie en mijn vrienden wonen hier, ik heb hier heel mijn jeugd gevoetbald. Ondanks mijn Turkse afkomst voel ik me hier beter. Comfortabeler ook. Wij zijn echte Limburgers. Waar we woonden, in Zonhoven, had je amper Turken of andere buitenlanders. Soms vraag ik me af wat er van mij zou zijn geworden mocht ik in Houthalen, Heusden of Beringen tussen alleen maar Turken zijn opgegroeid. In mijn jeugdjaren bij Racing Genk speelde ik met veel Turkse vrienden in de ploeg. Daarvan is niemand later profvoetballer geworden, ook al behoorden ze tot de besten van België. Maar: zij kwamen uit de cités. Ik weet niet of ik het zover geschopt zou hebben mocht ik daar zijn opgegroeid. De verleidingen zijn er groot. In Zonhoven waren die er minder. Daar mag ik mijn ouders dankbaar voor zijn. Als jonge gast zijn je omgeving en je vrienden ontzettend belangrijk.»

HUMO Hoe was je jeugd?

Bolat «Ik ben nooit iets tekort gekomen. Wellicht waren er ook moeilijke periodes, maar dat besef je niet als je jong bent. Ouders laten het ook niet zien, om er hun kinderen niet mee te belasten. Met mijn eerste contractje bij Racing Genk verdiende ik al vroeg mijn eigen centen. Wij waren allemaal heel zelfstandig, ook mijn broers verdienden al vroeg hun eigen boterham. Dat heeft onze ouders zeker geholpen. Ook nu stellen mijn broers en mijn zus het goed. Mocht ik het door het voetbal als enige goed hebben gehad, dan had ik hen zeker geholpen. Dat is nu niet nodig.»

HUMO Kayseri heeft de naam een conservatieve maar welvarende stad te zijn. Economisch ondernemerschap en religie gaan er hand in hand, en de invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen schijnt er veel volgers te hebben.

Bolat «Ja? Volgens mij wonen er meer aanhangers van Erdogan dan van Gülen. Na de mislukte coup van 2016 heeft de bevolking getoond dat ze achter de president staat. Het stemt me hoopvol dat Turkije stilaan weer een sterke staat wordt. Misschien wel sterker dan ooit.»

HUMO Duizenden journalisten, professoren, militairen en magistraten werden na de coup ontslagen of gearresteerd.

Bolat «Beeld je eens in dat het Belgisch leger hier een staatsgreep had gepleegd. Wat hadden jullie dan gedaan? Het is heel makkelijk om kwaad te spreken over Erdogan. Maar als je er alleen maar op uit bent om Turkije zwart te maken en leugens te verspreiden, dan moet je niet schrikken van de gevolgen. Het kan niet dat een deel van de bevolking Turkije kapot wil.

»Weet je: als er iets mij stoort, dan is het de manier waarop Turkije in de buitenlandse media wordt afgeschilderd. Nooit eens positief, altijd negatief. Terwijl Turkije miljoenen Syrische vluchtelingen opvangt. Er zijn een pak landen in Europa die daar beter dankbaar voor zouden zijn, omdat ze zo zelf niet worden overspoeld.»

HUMO Wat vind je ervan dat mensen zonder bewijs of proces worden opgesloten?

Bolat «Wie wordt opgesloten, zal wel iets mispeuterd hebben. Trouwens, velen zijn ondertussen vrijgelaten.

»Kijk, ik ben niet echt met politiek bezig. Ik heb nog nooit gestemd: niet in België, en niet in Turkije. Ik ben niet de hele dag bezig met te volgen wat Erdogan allemaal zegt, maar als jij me zulke vragen stelt, dan geef ik mijn mening. Ik heb daar geen probleem mee.»

HUMO Enkele maanden geleden vonden er in de straten van Antwerpen rellen plaats tussen Turken en Koerden.

Bolat «Iedereen weet dat er een conflict gaande is tussen PKK-aanhangers en gewone Turken. Dus, als je op voorhand weet dat tweehonderd PKK-aanhangers met bussen vol vlaggen naar een betoging onderweg zijn, dan neem je toch maatregelen? Dan laat je ze toch niet door een straat rijden waar alleen maar Turken wonen?»

'Misschien had ik doelman kunnen zijn van de Rode Duivels, als ik niet voor Turkije had gekozen. Maar het heeft geen zin om stil te staan bij gemaakte keuzes'


De Rode Duivels

HUMO België is waar je je thuis voelt. Toch koos je in 2009 voor de Turkse nationale ploeg. Waarom?

Bolat «Ik heb altijd gezegd: ik kies voor het land dat me als eerste oproept. Dat was Turkije. Het was nooit een keuze tégen België, en ik voel me zeker niet meer Turk dan Belg. Integendeel, ik voel me perfect geïntegreerd.»

HUMO Je zei toen: ‘Turkije heeft meer potentieel en kwaliteit, en maakt meer kans om op de grote toernooien aanwezig te zijn.’ Klein inschattingsfoutje?

Bolat «Op dat moment was dat ook zo. Uiteraard heeft België nu één van de beste nationale ploegen ter wereld. Maar ik heb geen glazen bol, toen niet en nu niet.»

HUMO Je bent vier jaar ouder dan Thibaut Courtois, van wie op dat moment nog geen sprake was. Je komt uit dezelfde hoog aangeschreven keepersopleiding van Racing Genk. Had jij niet gewoon de doelman van deze bewierookte generatie Rode Duivels moeten zijn?

Bolat «Ik had daar kunnen staan, ja. Maar goed: het heeft geen zin om stil te staan bij gemaakte keuzes. Uiteindelijk heb ik toch een wedstrijd of zes gespeeld voor Turkije. De laatste in 2013 onder Guus Hiddink. Da’s een hele tijd geleden, maar ik ben nog maar 29: misschien word ik opnieuw opgeroepen als ik zo blijf presteren.»

HUMO Nog een uitspraak van jou: ‘Ik ben van niets of niemand bang, alleen van God.’

Bolat «Van wie moet ik anders bang zijn? Ik geloof dat je gestraft wordt als je slecht leeft of je met de verkeerde zaken inlaat. Vroeg of laat zul je daarvoor boeten.»

HUMO In een hiernamaals, of hier op aarde?

Bolat «Ook hier op aarde. Stel dat ik niet naar mijn vader of moeder omkijk, alleen maar voor problemen zorg en hen in de steek laat. En stel dat ik later zelf kinderen heb, oud word en verlamd ben: dan zullen mijn kinderen hetzelfde doen. Je oogst wat je zaait. Daarom geloof ik in God.»

HUMO Misschien waren die vier verloren jaren wel een straf van God?

Bolat «Zo heb ik het nog nooit bekeken (lacht). Dan vraag ik me af wat ik verkeerd heb gedaan.»

HUMO Welke dromen heb je nog?

Bolat «Dromen zijn mooi, maar geen mens weet wat hem morgen te wachten staat. Ik hoop vooral gezond te blijven, en verder bekijk ik het dag per dag. Natuurlijk hoop ik ooit nog te kunnen laten zien dat ik de stap naar het buitenland aankan. Die droom heb ik wel, maar ik durf hem niet te dromen. Wat als hij uitkomt, maar mij ongelukkig maakt?

»Het belangrijkste is dat het nú goed met mij gaat. Aan wat daarna komt – een gezin, kinderen – denk ik helemaal nog niet. Zolang je leeft zoals het hoort, is er geen enkele reden om te denken dat waar je op hoopt, niet zal gebeuren.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234